Uutiset

SPR:n työntekijä johtamaan Punaisen Ristin Indonesia-operaatiota – Kokonaisia kyliä on tuhoutunut

Suomalainen Andreas von Weissenberg johtaa kansainvälisen Punaisen Ristin Indonesia-operaatiota. Avustustyöntekijät etenivät eilen aiemmin saavuttamattomille alueille.
Indonesian lippu liehuu kahden muun lipun välillä
Indonesian maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa on kuollut yli 1 400 ihmistä. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Suomen Punaisen Ristin Aasian alue-edustaja Andreas von Weissenberg lähtee johtamaan Punaisen Ristin kansainvälistä avustusoperaatiota maanjäristyksen ja tsunamin runtelemassa Indonesiassa.

Lisäksi neljä suomalaista avustustyöntekijää lähtee SPR:n ja Tanskan Punaisen Ristin yhteisen logistiikkayksikön mukana Indonesiaan. Yksikkö organisoi Sulawesiin saapuvaa apua, sen kuljetusta ja varastointia.

 ”Tilanne on erittäin haastava ja tarpeet valtavat”, kuvailee von Weissenberg SPR:n tiedotteessa.

Indonesian Sulawesin saarella tapahtui viime perjantaina 7,4 magnitudin maanjäristys, jonka arvioidaan tähän mennessä vieneen yli 1 400 ihmisen hengen.

Kuolleiden ja apua tarvitsevien määrää on ollut vaikea varmistaa etenkin syrjäseuduilla, sillä sähköt ovat poikki ja tiet ja sillat monin paikoin tuhoutuneita tai tukossa. Uutistoimisto Reuters kertoo, että tuhoalueilla ihmiset ovat raportoineet ruuan loppumisesta.

Indonesian Punaisen Ristin työntekijät etenivät eilen aiemmin saavuttamattomille alueille. He raportoivat kokonaisista kylistä, jotka ovat täysin tuhoutuneet. Pelastustyöntekijät ovat kertoneet esimerkiksi 500 asukkaan kylästä, jota ei käytännössä enää ole olemassa.

”Kun saavuimme Petoboon, havaitsimme, että tsunamin voima on pyyhkinyt sen pois kartalta”, kertoi Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton viestintädelegaatti Iris van Deinse tiedotteessa.

Tuhoalueilla tarvitaan etenkin kuolleiden ja loukkaantuneiden etsijöitä, terveyspalveluita, ruokaa, suojaa ja puhdasta vettä. Indonesian Punainen Risti kertoo tyhjentäneensä viisi varastoaan toimittaakseen muun muassa kenttäkeittiöitä, vauvanhoitopakkauksia, hyttysverkkoja, patjoja, hygieniapakkauksia, telttoja ja ruumispusseja. Tuhoalueille on perustettu myös liikkuvia terveysklinikoita.

Indonesian viranomaisten mukaan yli 2 500 ihmistä on loukkaantunut ja yli 160 000 on joutunut lähtemään kodeistaan katastrofin seurauksena.

katastrofiapuluonnonkatastrofit IndonesiaSuomi Punainen Risti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Tutkimus: Vaatebrändit vakuuttelevat avoimuuttaan, mutta useimmat eivät paljasta tehdaslistojaan

Vaatevallankumous-viikon kunniaksi julkaistujen raporttien monet brändit ovat varsin vaitonaisia siitä, kuka niiden tuotteet oikeastaan valmistaa. Moni painostaa alihankkijoitaan halpoihin hintoihin samalla, kun vakuuttaa sitoutumistaan ihmisoikeuksiin.
Naisia käsittelemässä muovijätettä

Raportti: Kiinan muovijätteen tuontikielto käänsi jätevirran Kaakkois-Aasian maihin

Kiinan päätös kieltää muovijätteen tuonti maahan on toisaalta vähentänyt jätteiden vientiä, toisaalta ohjannut muovijätettä muihin maihin, joissa sääntely on lepsumpaa. Järjestöjen mielestä paras ratkaisu on vähentää kertakäyttömuovin valmistusta ylipäätään.
Nainen esittelee kangasta

Keniassa esiteltiin kestävän kehityksen innovaatioita – Tuhoisasta vesihyasintista tuli hyötykasvi

Nigerialaisen Achenyo Idachaba-Obaron perustama sosiaalinen yritys on kouluttanut jo 350 naista valmistamaan käsitöitä vesihyasintista punotusta narusta. Se on yksi Nairobin kestävän kehityksen messuilla esitellyistä innovaatioista.