Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Suomalaisasiantuntija valittiin arvovaltaiseen YK-paneeliin

Suomen ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja Eeva Furman on valittu mukaan YK:n kestävän kehityksen raporttia valmistelevaan työryhmään.
(Kuva: UN Photo/Rick Bajornas / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomalainen asiantuntija, professori Eeva Furman on valittu mukaan YK-paneeliin, joka valmistelee YK:n kestävän kehityksen raporttia. 15-jäsenisen työryhmän on koonnut YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, jonka virkakausi päättyi viime vuonna.

Furman on Suomen ympäristökeskuksen ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja sekä Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin puheenjohtaja.

Helmikuussa työnsä aloittavan työryhmän on määrä seurata YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistymistä. Työryhmä kokoaa neljän vuoden välein raportin, jonka tarkoituksena on tukea päättäjien ponnisteluja tavoitteiden toteuttamisessa. Ensimmäinen raportti ilmestyy vuonna 2019, kertoo ulkoministeriö.

YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitetta hyväksyttiin syksyllä 2015, ja ne ovat voimassa vuoteen 2030 asti. Päätavoite on äärimmäisen köyhyyden poistaminen. Tavoitteissa ovat mukana käytännössä kaikki maailman maat.

Suomi raportoi viime kesänä ensimmäisten joukossa omista kestävän kehityksen suunnitelmistaan ja on myös julkaisemassa oman kestävän kehityksen toimeenpanosuunnitelmansa tämän vuoden alussa. Furmanin mukaan monet maat ovat olleet kiinnostuneita Suomen mallista kestävän kehityksen toteutuksessa.

Kestävän kehityksen tavoitteet kestävän kehityksen tavoitteet Suomi Ulkoministeriö

Lue myös

Sustainable development -teksti

Onko aika kypsä kestäville kehityksen mittareille?

Bruttokansantuotteelle vaihtoehtoisia kehityksen mittareita on vaadittu jo vuosikymmeniä. Nyt viesti näyttää olevan viimein lyömässä läpi, kirjoittaa Elina Mikola.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.