Suomalaishanke kartoittaa Laosia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaishanke kartoittaa Laosia

Suomi auttaa Laosia tuottamaan digitaaliset maastokartat ja kaikille avoin ilmakuvatietokanta, kertoo global.finland.

Suomi rahoittaa Laosissa hanketta, jossa Laosille tuotetaan digitaaliset maastokartat ja kaikille avoin ilmakuvatietokanta. Kartat ja tietokannat ovat oleellisia työkaluja luonnonvarojen hallinnassa, maa- ja metsätalouden suunnittelussa sekä ilmastonmuutosten minimoinnissa, kertoo ulkoministeriön verkkojulkaisu global.finland.

"Infrastruktuurin kehittäminen ja maankäyttöoikeudet ovat tärkeimpiä käyttösovelluksia, mutta peruskartta helpottaa välillisesti esimerkiksi taistelussa ihmiskauppaa vastaan", sanoo hankkeen tietotekninen neuvonantaja Lauri Pynnönen.

Hankkeen avulla valmistettuja ortokuvia on jo käytössä muun muassa miinanraivauksen apuna Etelä-Laosissa, ja niiden avulla voidaan ennustaa esimerkiksi tulvien ja patohankkeiden haittavaikutuksia, global.finland kertoo.

Karttojen pohjana olevien ilmakuvien on tarkoitus kattaa kaksi kolmasosaa Laosista vielä tämän vuoden aikana. Tavoitteena on, että koko maa on kuvattuna vuoteen 2014 mennessä.

Hankkeen loppuvaiheen rahoitus yritetään saada Laosilta, millä varmistettaisiin myös hankkeen jatkuvuus. Kun laitteistot ja ohjelmistot on uudistettu, erityisen tärkeää on henkilökunnan koulutus.

"Muutaman vuoden jatkohankkeella paikallisten virkamiesten osaamista voitaisiin syventää ja varmistaa, että tehty työ on varmalla pohjalla ja tukee kehitystä, sanoo hankkeen vetäjä Kari Suominen FM-International Oy:stä.

Lisää uusi kommentti