Uutiset

Sotarikoksista syytetty Sudanin presidentti pakeni Etelä-Afrikasta

Joukkomurhista syytetyn vapauttaminen on häpeällistä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Etelä-Afrika presidentti Jacob Zuma (vas.) Sudanin presidentin Omar al-Bashirin kanssa helmikuussa Sudanissa. (Kuva: GovernmentZA / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Etelä-Afrikan hallituksen eilistä päätöstä päästää sotarikoksista etsintäkuulutettu Sudanin presidentti Omar al-Bashir pois maasta.

Eteläafrikkalainen oikeusistuin linjasi eilen, että al-Bashir olisi pitänyt pidättää ja luovuttaa kansainväliselle sotarikostuomioistuimelle ICC:lle, mutta tämä ehti lähteä ennen oikeuden päätöksen valmistumista.

"On erittäin vastenmielistä, että Etelä-Afrikka, joka on ICC:n jäsen, jättää huomiotta kansainväliset velvoitteensa tällä tavoin ja sallii rankaisemattomuuden kukoistaa. Se ei ole heikentänyt vain maan sitoumuksia ICC:lle, vaan myös tallonut jalkoihinsa kaikkien Darfurin sodan aikana kuolleiden ja paenneiden ihmisten oikeuden ja toiveet oikeudenmukaisuudesta", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Afrikan tutkimus- ja vaikuttamistoiminnan johtaja Netsanet Belay.

ICC antoi al-Bashirista pidätysmääräykset vuosina 2009 ja 2010. Tätä epäillään sotarikoksista sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan yli 300 000 ihmisen hengen vaatineessa, vuonna 2003 alkaneessa Darfurin konfliktissa. Al-Bashir on kuitenkin vältellyt pidätystä, sillä Afrikan maat eivät ole luovuttaneet häntä ICC:lle. Hänet valittiin viime keväänä uudelleen Sudanin presidentiksi.

Al-Bashir matkusti viime viikon lopulla Etelä-Afrikkaan osallistuakseen Afrikan unionin kokoukseen. Eteläafrikkalainen oikeusistuin linjasi eilen, että tämän pidättämättä jättäminen ei ollut linjassa perustuslain kanssa.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch oli tapahtuneesta pöyristynyt.

"Jos tämä pitää paikkansa, Etelä-Afrikka on uhmannut häpeällisesti kotimaista oikeutta ja ICC:tä vapauttaakseen miehen, joka on etsintäkuulutettu afrikkalaisten murhien takia", järjestön johtaja Kenneth Roth twiittasi.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi eilen, että pidätysmääräystä on syytä noudattaa. Sudanin ulkoministeri sen sijaan väitti lähdöstä noussutta "draamaa" Afrikan ja Sudanin vihollisten juoniksi, kertoo uutistoimisto Reuters. Reutersin mukaan Etelä-Afrikan sisäasiainministeriö aikoo tutkia al-Bashirin paon.

ihmisoikeudetlakioikeus ja rikos Etelä-AfrikkaSudan Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.