Uutiset Stora Enso

Stora Ensolle arvostelua Intian tehtaan kastiasenteista

Dalitien solidaarisuusverkoston mukaan Stora Enso Inpacin henkilöstöpolitiikka mahdollistaa kastisyrjinnän jatkumisen.

Dalitien solidaarisuusverkosto hämmästelee Stora Enson Intian tehtaiden asennetta Finnwatchin esille tuomiin puutteisiin dalitien asemasta työpaikoilla. Verkoston mukaan tehtaan näennäispuolueeton henkilöstöpolitiikka ei poista kastisyrjintää.

Finnwatchin raportin julkistamistilaisuudessa viime viikolla Stora Enso Inpacin henkilöstöjohtaja Aruna Arumugam kertoi, että kastin kysyminen voitaisiin tulkita syrjinnäksi työpaikalla. Hänen mukaansa työhönottotilanteessa ei kysytä työnhakijoiden kastia, eikä siitä tehdä merkintää työntekijän tietoihin.

"Asenne edustaa yläkastisten intialaisten ajatusmaailmaa ja mahdollistaa kastisyrjinnän jatkumisen. Puolueettomuus on näennäistä, koska intialaisessa kulttuurissa jokainen tietää toisensa kastitaustan", sanoo puheenjohtaja Mikko Malkavaara verkoston tiedotteessa.

Malkavaaran mukaan intialaisessa kulttuurissa jokainen tietää toisensa kastitaustan. Samaa mieltä on Intian hyvin tunteva toimittaja ja matkanjohtaja Mikko Zenger.

"Voi olla, ettei kastia kysytä, mutta aina tausta kaivetaan jollain tavalla esille ja tehtaalla tiedetään, ketkä ovat daliteja", toteaa Zenger. Hänen mukaansa jos joku kieltää, ettei kastitaustaa tunneta, se ei pidä paikkaansa.

Finnwatchin raportti suosittaa, että Stora Enson Intian tehtaalla ryhdyttäisiin toteuttamaan dalitien positiivista erityiskohtelua edistävää henkilöstöpolitiikkaa.

Samaa toivoo myös  solidaarisuusverkoston Malkavaara. Hän kaipaa kaikille työntekijöille koulutusta kastisyrjinnästä sekä erityisponnisteluja dalitien rekrytoimiseksi ja kouluttamiseksi myös johtaviin tehtäviin.

Vaikka hindulaisen perinteen mukainen kastilaitokseen perustusva syrjintä Intiassa on kielletty, syrjintää esiintyy erityisesti alakastisia sekä kastittomuksi kutsuttaja daliteja kohtaan. Daliteja arvioidaan olevan noin 200 miljoonaa.

ihmisoikeudettyölaki Intia Finnwatch

Lue myös

Raportti: Stora Ensolla Kiinassa vieläkin korjattavaa

Stora Enson hallussa saattaa yhä olla väkisin hankittua maata, käy ilmi tuoreesta raportista.

Stora Enson selitykset jättävät Finnwatchin kylmäksi

Järjestön mukaan lapsityötä Pakistanissa voidaan estää lähinnä varmistamalla riittävä palkka vanhemmille.

Selvitys: Stora Enson Intian työläiset alipalkattuja

Osalle Stora Enson intialaisista työntekijöistä maksetaan vain kolmannes elämiseen riittävästä palkasta, selviää Finnwatchin uudesta tutkimuksesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.