Sudanilainen naisten oikeuksien puolustaja syytteessä prostituutiosta ja rikoksista valtiota vastaan – voi saada kuolemantuomion | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sudanilainen naisten oikeuksien puolustaja syytteessä prostituutiosta ja rikoksista valtiota vastaan – voi saada kuolemantuomion

Sudanilainen toimittaja Wini Omer puolustaa naisten oikeuksia maassa, jossa syyksi pidättämiselle voi riittää vääränlainen pukeutumistyyli. Nyt hän joutuu itse vastaamaan syytteisiin aiemmin arvostelemansa lain nojalla.

Sudanilaisia naisia lippuja ja kirjoja käsissään

Sudanissa naisia voidaan pidättää vääränlaisesta pukeutumisesta. Kuvassa sudanilaisia naisia juhlimassa naistenpäivää Kutumissa vuonna 2012. Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0.

Joulukuun kymmenentenä vuonna 2017, kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä, sudanilainen Wini Omer seisoi odottamassa bussia, kun hänet yllättäen pidätettiin. Syyksi sanottiin säädytön pukeutuminen, kertoo Human Rights Watch -järjestö.

Omerilla oli yllään pitkä hame, paita ja huivi.

Wini Omer on toimittaja ja kansalaisoikeuksia puolustava aktivisti, joka on kampanjoinut Sudanin mielivaltaisia moraalilakeja vastaan. Niiden perusteella naisia voidaan pidättää hatarin perustein vääränlaisen pukeutumisen tai vaikka ”säädyttömän kävelytyylin” perusteella.

Ulkomailla Omer on tullut tunnetuksi nuoren Noura Husseinin puolestapuhujana. Hussein tuomittiin kuolemaan, kun hän oli puukottanut miehensä itsepuolustukseksi. Husseinin tuomio lieveni lopulta elinkautiseksi.

Kuulemisten jälkeen syytteet Wini Omeria vastaan hylättiin, mutta jo helmikuussa hänet  pidätettiin uudelleen, tällä kertaa syytettynä prostituutiosta. Kesäkuussa Omeria vastaan nostettiin lisää syytteitä, muun muassa rikoksista valtiota vastaan.

Oikeuskäsittely alkoi viime viikolla. Omerin ja hänen puolustajiensa mukaan syytteiden taustalla on hänen työnsä ihmisoikeuspuolustajana, Guardian uutisoi.

Tekaistut syytteet moraalilakien tai kansallisen turvallisuuden lain perusteella on Sudanissa yleisesti käytetty keino ihmisoikeuspuolustajien ja aktivistien, erityisesti naisten, hiljentämiseksi ja pelottelemiseksi, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on todennut raportissaan.

Jos Wini Omer todetaan syylliseksi, rangaistuksena voi olla kuolemantuomio. Omeria syytteet eivät ole hiljentäneet, vaan hän on jatkanut Sudanin mielivaltaisten lakien kritisoimista vielä oikeuskäsittelyn alettua.

”Minä voin puhua, koska minulla on etuoikeutettu asema aktivististatukseni vuoksi. Samaan aikaan tuhannet muut naiset ovat äänettömiä ja vaiennettuja”, Omer sanoi Human Rights Watchille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia