Sotarikoksista syytetty Sudanin presidentti pakeni Etelä-Afrikasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sotarikoksista syytetty Sudanin presidentti pakeni Etelä-Afrikasta

Joukkomurhista syytetyn vapauttaminen on häpeällistä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Etelä-Afrikan hallituksen eilistä päätöstä päästää sotarikoksista etsintäkuulutettu Sudanin presidentti Omar al-Bashir pois maasta.

Eteläafrikkalainen oikeusistuin linjasi eilen, että al-Bashir olisi pitänyt pidättää ja luovuttaa kansainväliselle sotarikostuomioistuimelle ICC:lle, mutta tämä ehti lähteä ennen oikeuden päätöksen valmistumista.

"On erittäin vastenmielistä, että Etelä-Afrikka, joka on ICC:n jäsen, jättää huomiotta kansainväliset velvoitteensa tällä tavoin ja sallii rankaisemattomuuden kukoistaa. Se ei ole heikentänyt vain maan sitoumuksia ICC:lle, vaan myös tallonut jalkoihinsa kaikkien Darfurin sodan aikana kuolleiden ja paenneiden ihmisten oikeuden ja toiveet oikeudenmukaisuudesta", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Afrikan tutkimus- ja vaikuttamistoiminnan johtaja Netsanet Belay.

ICC antoi al-Bashirista pidätysmääräykset vuosina 2009 ja 2010. Tätä epäillään sotarikoksista sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan yli 300 000 ihmisen hengen vaatineessa, vuonna 2003 alkaneessa Darfurin konfliktissa. Al-Bashir on kuitenkin vältellyt pidätystä, sillä Afrikan maat eivät ole luovuttaneet häntä ICC:lle. Hänet valittiin viime keväänä uudelleen Sudanin presidentiksi.

Al-Bashir matkusti viime viikon lopulla Etelä-Afrikkaan osallistuakseen Afrikan unionin kokoukseen. Eteläafrikkalainen oikeusistuin linjasi eilen, että tämän pidättämättä jättäminen ei ollut linjassa perustuslain kanssa.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch oli tapahtuneesta pöyristynyt.

"Jos tämä pitää paikkansa, Etelä-Afrikka on uhmannut häpeällisesti kotimaista oikeutta ja ICC:tä vapauttaakseen miehen, joka on etsintäkuulutettu afrikkalaisten murhien takia", järjestön johtaja Kenneth Roth twiittasi.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi eilen, että pidätysmääräystä on syytä noudattaa. Sudanin ulkoministeri sen sijaan väitti lähdöstä noussutta "draamaa" Afrikan ja Sudanin vihollisten juoniksi, kertoo uutistoimisto Reuters. Reutersin mukaan Etelä-Afrikan sisäasiainministeriö aikoo tutkia al-Bashirin paon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia