Sudanin polttoaineprotesteissa jopa yli 200 kuolonuhria | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sudanin polttoaineprotesteissa jopa yli 200 kuolonuhria

Hallituksen joukot kävivät kovin ottein polttoaineen hinnankorotusta protestoivien mielenosoittajien joukkoon.

Jopa yli 200 ihmisen arvioidaan kuolleen Sudanin hallituksenvastaisissa mielenosoituksissa, kun hallituksen turvallisuusjoukot avasivat tulen kohti väkijoukkoa, raportoivat uutislähteet. Viranomaisten kerrotaan lisäksi pidättäneen satoja ihmisiä ja sulkeneen tiedotusvälineitä.

Mielenosoitukset leimahtivat syyskuun viimeisellä viikolla, kun hallitus päätti uusista polttoainetukien leikkauksista, jotka nostivat polttoaineen ja ruuan hinnan pilviin tuontiruuasta riippuvaisessa Sudanissa. Protesteihin kerrotaan osallistuneen tuhansia ihmisiä eri puolilla Sudania. Mielenosoittajat syyttävät hallitusta korruptiosta ja vaativat leikkauspolitiikkaa ajanutta presidentti Omar al-Bashiria eroamaan.

Turvallisuusjoukkojen kerrotaan ampuneen luoteja ja kyynelkaasua mielenosoittajia kohti. Tarkkaa tietoa kuolonuhrien määrästä ei ole, mutta ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin lääkärilähteiden mukaan pelkästään pääkaupunki Khartumissa heitä olisi yli 200. Sudanin hallitus on ilmoittanut kuolleiden lukumääräksi noin 30, ja se kiistää osallisuutensa tapauksiin.

Tähän mennessä 35:tä pidätettyä vastaan on nostettu syytteet vandalismista. Järjestöjen mukaan pidätettyjen joukossa on ihmisoikeusaktivisteja, opposition edustajia ja toimittajia. Sudanin viranomaiset voivat kansallisen turvallisuuslain nojalla pidättää epäillyn kuukausiksi ilman oikeudellista valvontaa.

"Pelkäämme, että sadat pidätetyt ovat suuressa vaarassa joutua kidutuksen tai kaltoinkohtelun kohteeksi. Pidätettyjä pidetään eristyksessä, eikä heille ole annettu mahdollisuutta tavata asianajajaa tai sukulaisiaan", sanoo Amnestyn Afrikka-ohjelman apulaisjohtaja Lucy Freeman.

Sudan on kärsinyt talousongelmista sen jälkeen, kun valtio menetti valtaosan öljyvaroistaan Etelä-Sudanin itsenäistyttyä vuonna 2011. Sittemmin Kansainvälinen valuuttarahasto on ohjeistanut Sudania leikkaamaan hallituksen verotuloista valtaosan vieviä polttoainetukia. Al-Bashirin mukaan nyt tehtävät leikkaukset ovat välttämättömiä, sillä öljyn hinnan noustua kansainvälisillä markkinoilla polttoainetuet uhkaavat jo valtiontaloutta.

Polttoainetukien leikkaaminen synnytti kesällä 2012 viikkoja kestäneet mielenosoitukset, mutta maassa ei ole vielä nähty laajamittaista hallituksenvastaista liikehdintää Tunisian ja Egyptin tapaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia