Uutiset

Suksi luistaa Lähi-idän kriisien keskellä

Israelilaiset nauttivat laskettelusta Syyrialta vallatulla Golanilla, kirjoittaa Pierre Klochendler.
(Kuva: Flavio / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Damaskos on vain 35 kilometrin päässä, mutta Syyrian sisällissota ei häiritse laskettelua Hermonvuorella. Alue kuuluu Israelin vuodesta 1967 miehittämään Golanin ylänköön.

"Olen ensimmäistä kertaa suksilla. Aivan mahtavaa", hihkuu Netanyasta Israelin rannikolta saapunut Ilana Marciano ponnistellessaan pystyyn puolimetrisessä kinoksessa.

Hermonvuori on Israelin ainoa hiihtokeskus. Rinteitä on 14 ja hissejä 5. Johdon mukaan kävijöitä on 10 000 päivässä. Vuorijono, jonka arabit tuntevat nimellä Jabel al-Sheikh, sijaitsee Israelin, Libanonin ja Syyrian rajojen leikkauskohdassa.

Israelin puolen korkein kohta on 2 236 metrissä. Se tarjoaa sotilaille loistavia tarkkailuasemia, sillä kirkkaalla säällä näkyvyys kantaa Damaskokseen.

YK-joukot välissä

Hermonin huippu yltää 2 814 metriin. Korkeimmalla kohdalla Israelin ja Syyrian tukikohtien välisellä puskurivyöhykkeellä sijaitsee YK:n rauhanturva-asema. Libanonin puolella avautuu Bekaanlaakso, jossa Syyrian armeija on vahvasti läsnä.

Israel valtasi Golanin kukkulat Syyrialta vuoden 1967 Kuuden päivän sodassa. Syyria palasi hetkeksi 1973, mutta menetti alueen pian uudelleen.

Israel ja Syyria sopivat 1974 joukkojensa erottamisesta puskurivyöhykkeellä. Alue jähmettyi vuosikymmeniksi sodan ja rauhan välimaastoon.

Arviolta 100 000 Syyrian druusia pakeni miehitystä Golanilta. Druusit ovat noin miljoonan ihmisen islamiin pohjaava uskonryhmä Lähi-idässä.

Hermonvuoren rinteille jäi noin 20 000 druusia. Alueelle perustettuihin 32 juutalaissiirtokuntaan on muuttanut 18 000 israelilaista.

Sota ei hetkauta

Syyriassa kaksi vuotta jatkuneen sisällissodan melske ei ole kantautunut Golanille kuin muutaman vähäisen rajavälikohtauksen verran.

"Ei täällä ole mitään jännitteitä, tilanne on rauhallinen", Jerusalemista saapunut opiskelija Amit Rotem vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että israelilaisten ajattelun mukaan mitään ei tapahdu ennen kuin jotain tapahtuu.

Tammikuun lopulla jännitys kuitenkin kiristyi, kun Israel teki ilmaiskun Damaskoksen lähellä sijaitsevaa syyrialaista sotilastutkimuslaitosta vastaan. Iskun kohteena sanottiin olleen kuljetus, joka oli viemässä ilmatorjuntaohjuksia shiiamuslimien Hizbollah-liikkeelle Libanoniin.

Tarkoin vartioidussa Hermonissa laskettelevia tapaus ei häiritse. "Ei se käynyt mielessäkään", eräs pari viikkoa myöhemmin alueelle saapunut laskettelija kommentoi.

Palautusta ei kannateta

"Syyrian edellinen presidentti Hafez al-Assad ja hänen seuraajansa Bashar al-Assad soivat meille pitkään rauhan. Toivon, ettei tilanne tästä vaikeudu", hiihtokeskuksen johtaja Shaul Ohana sanoo.

Vuonna 1981 Israel liitti Golanin alueeseensa säätämällä omat lakinsa voimaan siellä. Arviolta kymmenen prosenttia syyrialaisista Golanin druuseista otti Israelin kansalaisuuden, mutta kansainvälinen yhteisö ei hyväksynyt Israelin menettelyä.

Israelin pääministerit Jitzhak Rabin ja Ehud Barak ilmaisivat 1990-luvulla valmiutensa palauttaa Hermonvuori ja Golan Syyrialle osana rauhaa.

Hiihtoyrittäjä Ohana pitää ajatusta täysin älyttömänä. "Hermonvuori pysyy aina meillä", on yleinen näkemys alueen juutalaissiirtokunnissa.

Vuonna 2010 Israelissa säädettiin, että valtioon liitetyn alueen palauttaminen rauhansopimuksella vaatii suuremman kuin yksinkertaisen enemmistön parlamentissa tai kansanäänestyksen tuen.

maanomistusturismisota ja rauha IsraelLibanonSyyria Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.