Sri Lankan evakot odottavat kotiin pääsyä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sri Lankan evakot odottavat kotiin pääsyä

Vaikka sota päättyi jo vuonna 2009, kymmenettuhannet ihmiset eivät vieläkään ole päässeet palaamaan kotiin.

(IPS) -- Vaikka Sri Lankan pitkä sisällissota päättyi jo vuonna 2009, kymmenettuhannet kotoaan pakenemaan joutuneet eivät ole vieläkään päässeet palaamaan oman kattonsa alle.

Virallisen arvion mukaan maan sisäisessä evakossa on yhä yli 50 000 ihmistä, mutta Norjan pakolaisneuvoston alainen seurantalaitos sanoo määräksi 73 700. Valtaosa heistä elää toisten nurkissa ja vajaat 5 000 asuu pakolaiskeskuksessa saarivaltion Pohjoisen maakunnan pääkaupungissa Jaffnassa.

"Voitko kuvitella, miltä tuntuu elää vuosikymmeniä toisen ihmisen talossa, ikuisesti ulkopuolisena?" kysyy Siva Ariyarathnam, joka tuhansien muiden tavoin lähti perheineen evakkoon 1990-luvulla, kun Sri Lankan armeija valtasi hänen kotiseutunsa Pohjoisessa maakunnassa taistellessaan tamilisissejä vastaan.

Sri Lankan pohjoisosia asuttavan tamilivähemmistön LTTE-sissiliike aloitti itsenäisyystaistelunsa 1983. Liikkeen jäseniä kutsuttiin tamilitiikereiksi.

Kotikonnut sotilasalueeksi

"Olen tulossa vanhaksi ja haluan kuolla omassa kodissani", Ariyarathnam huokaa.

Samanlaisia tarinoita kuulee paljon Sri Lankan pohjoisosissa alueilla, joita LTTE käytännössä hallitsi vuoden 1983 jälkeen. Tuolloin joukoittain tamileja pakeni pohjoiseen valtaväestönä olevien singaleesien hallitsemilta alueilta etnisten levottomuuksien jälkeen.

Sodan vuosina sekä hallitus että LTTE pakottivat suuria väkimääriä muuttamaan tukikohtiensa tieltä.

Sota päättyi tamilien tappioon keväällä 2009. Taistelut vaativat yli 100 000 uhria, ja YK:n mukaan jopa 40 000 siviiliä kuoli sodan viime vaiheissa 2008–2009.

Sri Lankan uudelleenasuttamisministeriö voi ylpeillä sillä, että kotiin palanneita oli kesäkuun lopussa jo 798 081. Sama tilasto kuitenkin paljasti, että 50 000 ihmistä ei ole voinut palata kotikyliinsä, koska ne ovat yhä sotilaskäytössä.

Armeija yritti 1990-luvulla estää LTTE:n etenemistä aluevaltauksillaan. Ariyarathnamin ja tuhansien muiden kodit jäivät maan pohjoisosaan perustetulle Palalyn erityisturvallisuusalueelle.

Pula viljelymaasta

Sodan jälkeen hallitus ei ole pitänyt kiirettä alueiden palauttamisessa siviileille. Viranomaisten mukaan ongelmana on se, ettei lähistöllä ole tarpeeksi valtion maata, jolle sotilasleirit voitaisiin siirtää.

Pula viljelymaasta on sysännyt evakot pysyvään köyhyyteen. Heille ei ole osoitettu maata viljeltäväksi eikä maksettu korvauksia menetetyistä maista, sanoo Norjan pakolaisneuvoston tutkija Marita Swain.

Järjestö moittii Sri Lankassa sodan lopulla ja sen jälkeen vallassa ollutta presidentti Mahinda Rajapaksan hallitusta, että se keskittyi infrastruktuurihankkeisiin kovia kokeneen kansan hyvinvoinnin kohentamisen sijasta.

Valtaoikeuksiaan laajentamaan pyrkinyt Rajapaksa hävisi yllättäen tammikuun vaalit, ja presidentiksi nousi entinen terveysministeri Maithripala Sirisena. Vasta elokuun parlamenttivaalien arvioitiin siirtäneen Sri Lankan lopullisesti sodanjälkeiseen aikaan.

YK:n pakolaisvirasto UNHCR on luvannut auttaa uutta hallitusta laatimaan suunnitelman evakkojen kotiinpaluusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia