Uutiset

Suksi luistaa Lähi-idän kriisien keskellä

Israelilaiset nauttivat laskettelusta Syyrialta vallatulla Golanilla, kirjoittaa Pierre Klochendler.
(Kuva: Flavio / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Damaskos on vain 35 kilometrin päässä, mutta Syyrian sisällissota ei häiritse laskettelua Hermonvuorella. Alue kuuluu Israelin vuodesta 1967 miehittämään Golanin ylänköön.

"Olen ensimmäistä kertaa suksilla. Aivan mahtavaa", hihkuu Netanyasta Israelin rannikolta saapunut Ilana Marciano ponnistellessaan pystyyn puolimetrisessä kinoksessa.

Hermonvuori on Israelin ainoa hiihtokeskus. Rinteitä on 14 ja hissejä 5. Johdon mukaan kävijöitä on 10 000 päivässä. Vuorijono, jonka arabit tuntevat nimellä Jabel al-Sheikh, sijaitsee Israelin, Libanonin ja Syyrian rajojen leikkauskohdassa.

Israelin puolen korkein kohta on 2 236 metrissä. Se tarjoaa sotilaille loistavia tarkkailuasemia, sillä kirkkaalla säällä näkyvyys kantaa Damaskokseen.

YK-joukot välissä

Hermonin huippu yltää 2 814 metriin. Korkeimmalla kohdalla Israelin ja Syyrian tukikohtien välisellä puskurivyöhykkeellä sijaitsee YK:n rauhanturva-asema. Libanonin puolella avautuu Bekaanlaakso, jossa Syyrian armeija on vahvasti läsnä.

Israel valtasi Golanin kukkulat Syyrialta vuoden 1967 Kuuden päivän sodassa. Syyria palasi hetkeksi 1973, mutta menetti alueen pian uudelleen.

Israel ja Syyria sopivat 1974 joukkojensa erottamisesta puskurivyöhykkeellä. Alue jähmettyi vuosikymmeniksi sodan ja rauhan välimaastoon.

Arviolta 100 000 Syyrian druusia pakeni miehitystä Golanilta. Druusit ovat noin miljoonan ihmisen islamiin pohjaava uskonryhmä Lähi-idässä.

Hermonvuoren rinteille jäi noin 20 000 druusia. Alueelle perustettuihin 32 juutalaissiirtokuntaan on muuttanut 18 000 israelilaista.

Sota ei hetkauta

Syyriassa kaksi vuotta jatkuneen sisällissodan melske ei ole kantautunut Golanille kuin muutaman vähäisen rajavälikohtauksen verran.

"Ei täällä ole mitään jännitteitä, tilanne on rauhallinen", Jerusalemista saapunut opiskelija Amit Rotem vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että israelilaisten ajattelun mukaan mitään ei tapahdu ennen kuin jotain tapahtuu.

Tammikuun lopulla jännitys kuitenkin kiristyi, kun Israel teki ilmaiskun Damaskoksen lähellä sijaitsevaa syyrialaista sotilastutkimuslaitosta vastaan. Iskun kohteena sanottiin olleen kuljetus, joka oli viemässä ilmatorjuntaohjuksia shiiamuslimien Hizbollah-liikkeelle Libanoniin.

Tarkoin vartioidussa Hermonissa laskettelevia tapaus ei häiritse. "Ei se käynyt mielessäkään", eräs pari viikkoa myöhemmin alueelle saapunut laskettelija kommentoi.

Palautusta ei kannateta

"Syyrian edellinen presidentti Hafez al-Assad ja hänen seuraajansa Bashar al-Assad soivat meille pitkään rauhan. Toivon, ettei tilanne tästä vaikeudu", hiihtokeskuksen johtaja Shaul Ohana sanoo.

Vuonna 1981 Israel liitti Golanin alueeseensa säätämällä omat lakinsa voimaan siellä. Arviolta kymmenen prosenttia syyrialaisista Golanin druuseista otti Israelin kansalaisuuden, mutta kansainvälinen yhteisö ei hyväksynyt Israelin menettelyä.

Israelin pääministerit Jitzhak Rabin ja Ehud Barak ilmaisivat 1990-luvulla valmiutensa palauttaa Hermonvuori ja Golan Syyrialle osana rauhaa.

Hiihtoyrittäjä Ohana pitää ajatusta täysin älyttömänä. "Hermonvuori pysyy aina meillä", on yleinen näkemys alueen juutalaissiirtokunnissa.

Vuonna 2010 Israelissa säädettiin, että valtioon liitetyn alueen palauttaminen rauhansopimuksella vaatii suuremman kuin yksinkertaisen enemmistön parlamentissa tai kansanäänestyksen tuen.

maanomistusturismisota ja rauha IsraelLibanonSyyria Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Kukkia kallionraossa

Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian tiedusteluviranomaiset ovat viime elokuun jälkeen pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä kapinallisilta takaisin vallatuilla alueilla.
Silmänkantamattomiin jatkuva siirtolaisjono tiellä Meksikossa

Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria

Ennätysmäiset yli 400 000 henkeä ylitti Meksikon etelärajan tammi-huhtikuussa. Valtaosa on lähtöisin väkivallan piinaamista Keski-Amerikan maista, ja päämääränä suurimmalla osalla on Yhdysvallat.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa