Uutiset Ruokaturva

Suolistobakteereista ehkä apu lasten aliravitsemuksen hoitoon

Tulevaisuudessa aliravitsemusta voidaan hoitaa yhä tehokkaammin mikrobien avulla, käy ilmi tutkimuksesta, jossa oli mukana muun muassa Tampereen yliopisto.
Aliravittuja lapsia hoidetaan usein pähkinää sisältävällä lisäravinteella. (Kuva: Racine Tucker-Hamilton/Bread for the World / cc 2.0)

Lasten aliravitsemusta voidaan tulevaisuudessa ehkä hoitaa entistä tehokkaammin suolistomikrobien avulla, käy ilmi tuoreesta lääketieteen tutkimuksesta. Eilen Science Translational Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan aliravitsemuksen hoidossa voitaisiin käyttää terveellisiä bakteereita terveellisen ruokavalion lisäksi.

Jo aiemmin on tiedetty, ettei aliravitsemus johdu vain ruuan puutteesta, vaan myös infektioista ja suolisto-ongelmista, jotka estävät ruuan imeytymisen.

Nyt julkaistu tutkimus on kuitenkin yksi ensimmäisistä, jossa ihmisen mikrobiston ja hänen oman terveytensä yhteys dokumentoidaan köyhien maiden lapsilla ja jossa selvitellään pitkälle yhteyden mekanismeja, kertoo tutkimuksen teossa mukana ollut Tampereen yliopiston kansainvälisen lääketieteen professori Per Ashorn.

"Idea on se, että aliravitsemus ja monet muutkin terveysongelmat syntyvät perimän ja ympäristön vuorovaikutuksesta. Tässä tapauksessa tärkeää on lapsen ravinto ja hänen suolistomikrobistonsa. Mikrobisto kehittyy ensimmäisen kahden elinvuoden aikana ja sitä voi ehkä ohjata johonkin suuntaan – ja näin voisi ehkä edesauttaa tervettä kasvua ja kehitystä", Ashorn sanoo.

Tutkimuksessa kartoitettiin malawilaisten lasten ulosteita ja selvitettiin mekanismeja, joilla ulosteen bakteeristo vaikuttaa lasten puolustusmekanismeihin ja heidän terveyteensä. Malawissa vajaa puolet alle 5-vuotiaista on lyhytkasvuisia aliravitsemuksen vuoksi.

Tutkimuksen tekivät Washingtonin, Malawin ja Tampereen yliopistot ja sen rahoitti Bill ja Melinda Gatesin säätiö.

Ruokaturva lapsetruokaterveysravinto/aliravitsemus MalawiSuomi

Lue myös

Tomaatteja lähikuvassa

Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat

Lähes puolet zimbabwelaisista kärsii ruokapulasta. Silti monet kauppiaat sanovat, että heidän on pakko heittää menemään mätänevät vihanneksensa, sillä ihmisillä ei enää ole varaa ostaa niitä.
Kädet kaatamassa maissinjyviä vadista

Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä

Kymmenet miljoonat ihmiset eteläisen Afrikan maissa kärsivät epävarmasta ruokaturvasta. Etelä-Sambiassa taustalla on kuivuus. Pienviljelijä Planeta Hatuleken maissisato oli kolmanneksen siitä, mitä perhe olisi tarvinnut.
Hiekkamaata ja puita korkealta kuvattuna

Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa

Afrikassa keskisen Sahelin alueella aseellisten ryhmien hyökkäykset vaikeuttavat jo valmiiksi hauraiden yhteisöjen elinkeinoja. YK-järjestöt muistuttavat, että ellei kriisin juurisyihin puututa, ihmiset tarvitsevat hätäapua joka vuosi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Puita kuvattuna alhaalta päin

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Sungai Nibungin kalastajat hakkasivat mangrovemetsiä aiemmin polttopuuksi, mutta toiminta muuttui, kun heille annettiin lupa hyödyntää metsiä, kunhan he eivät kaada sitä. ”Tuloni olivat ennen epävarmat, mutta nyt pystyin lähettämään toisen lapseni opiskelemaan yliopistoon ja nuorimmaiseni yläkouluun”, kertoo kalastaja Muhammad Tahir.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.