Uutiset

Sudanien rajalla eletään ei-kenenkään-maalla

Kumpaan Sudaniin liittyä, kysyi epävirallinen kansanäänestys, kirjoittaa Andrew Green.

(IPS) -- "Kaupunkia tuskin tunnisti, kun kaikkialla oli niin likaista", Chris Bak, 25, sanoo. Hän palasi kotiseudulleen Abyeihin viiden vuoden poissaolon jälkeen voidakseen äänestää siitä, kuuluuko alue Etelä-Sudaniin vai Sudaniin.

Kumpikin maa väittää omakseen Uudenmaan läänin kokoista Abyein aluetta, joka on arvokas öljyvarojensa ja hedelmällisen maansa ansiosta.

Bak ja hänen ystävänsä majoittuivat Abyein kaupungissa autioon koululuokkaan, josta puuttuu katto. Bakin toverille ilmaantui malariaoireita, mutta lääkäriä ei löytynyt kolmen päivän etsinnöistä huolimatta.

"Täällä on paljon ongelmia. Meidän on nostettava Abyei jaloilleen", Bak pohtii.

Toistuvia yhteenottoja

Abyeissa on ollut selkkauksia liki 50 vuotta. Alueen kohtalo jäi ratkaisematta, kun Sudanin 20-vuotinen sisällissota päättyi 2005.

Vuonna 2008 puhkesi yhteenottoja Sudanin ja eteläsudanilaisten joukkojen välillä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch arvioi, että seudulta pakeni 60 000 ihmistä. Myös Bakin perhe lähti Etelä-Sudaniin.

Etelä-Sudanin itsenäistymisen alla 2011 Abyeissa alkoivat uudet yhteenotot, jotka raunioittivat kaupungin. Tilannetta rauhoittamaan lähetettiin 5 000 hengen etiopialaiset YK-joukot.

Kiistelty äänestys

Kansanäänestystä Abyein kohtalosta ehdotti tämän vuoden lokakuulle alkujaan Afrikan unioni (AU).

Sudan ei hyväksynyt esitystä, koska misseriya-arabipaimentolaisia kiellettiin äänestämästä. He laiduntavat karjaansa ajoittain seudulla ja kannattavat liittymistä Sudaniin. Misseriyat ovat uhanneet järjestää oman kansanäänestyksen, jos alue aikoo liittyä Etelä-Sudaniin.

Asukkaiden enemmistö kuuluu dinka ngok -kansaan, jolla on vahvat siteet Etelä-Sudanin dinkoihin. Dinka ngokit päättivät pitää äänestyksen lokakuun lopulla AU:n vetäytymisestä huolimatta.

Heimonvanhimmat muodostivat Abyein kansanäänestyskomitean ja alkoivat kuljettaa levottomuuksien takia seudulta paenneita takaisin.

Etelälle murskavoitto

Liittyminen Etelä-Sudaniin voitti äänestyksen ylivoimaisesti. Uutiskanava Al Jazeeran mukaan uurnilla kävi 63 433 henkeä ja vain 12 äänesti vastaan.

AU tuomitsi etukäteen äänestyksen laittomaksi ja varoitti, että se uhkaa alueen rauhaa. Myös Etelä-Sudan ilmoitti, ettei se hyväksy äänestystä tai sen tulosta.

Sudanin presidentti Omar al-Bashir ja Etelä-Sudanin Salva Kiir tapasivat äänestyksen alla ja sopivat, että Abyeihin tulee yhteinen hallinto ja poliisi. Aikataulu jäi kuitenkin auki.

Kehitys junnaa

Elämä ei-kenenkään-maalla on estänyt Abyein kehitystä, Deng Agos Lowal sanoo. Hän kuuluu paikalliseen sosiaalikomiteaan, joka koettaa järjestää asukkaille peruspalveluja.

YK-joukoista huolimatta epävarma tilanne on pitänyt avustusjärjestöt loitolla. "Lapset ja vanhukset kuolevat pois, koska terveydenhuoltoa ei ole", Lowal kertoo.

Dinka ngokin päällikkö Bulabek Deng Kuol toivoo, että kansanäänestyksen tulos lopulta hyväksyttäisiin. "Odotamme innolla, milloin pääsemme jälleenrakentamaan aluetta."

kehityskonflikti Etelä-SudanSudan Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.