Uutiset

Sotarikoksista syytetty Sudanin presidentti pakeni Etelä-Afrikasta

Joukkomurhista syytetyn vapauttaminen on häpeällistä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Etelä-Afrika presidentti Jacob Zuma (vas.) Sudanin presidentin Omar al-Bashirin kanssa helmikuussa Sudanissa. (Kuva: GovernmentZA / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Etelä-Afrikan hallituksen eilistä päätöstä päästää sotarikoksista etsintäkuulutettu Sudanin presidentti Omar al-Bashir pois maasta.

Eteläafrikkalainen oikeusistuin linjasi eilen, että al-Bashir olisi pitänyt pidättää ja luovuttaa kansainväliselle sotarikostuomioistuimelle ICC:lle, mutta tämä ehti lähteä ennen oikeuden päätöksen valmistumista.

"On erittäin vastenmielistä, että Etelä-Afrikka, joka on ICC:n jäsen, jättää huomiotta kansainväliset velvoitteensa tällä tavoin ja sallii rankaisemattomuuden kukoistaa. Se ei ole heikentänyt vain maan sitoumuksia ICC:lle, vaan myös tallonut jalkoihinsa kaikkien Darfurin sodan aikana kuolleiden ja paenneiden ihmisten oikeuden ja toiveet oikeudenmukaisuudesta", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Afrikan tutkimus- ja vaikuttamistoiminnan johtaja Netsanet Belay.

ICC antoi al-Bashirista pidätysmääräykset vuosina 2009 ja 2010. Tätä epäillään sotarikoksista sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan yli 300 000 ihmisen hengen vaatineessa, vuonna 2003 alkaneessa Darfurin konfliktissa. Al-Bashir on kuitenkin vältellyt pidätystä, sillä Afrikan maat eivät ole luovuttaneet häntä ICC:lle. Hänet valittiin viime keväänä uudelleen Sudanin presidentiksi.

Al-Bashir matkusti viime viikon lopulla Etelä-Afrikkaan osallistuakseen Afrikan unionin kokoukseen. Eteläafrikkalainen oikeusistuin linjasi eilen, että tämän pidättämättä jättäminen ei ollut linjassa perustuslain kanssa.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch oli tapahtuneesta pöyristynyt.

"Jos tämä pitää paikkansa, Etelä-Afrikka on uhmannut häpeällisesti kotimaista oikeutta ja ICC:tä vapauttaakseen miehen, joka on etsintäkuulutettu afrikkalaisten murhien takia", järjestön johtaja Kenneth Roth twiittasi.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi eilen, että pidätysmääräystä on syytä noudattaa. Sudanin ulkoministeri sen sijaan väitti lähdöstä noussutta "draamaa" Afrikan ja Sudanin vihollisten juoniksi, kertoo uutistoimisto Reuters. Reutersin mukaan Etelä-Afrikan sisäasiainministeriö aikoo tutkia al-Bashirin paon.

ihmisoikeudetlakioikeus ja rikos Etelä-AfrikkaSudan Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Jäävuoria Grönlannissa

Ympäristöhuoli koskettaa myös lapsia – Katso video partiolaisten mietteistä!

Tiedetoimittaja Mikko Pelttarin lastenkirja Näkymätön myrsky muistuttaa, ettei ilmastonmuutos ole lasten harteilla mutta jokainen voi silti tehdä jotain. Laajasalon opiston toimittajaopiskelijat lukivat kirjan haagalaiselle partiolippukunnalle, jonka jäsenet ovat jo huomanneet ilmaston muuttumisen merkit. Katso video!
Mies puun alla, kivi taustalla

Kenialaisella aktivistilla Paul Okumulla on ajatus siitä, miten rikkaat maat voivat tehdä maailmasta reilumman – ”Lopettakaa sekaantuminen”

Euroopassa keskustellaan nykyään paljon siitä, pitäisikö hyvinvointia mitata jollakin muulla tavalla kuin bruttokansantuotteella. Kenialainen aktivisti Paul Okumu kehottaa miettimään, kenen kustannuksella hyvinvointi tulee.
Mielenosoittajia kylttien kera Tampereella

Nuorille tehty kysely: Ilmastonmuutos suurin huoli ympäri maailman

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimuksessa yli 10 000 nuorelta kaikilla mantereilla, mitkä heidän mielestään ovat suurimpia ongelmia maailmassa tällä hetkellä. Ympäristö- ja turvallisuuskysymykset nousivat yli muiden.
Kaksi naista tulvavedessä

Bangladeshin ilmastopakolaiset sopeutuvat uuteen pakon edessä – Uudet viljelymenetelmät auttavat sään ääri-ilmiöitä paenneita

Bangladeshilaisen Ruma Begumin perhe joutui muuttamaan jokiuoman eroosion ja viljelysmaan suolapitoisuuden takia. Aluksi vanhat ongelmat jatkuivat, mutta muun muassa uusi kelluva kasvatus on auttanut elinkeinojen monipuolistamisessa.