Stora Enson selitykset jättävät Finnwatchin kylmäksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Stora Enson selitykset jättävät Finnwatchin kylmäksi

Järjestön mukaan lapsityötä Pakistanissa voidaan estää lähinnä varmistamalla riittävä palkka vanhemmille.

Ruotsalais-suomalaisen metsäjätti Stora Enson argumentointi lapsityökohun keskellä ei vakuuta yritysten yhteiskuntavastuuta tutkivaa Finnwatchia. Järjestön mukaan lapsityötä Pakistanissa voidaan estää lähinnä varmistamalla riittävä palkka vanhemmille.

Ruotsin TV4:n Kalla Fakta -ohjelma paljasti Stora Enson tienneen jo vuodesta 2012, että sen pakistanilaisen yhteisyrityksen alihankintaketjuissa käytetään lapsityövoimaa. Sittemmin yhtiötä on vaadittu vastuuseen toiminnastaan Ruotsin osakesäästäjien liiton sekä ay-liikkeen, poliitikkojen ja median taholta.

Aiemmin vain lapsityön riskeistä Pakistanissa puhunut Stora Enso on myöntänyt tienneensä asiasta jo yritysostoa tehdessään ja pahoitellut viestintänsä epäselvyyttä. Stora Enson mukaan lapsityö johtuu ensisijaisesti pakistanilaisvanhemmista ja yhtiö kertoo ryhtyneensä tukemaan opettajien koulutusta, jotta vanhemmat laittaisivat lapsensa töiden sijasta kouluun. Yhtiö on kertonut kouluttavansa myös toimittajiaan lapsityön torjumiseksi.

Finnwatchin mukaan lapsityöstä ei kuitenkaan voida syyttää vanhempia, surkeita opettajia tai tietämättömiä alihankkijoita, vaan yleisin syy siihen on tutkitusti perheiden köyhyys. Järjestö haluaa kuitenkin Stora Enson jatkavan toimintaansa Pakistanissa lapsityöongelman ratkaisemiseksi, mutta pitää yhtiön esittämiä ratkaisuehdotuksia riittämättöminä.

"Jos Stora Enso haluaa todella ratkaista ongelmat, sen tulee sitoutua maksamaan raaka-aineistaan hintaa, joka varmistaa elämiseen riittävän palkan lasten vanhemmille", Finnwatch kirjoittaa blogissaan.

Finnwatch esittää osaratkaisuksi auditointeja ja virallistettuja työsuhteita sekä suosittelee yhtiölle julkisen aikataulutetun toimenpidesuunnitelman laatimista. Lisäksi se, että valtio omistaa enemmistön Stora Ensosta, tekee Pakistanin lapsityöongelman ratkaisusta myös koetinkiven valtion omistajaohjaukselle, järjestö sanoo.

Järjestö korostaa, että verrattuna koko liiketoiminnan rakentamiseen kestävästi tuotettujen raaka-aineiden varaan joidenkin tuhansien investoinnit koulutukseen ovat varsin pieni asia.

"Lapsi on halpa työläinen. Lapsi ei mene lakkoon, ei tunne lakia eikä saavu ovelle juristin kanssa palkkarästejä vaatimaan", järjestö sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia