Uutiset

Sudanien rajalla eletään ei-kenenkään-maalla

Kumpaan Sudaniin liittyä, kysyi epävirallinen kansanäänestys, kirjoittaa Andrew Green.

(IPS) -- "Kaupunkia tuskin tunnisti, kun kaikkialla oli niin likaista", Chris Bak, 25, sanoo. Hän palasi kotiseudulleen Abyeihin viiden vuoden poissaolon jälkeen voidakseen äänestää siitä, kuuluuko alue Etelä-Sudaniin vai Sudaniin.

Kumpikin maa väittää omakseen Uudenmaan läänin kokoista Abyein aluetta, joka on arvokas öljyvarojensa ja hedelmällisen maansa ansiosta.

Bak ja hänen ystävänsä majoittuivat Abyein kaupungissa autioon koululuokkaan, josta puuttuu katto. Bakin toverille ilmaantui malariaoireita, mutta lääkäriä ei löytynyt kolmen päivän etsinnöistä huolimatta.

"Täällä on paljon ongelmia. Meidän on nostettava Abyei jaloilleen", Bak pohtii.

Toistuvia yhteenottoja

Abyeissa on ollut selkkauksia liki 50 vuotta. Alueen kohtalo jäi ratkaisematta, kun Sudanin 20-vuotinen sisällissota päättyi 2005.

Vuonna 2008 puhkesi yhteenottoja Sudanin ja eteläsudanilaisten joukkojen välillä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch arvioi, että seudulta pakeni 60 000 ihmistä. Myös Bakin perhe lähti Etelä-Sudaniin.

Etelä-Sudanin itsenäistymisen alla 2011 Abyeissa alkoivat uudet yhteenotot, jotka raunioittivat kaupungin. Tilannetta rauhoittamaan lähetettiin 5 000 hengen etiopialaiset YK-joukot.

Kiistelty äänestys

Kansanäänestystä Abyein kohtalosta ehdotti tämän vuoden lokakuulle alkujaan Afrikan unioni (AU).

Sudan ei hyväksynyt esitystä, koska misseriya-arabipaimentolaisia kiellettiin äänestämästä. He laiduntavat karjaansa ajoittain seudulla ja kannattavat liittymistä Sudaniin. Misseriyat ovat uhanneet järjestää oman kansanäänestyksen, jos alue aikoo liittyä Etelä-Sudaniin.

Asukkaiden enemmistö kuuluu dinka ngok -kansaan, jolla on vahvat siteet Etelä-Sudanin dinkoihin. Dinka ngokit päättivät pitää äänestyksen lokakuun lopulla AU:n vetäytymisestä huolimatta.

Heimonvanhimmat muodostivat Abyein kansanäänestyskomitean ja alkoivat kuljettaa levottomuuksien takia seudulta paenneita takaisin.

Etelälle murskavoitto

Liittyminen Etelä-Sudaniin voitti äänestyksen ylivoimaisesti. Uutiskanava Al Jazeeran mukaan uurnilla kävi 63 433 henkeä ja vain 12 äänesti vastaan.

AU tuomitsi etukäteen äänestyksen laittomaksi ja varoitti, että se uhkaa alueen rauhaa. Myös Etelä-Sudan ilmoitti, ettei se hyväksy äänestystä tai sen tulosta.

Sudanin presidentti Omar al-Bashir ja Etelä-Sudanin Salva Kiir tapasivat äänestyksen alla ja sopivat, että Abyeihin tulee yhteinen hallinto ja poliisi. Aikataulu jäi kuitenkin auki.

Kehitys junnaa

Elämä ei-kenenkään-maalla on estänyt Abyein kehitystä, Deng Agos Lowal sanoo. Hän kuuluu paikalliseen sosiaalikomiteaan, joka koettaa järjestää asukkaille peruspalveluja.

YK-joukoista huolimatta epävarma tilanne on pitänyt avustusjärjestöt loitolla. "Lapset ja vanhukset kuolevat pois, koska terveydenhuoltoa ei ole", Lowal kertoo.

Dinka ngokin päällikkö Bulabek Deng Kuol toivoo, että kansanäänestyksen tulos lopulta hyväksyttäisiin. "Odotamme innolla, milloin pääsemme jälleenrakentamaan aluetta."

kehityskonflikti Etelä-SudanSudan Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.