Uutiset

Sota ahdistaa intiaaninuoria Kolumbiassa

Jo kymmenen Kolumbian embera-intiaaneihin kuuluvaa nuorta on tehnyt itsemurhan tänä vuonna. Iältään 12-23-vuotiaden nuorten itsemurhat liittyvät asiantuntijoiden mukaan Kolumbian sisällissotaan, joka vaikeuttaa elämää heimon asuinalueella Luoteis-Kolumbiassa. Kolumbian 42 miljoonasta asukkaasta on intiaaneja 1,5 miljoonaa.

Syyskuussa hirttäytynyt 15-vuotias Leyra Salazar jätti viestin, jossa hän kertoi olevansa hyvin surullinen ja pelkäävänsä, että hänen isänsä tapetaan.

Tytön isä Marino Salazar sai kolme vuotta sitten tappouhkauksen vasemmistosissien Farc-järjestöltä. Siitä asti perhe on pelännyt isän hengen puolesta aina, kun tämä on lähtenyt etsimään työtä muualta.

"Itsemurha on intiaaniyhteisöissä uusi ilmiö, joka aiheutuu ulkoisista tekijöistä, kuten väkivallasta ja niin sanotun sivilisaation aiheuttamasta paineesta", 35-vuotias embera Luis Andrade sanoo. Hän johtaa Kolumbian valtakunnallista intiaanijärjestöä.

Hänen mukaansa nuorten itsemurhat keskittyvät Chocón alueelle, joka on ollut aseellisten yhteenottojen näyttämönä vuodesta 1996. Osapuolina ovat Farc ja oikeiston puolisotilaalliset AUC-joukot.

Vielä muutama vuosi sitten alueella oli noin 25 000 asukasta, pääosin intiaaneja ja mustia. Nyt jäljellä on enää noin 4 000, joista valtaosa intiaaneja.

"Väkivallan keskellä kasvaneet nuoret kokevat sen vaikutuksen kaikkein suorimmin. He eivät näe itsellään olevan tulevaisuutta, eivätkä voi tyydyttää fyysisiä ja henkisiä tarpeitaan. Kuolema alkaa näyttää ainoalta ratkaisulta ongelmiin", sosiologi Moisés Medrano selittää.

Kolumbiassa toimiva YK:n pakolaisvirasto UNHCR on luvannut selvittää, miten nuorten ahdinkoa voitaisiin helpottaa. Järjestö muistuttaa, että sisällissodan osapuolten velvollisuus on kunnioittaa alkuperäisyhteisöjen oikeutta pysyä puolueettomina selkkauksessa.

Kolumbian 42 miljoonasta asukkaasta on intiaaneja 1,5 miljoonaa. Kodistaan pakenemaan joutuneita ihmisiä Kolumbiassa on 2,5 miljoonaa, eniten maailmassa Sudanin ja Angolan jälkeen.

(Inter Press Service)

konflikti Kolumbia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla