Uutiset Stora Enso

Stora Enson selitykset jättävät Finnwatchin kylmäksi

Järjestön mukaan lapsityötä Pakistanissa voidaan estää lähinnä varmistamalla riittävä palkka vanhemmille.

Ruotsalais-suomalaisen metsäjätti Stora Enson argumentointi lapsityökohun keskellä ei vakuuta yritysten yhteiskuntavastuuta tutkivaa Finnwatchia. Järjestön mukaan lapsityötä Pakistanissa voidaan estää lähinnä varmistamalla riittävä palkka vanhemmille.

Ruotsin TV4:n Kalla Fakta -ohjelma paljasti Stora Enson tienneen jo vuodesta 2012, että sen pakistanilaisen yhteisyrityksen alihankintaketjuissa käytetään lapsityövoimaa. Sittemmin yhtiötä on vaadittu vastuuseen toiminnastaan Ruotsin osakesäästäjien liiton sekä ay-liikkeen, poliitikkojen ja median taholta.

Aiemmin vain lapsityön riskeistä Pakistanissa puhunut Stora Enso on myöntänyt tienneensä asiasta jo yritysostoa tehdessään ja pahoitellut viestintänsä epäselvyyttä. Stora Enson mukaan lapsityö johtuu ensisijaisesti pakistanilaisvanhemmista ja yhtiö kertoo ryhtyneensä tukemaan opettajien koulutusta, jotta vanhemmat laittaisivat lapsensa töiden sijasta kouluun. Yhtiö on kertonut kouluttavansa myös toimittajiaan lapsityön torjumiseksi.

Finnwatchin mukaan lapsityöstä ei kuitenkaan voida syyttää vanhempia, surkeita opettajia tai tietämättömiä alihankkijoita, vaan yleisin syy siihen on tutkitusti perheiden köyhyys. Järjestö haluaa kuitenkin Stora Enson jatkavan toimintaansa Pakistanissa lapsityöongelman ratkaisemiseksi, mutta pitää yhtiön esittämiä ratkaisuehdotuksia riittämättöminä.

"Jos Stora Enso haluaa todella ratkaista ongelmat, sen tulee sitoutua maksamaan raaka-aineistaan hintaa, joka varmistaa elämiseen riittävän palkan lasten vanhemmille", Finnwatch kirjoittaa blogissaan.

Finnwatch esittää osaratkaisuksi auditointeja ja virallistettuja työsuhteita sekä suosittelee yhtiölle julkisen aikataulutetun toimenpidesuunnitelman laatimista. Lisäksi se, että valtio omistaa enemmistön Stora Ensosta, tekee Pakistanin lapsityöongelman ratkaisusta myös koetinkiven valtion omistajaohjaukselle, järjestö sanoo.

Järjestö korostaa, että verrattuna koko liiketoiminnan rakentamiseen kestävästi tuotettujen raaka-aineiden varaan joidenkin tuhansien investoinnit koulutukseen ovat varsin pieni asia.

"Lapsi on halpa työläinen. Lapsi ei mene lakkoon, ei tunne lakia eikä saavu ovelle juristin kanssa palkkarästejä vaatimaan", järjestö sanoo.

Stora Enso lapsettyöyhtiöt Pakistan Finnwatch

Lue myös

Raportti: Stora Ensolla Kiinassa vieläkin korjattavaa

Stora Enson hallussa saattaa yhä olla väkisin hankittua maata, käy ilmi tuoreesta raportista.

Stora Ensolle arvostelua Intian tehtaan kastiasenteista

Dalitien solidaarisuusverkoston mukaan Stora Enso Inpacin henkilöstöpolitiikka mahdollistaa kastisyrjinnän jatkumisen.

Selvitys: Stora Enson Intian työläiset alipalkattuja

Osalle Stora Enson intialaisista työntekijöistä maksetaan vain kolmannes elämiseen riittävästä palkasta, selviää Finnwatchin uudesta tutkimuksesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.