Sudanissa vaaditaan presidentin eroa – Kymmeniä tapettu mielenosoituksissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sudanissa vaaditaan presidentin eroa – Kymmeniä tapettu mielenosoituksissa

Sudanissa vaaditaan lähes 30 vuotta hallineen, sotarikoksista etsintäkuulutetun presidentti Omar al-Bashirin eroa. Hallitus on vastannut kovin ottein, ja satoja ihmisiä on pidätetty.

Sudanin presidentti Omar al-Bashir sotilaiden ympäröimänä, taustalla lentokone

Sudanin presidentti Omar al-Bashir Etelä-Sudanissa vuonna 2011. Kuva: Al Jazeera English / CC BY-SA 2.0.

Kymmeniä ihmisiä on kuollut Sudanissa joulun alla alkaneiden mielenosoitusten yhteydessä. Ympäri maan kaupunkeja järjestetyissä mielenosoituksissa vastustetaan bensan ja leivän hinnan nousua sekä vaaditaan presidentti Omar al-Bashirin eroa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan viiden ensimmäisen päivänä aikana ammuttiin 37 mielenosoittajaa, sittemmin paikalliset lääkärit ovat arvioineet kuolleiden määräksi ainakin 40.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan maan turvallisuusjoukot ovat turvautuneet ylimitoitettuun voimankäyttöön protesteja taltuttaessaan. He ovat ampuneet mielenosoittajia, pahoinpidelleet näitä pampuin ja pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä, mukana esimerkiksi toimittajia, lääkäreitä, yliopistojen professoreja ja opposition jäseniä. Osa on vapautettu muutaman tunnin jälkeen, osa on pidätettynä ilman syytettä.

Sosiaalisessa mediassa ja uutisjulkaisuissa kiertäneissä videoissa on nähty esimerkiksi, kuinka ampumahaavan päähänsä saanutta miestä viedään sairaalaan. Luoti on mahdollisesti tullut tarkka-ampujan aseesta.

Sudanin viranomaiset myönsivät eilen pidättäneensä yli 800 ihmistä 19.12. alkaneiden mielenosoitusten yhteydessä. Kuolleita on heidän mukaansa 19.

Sudanin presidentti Omar al-Bashir on istunut vallassa 29 vuotta. Hänen aikanaan Sudanin talous on kärsinyt ja inflaatio kasvanut. Kansainvälinen rikostuomioistuin on etsintäkuuluttanut hänet epäiltynä kansanmurhasta, sotarikoksista sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan, mutta hän on onnistunut pakoilemaan pidätystä.

Sudan on vaihtanut hallitsijaa kahdesti ennenkin mielenosoitusten seurauksena, vuosina 1964 ja 1985. Esimerkiksi Washington Post -lehden mukaan al-Bashirin ero ei kuitenkaan vaikuta todennäköiseltä.

Maassa on ollut ennenkin protesteja, jotka on tukahdutettu väkivalloin. Esimerkiksi vuonna 2013 jopa yli 200 ihmistä kuoli mielenosoituksissa, joissa vastustettiin polttoainetukien leikkauksia.

”Tuttu väkivallan taktiikka toisinajattelijoiden hiljentämiseksi ei ratkaise Sudanin ongelmia. Sudanin johtajien pitäisi vaatia yksiselitteisesti väkivallan lopettamista, vapauttaa pidätetyt ja taata uhreille oikeutta sekä vastata mielenosoittajien huoliin”, HRW:n Afrikan apulaisjohtaja Jehanne Henry sanoo tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia