Uutiset

SPR:n työntekijä johtamaan Punaisen Ristin Indonesia-operaatiota – Kokonaisia kyliä on tuhoutunut

Suomalainen Andreas von Weissenberg johtaa kansainvälisen Punaisen Ristin Indonesia-operaatiota. Avustustyöntekijät etenivät eilen aiemmin saavuttamattomille alueille.
Indonesian lippu liehuu kahden muun lipun välillä
Indonesian maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa on kuollut yli 1 400 ihmistä. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Suomen Punaisen Ristin Aasian alue-edustaja Andreas von Weissenberg lähtee johtamaan Punaisen Ristin kansainvälistä avustusoperaatiota maanjäristyksen ja tsunamin runtelemassa Indonesiassa.

Lisäksi neljä suomalaista avustustyöntekijää lähtee SPR:n ja Tanskan Punaisen Ristin yhteisen logistiikkayksikön mukana Indonesiaan. Yksikkö organisoi Sulawesiin saapuvaa apua, sen kuljetusta ja varastointia.

 ”Tilanne on erittäin haastava ja tarpeet valtavat”, kuvailee von Weissenberg SPR:n tiedotteessa.

Indonesian Sulawesin saarella tapahtui viime perjantaina 7,4 magnitudin maanjäristys, jonka arvioidaan tähän mennessä vieneen yli 1 400 ihmisen hengen.

Kuolleiden ja apua tarvitsevien määrää on ollut vaikea varmistaa etenkin syrjäseuduilla, sillä sähköt ovat poikki ja tiet ja sillat monin paikoin tuhoutuneita tai tukossa. Uutistoimisto Reuters kertoo, että tuhoalueilla ihmiset ovat raportoineet ruuan loppumisesta.

Indonesian Punaisen Ristin työntekijät etenivät eilen aiemmin saavuttamattomille alueille. He raportoivat kokonaisista kylistä, jotka ovat täysin tuhoutuneet. Pelastustyöntekijät ovat kertoneet esimerkiksi 500 asukkaan kylästä, jota ei käytännössä enää ole olemassa.

”Kun saavuimme Petoboon, havaitsimme, että tsunamin voima on pyyhkinyt sen pois kartalta”, kertoi Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton viestintädelegaatti Iris van Deinse tiedotteessa.

Tuhoalueilla tarvitaan etenkin kuolleiden ja loukkaantuneiden etsijöitä, terveyspalveluita, ruokaa, suojaa ja puhdasta vettä. Indonesian Punainen Risti kertoo tyhjentäneensä viisi varastoaan toimittaakseen muun muassa kenttäkeittiöitä, vauvanhoitopakkauksia, hyttysverkkoja, patjoja, hygieniapakkauksia, telttoja ja ruumispusseja. Tuhoalueille on perustettu myös liikkuvia terveysklinikoita.

Indonesian viranomaisten mukaan yli 2 500 ihmistä on loukkaantunut ja yli 160 000 on joutunut lähtemään kodeistaan katastrofin seurauksena.

katastrofiapuluonnonkatastrofit IndonesiaSuomi Punainen Risti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria aurinkopaneelilla varustetun koulun edustalla

Suomalaisille kesämökeille tarkoitettu aurinkovoimala sähköistää ammattikoulua Ugandassa – Aurinkoenergian potentiaali on valtava, mutta esteenä on hinta

Aurinko paistaa Ugandassa ympäri vuoden kuin Suomessa kesällä, mutta silti yli 80 prosenttia maaseudun asukkaista elää ilman sähköä. Suomalainen keksijä Janne Käpylehto opetti kolmessa päivässä ammattikoululaisille, miten asentaa aurinkovoimala. Kokeilua saatetaan laajentaa tulevaisuudessa.
Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi

Kenian korkeimman oikeuden piti päättää tänään, kumoaako se lain, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Päätöstä kuitenkin lykättiin keväälle. ”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, sanoo muutosta ajanut ihmisoikeusjärjestö.
Käsi pitelee tyhjää alumiinikulhoa

Haitissa on krooninen ruokakriisi, mutta media kertoo siitä vain harvoin – Avustusjärjestö listasi maailman unohdetuimmat kriisit

Mediahuomio auttaa keräämään apua katastrofien uhreille, mutta kilpailu median kiinnostuksesta on kova. Avustusjärjestö Care International on julkaissut kolmatta kertaa listan maailman aliraportoiduimmista kriiseistä, joista moni ei ole koskaan kuullutkaan.
Lehmä

Tutkimus: Keinoliha ei välttämättä olekaan ilmastoystävällisin vaihtoehto karjankasvatukselle

Maailmalla on viime vuosina intoiltu laboratoriossa kasvatetusta lihasta. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin epäselvää, mitkä sen ilmastovaikutukset tulevat olemaan.