Uutiset

SPR:n työntekijä johtamaan Punaisen Ristin Indonesia-operaatiota – Kokonaisia kyliä on tuhoutunut

Suomalainen Andreas von Weissenberg johtaa kansainvälisen Punaisen Ristin Indonesia-operaatiota. Avustustyöntekijät etenivät eilen aiemmin saavuttamattomille alueille.
Indonesian lippu liehuu kahden muun lipun välillä
Indonesian maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa on kuollut yli 1 400 ihmistä. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Suomen Punaisen Ristin Aasian alue-edustaja Andreas von Weissenberg lähtee johtamaan Punaisen Ristin kansainvälistä avustusoperaatiota maanjäristyksen ja tsunamin runtelemassa Indonesiassa.

Lisäksi neljä suomalaista avustustyöntekijää lähtee SPR:n ja Tanskan Punaisen Ristin yhteisen logistiikkayksikön mukana Indonesiaan. Yksikkö organisoi Sulawesiin saapuvaa apua, sen kuljetusta ja varastointia.

 ”Tilanne on erittäin haastava ja tarpeet valtavat”, kuvailee von Weissenberg SPR:n tiedotteessa.

Indonesian Sulawesin saarella tapahtui viime perjantaina 7,4 magnitudin maanjäristys, jonka arvioidaan tähän mennessä vieneen yli 1 400 ihmisen hengen.

Kuolleiden ja apua tarvitsevien määrää on ollut vaikea varmistaa etenkin syrjäseuduilla, sillä sähköt ovat poikki ja tiet ja sillat monin paikoin tuhoutuneita tai tukossa. Uutistoimisto Reuters kertoo, että tuhoalueilla ihmiset ovat raportoineet ruuan loppumisesta.

Indonesian Punaisen Ristin työntekijät etenivät eilen aiemmin saavuttamattomille alueille. He raportoivat kokonaisista kylistä, jotka ovat täysin tuhoutuneet. Pelastustyöntekijät ovat kertoneet esimerkiksi 500 asukkaan kylästä, jota ei käytännössä enää ole olemassa.

”Kun saavuimme Petoboon, havaitsimme, että tsunamin voima on pyyhkinyt sen pois kartalta”, kertoi Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton viestintädelegaatti Iris van Deinse tiedotteessa.

Tuhoalueilla tarvitaan etenkin kuolleiden ja loukkaantuneiden etsijöitä, terveyspalveluita, ruokaa, suojaa ja puhdasta vettä. Indonesian Punainen Risti kertoo tyhjentäneensä viisi varastoaan toimittaakseen muun muassa kenttäkeittiöitä, vauvanhoitopakkauksia, hyttysverkkoja, patjoja, hygieniapakkauksia, telttoja ja ruumispusseja. Tuhoalueille on perustettu myös liikkuvia terveysklinikoita.

Indonesian viranomaisten mukaan yli 2 500 ihmistä on loukkaantunut ja yli 160 000 on joutunut lähtemään kodeistaan katastrofin seurauksena.

katastrofiapuluonnonkatastrofit IndonesiaSuomi Punainen Risti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Raportti: Suuret teknologiafirmat vaarassa sotkeutua tappajarobottien kehittämiseen

Tuoreen raportin mukaan muun muassa Microsoft ja Amazon voivat viedä maailman lähemmäs kohti tappajarobotteja, elleivät ne sanoudu irti niiden kehittämisestä.
Joukko naisia istumassa

Tulikivenkatkuinen runo presidentistä johti 1,5 vuoden vankeustuomioon Ugandassa – Runoilija sai tuomion kyberhäirinnästä

Tohtori Stella Nyanzi kirjoitti räävittömän runon, jossa toivotaan, ettei presidentti Yoweri Museveni olisi koskaan syntynytkään. Kovan tuomion pelätään tukkivan muidenkin kriitikoiden suut.
Puiden taimia ruukuissa

Maanviljelijät pelastavat Sambian metsiä – Puuntaimien myyminen tuo tuloja ja auttaa elvyttämään metsää

Metsää raivataan Sambiassa muun muassa polttopuuksi ja maanviljelyksen tarpeisiin. Nyt metsiensuojelun avuksi ovat tulleet paikalliset yhteisöt.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan