Sotilaat ja kapinalliset terrorisoivat yhä Itä-Kongon siviilejä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sotilaat ja kapinalliset terrorisoivat yhä Itä-Kongon siviilejä

Kaksi vuotta turvallisuussopimuksen jälkeen siviilit elävät yhä ilman viranomaisten suojaa, sanoo avustusjärjestö Oxfam.

Pahamaineisen Itä-Kongon siviilit joutuvat yhä sekä paikallisten turvallisuusjoukkojen että aseistettujen ryhmien terrorin uhreiksi. Kaksi vuotta sitten solmitusta kansainvälisestä sopimuksesta huolimatta turvallisuustilanne ei ole juuri parantunut, kritisoi avustusjärjestö Oxfam tuoreessa raportissaan (pdf).

Itä-Kongo on kärsinyt aseistettujen ryhmien ja armeijan välisestä väkivallasta vuosia. Tilanne näytti olevan paranemaan päin helmikuussa 2013, jolloin Kongo ja 11 muuta maata sopivat merkittävässä sopimuksessa kansainvälisen yhteisön tuella parantavansa alueen turvallisuutta ja vahvistavansa valtion valtaa.

Oxfam vieraili viime syksynä 16:ssa Pohjois- ja Etelä-Kivun maakunnan kylässä haastattelemassa siviileitä. Niissä kävi ilmi, että valtio ei pysty edelleenkään tarjoamaan siviileille juuri minkäänlaista turvaa.

Raportin mukaan siviilit joutuvat elämään aseistettujen ryhmien pahoinpitelyiden, seksuaalisen väkivallan, kidnappausten ja tappojen pelossa. Eri ryhmien välinen väkivalta ajaa ihmisiä pakosalle, ja etenkin naisiin kohdistuva väkivalta on yleistä. Taistelijat ja turvallisuusjoukkojen edustajat pystyttävät tiesulkuja kiristääkseen paikallisia ja vaativat asukkailta laittomia veroja, mikä vaikeuttaa jo valmiiksi köyhien perheiden elämää.

Oikeutta on vaikea saada. Raportissa kerrotaan muun muassa naisesta, jonka ei sallittu raportoivan raiskauksesta poliisille, koska oikeus ei ulotu naisiin. Kun naisen aviomies yritti tehdä ilmoituksen, hänet itsensä pidätettiin.

Oxfamin mukaan ongelmana on, etteivät viranomaiset saa aina palkkojaan. Järjestö vaatii tilanteen korjaamiseksi muun muassa riittäviä resursseja turvallisuusjoukkojen uudistamiseksi, palkkojen maksua sekä paikallishallinnon kouluttamista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia