Uutiset Naisten oikeudet

Sukupuolten tasa-arvo heikkenee ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen – ”tasa-arvoon matkaa 100 vuotta”

Maailman talousfoorumi raportin mukaan sukupuolten välinen kuilu on leventynyt. Tasa-arvo on sekä moraalinen että taloudellinen välttämättömyys, se muistuttaa.
Naisia pellolla Liberiassa
Työelämän tasa-arvoon on matkaa vielä 214 vuotta, sanoo Maailman talousfoorumi. Kuvassa liberialaisnaisia sadonkorjussa kassavapellolla. (Kuva: Nico Parkinson / USAID / CC BY-NC-ND 2.0)

Vuosikymmenen ajan kestänyt sukupuolten tasa-arvon hidas edistyminen on pysähtynyt tänä vuonna, sanoo Maailman talousfoorumi. Sen eilen julkaistun raportin mukaan niin sanottu sukupuolikuilu on leventynyt viime vuodesta. Raporttia on julkaistu vuodesta 2006 asti, ja kyseessä on nyt ensimmäinen kerta, kun tasa-arvo näyttää heikentyneen.

Raportissa tarkastellaan miesten ja naisten välisiä eroja koulutuksessa, terveydessä, politiikassa sekä taloudessa. Mukana on 144 maata.

Raportin mukaan maailman sukupuolikuilusta vasta 68 prosenttia on suljettu ja nykyvauhdilla kestää sata vuotta ennen kuin ollaan sadassa prosentissa eli täydellisen tasa-arvoisessa tilanteessa. Vielä viime vuonna ennuste oli 83 vuotta.

Syynä heikkenemiseen on huono kehitys naisten taloudellisissa ja poliittisissa mahdollisuuksissa. Esimerkiksi työelämän tasa-arvon saavuttamiseen menee vielä 217 vuotta, raportissa lasketaan.

Hyvä uutinen on, että yli puolet maista on silti parantanut tasa-arvotilannettaan vuoden aikana, raportissa kerrotaan. Kaiken kaikkiaan 27 maassa on jo saavutettu koulutuksen tasa-arvo ja 34 maassa terveyden tasa-arvo. Vuoden aikana koulutustilanne on parantunut, terveystilanne taas heikentynyt.

”Vuonna 2017 meidän ei pitäisi nähdä, miten edistys tasa-arvossa kääntyy päinvastaiseen suuntaan. Sukupuolten tasa-arvo on sekä moraalinen että taloudellinen välttämättömyys. Jotkut maat ymmärtävät tämän ja näkevät nyt toimiensa tulokset”, sanoo talousfoorumin koulutus-, sukupuoli- ja työelämäasioiden johtaja Saadia Zahidi tiedotteessa.

Tasa-arvoisin maa on raportin mukaan Islanti, sen jälkeen Norja, Suomi, Ruanda ja Ruotsi. Indeksin huonoimmassa päässä ovat Jemen, Pakistan, Syyria, Tšad ja Iran.

Naisten oikeudet genderpolitiikkatalous

Lue myös

Peligro: el machismo mata -teksti vyössä

Monet Latinalaisen Amerikan nuoret näkevät naisiin kohdistuvan väkivallan normaalina – kyselyn mukaan mustasukkaisuutta pidetään rakkauden osoituksena

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan machokulttuuri on yhä voimissaan monissa Latinalaisen Amerikan maissa. Naisiin kohdistuva väkivalta ei kuitenkaan ole väistämätöntä, ja sen muuttumiseksi tehdään jo paljon töitä, muistuttaa Oxfam-järjestö.
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Naiset osoittavat mieltään tasa-arvon puolesta Zimbabwessa

Zimbabwen vaaleissa naiset ovat harvassa – ”Joidenkin maakuntien esivaaleissa ei valittu ainuttakaan naista”

Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.