Suomalaisjärjestöt moittivat rikkaiden maiden ilmastopolitiikkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaisjärjestöt moittivat rikkaiden maiden ilmastopolitiikkaa

YK:n ilmastokokous käynnistyy tänään Varsovassa. Suomalaisjärjestöt vaativat ilmastorahoituksen kaksinkertaistamista.

(Kuva: Oxfam International / cc 2.0)

Suomen ja muiden rikkaiden maiden on lisättävä ilmastorahoitusta ja kiristettävä päästövähennyksiä, vaatii yhdeksän suomalaista ympäristöjärjestöä tuoreessa kannanotossaan.

Järjestöt haluavat konkreettisia päätöksiä YK:n maanantaina alkaneelta Varsovan ilmastokokoukselta, jonka tarkoituksena on edistää vuonna 2015 voimaan tulevaa kansainvälistä ilmastosopimusta. Ne muistuttavat, etteivät nykyiset sitoumukset riitä, jos ilmaston lämpeneminen halutaan rajoittaa tavoitteeksi asetettuun alle kahteen asteeseen.

Sitä varten päästöjä pitäisi leikata 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, mutta esimerkiksi Suomen päästövähennystavoite on vain 20 prosenttia.

Järjestöjen mukaan Suomen ja muiden rikkaiden maiden on myös vähintään tuplattava kehitysmaille ilmastorahoitus vuosina 2013–2015. Esimerkiksi Suomi on nipistänyt luvatun ilmastorahoituksensa köyhyyden vähentämiseen tarkoitetuista kehitysyhteistyövaroista, mikä ei ole kestävää, kannanotossa moititaan.

Järjestöt muistuttavat, että rahaa kyllä olisi: maailmanlaajuisesti fossiilisia polttoaineita tuetaan jopa 1 900 miljardilla dollarilla vuosittain.

Suomalaista ilmastopolitiikkaa kritisoi myös Rajalla2013-ilmastoliike, joka aikoo järjestää mielenosoituksen Suomen ilmastopolitiikkaa vastaan torstaina 14.11. Liike muistuttaa, että Suomen ilmastopolitiikka arvioitiin viime vuonna EU-maiden kuudenneksi huonoimmaksi kansainvälisessä vertailussa.

Lisää uusi kommentti