Sota ahdistaa intiaaninuoria Kolumbiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sota ahdistaa intiaaninuoria Kolumbiassa

Jo kymmenen Kolumbian embera-intiaaneihin kuuluvaa nuorta on tehnyt itsemurhan tänä vuonna. Iältään 12-23-vuotiaden nuorten itsemurhat liittyvät asiantuntijoiden mukaan Kolumbian sisällissotaan, joka vaikeuttaa elämää heimon asuinalueella Luoteis-Kolumbiassa. Kolumbian 42 miljoonasta asukkaasta on intiaaneja 1,5 miljoonaa.

Syyskuussa hirttäytynyt 15-vuotias Leyra Salazar jätti viestin, jossa hän kertoi olevansa hyvin surullinen ja pelkäävänsä, että hänen isänsä tapetaan.

Tytön isä Marino Salazar sai kolme vuotta sitten tappouhkauksen vasemmistosissien Farc-järjestöltä. Siitä asti perhe on pelännyt isän hengen puolesta aina, kun tämä on lähtenyt etsimään työtä muualta.

"Itsemurha on intiaaniyhteisöissä uusi ilmiö, joka aiheutuu ulkoisista tekijöistä, kuten väkivallasta ja niin sanotun sivilisaation aiheuttamasta paineesta", 35-vuotias embera Luis Andrade sanoo. Hän johtaa Kolumbian valtakunnallista intiaanijärjestöä.

Hänen mukaansa nuorten itsemurhat keskittyvät Chocón alueelle, joka on ollut aseellisten yhteenottojen näyttämönä vuodesta 1996. Osapuolina ovat Farc ja oikeiston puolisotilaalliset AUC-joukot.

Vielä muutama vuosi sitten alueella oli noin 25 000 asukasta, pääosin intiaaneja ja mustia. Nyt jäljellä on enää noin 4 000, joista valtaosa intiaaneja.

"Väkivallan keskellä kasvaneet nuoret kokevat sen vaikutuksen kaikkein suorimmin. He eivät näe itsellään olevan tulevaisuutta, eivätkä voi tyydyttää fyysisiä ja henkisiä tarpeitaan. Kuolema alkaa näyttää ainoalta ratkaisulta ongelmiin", sosiologi Moisés Medrano selittää.

Kolumbiassa toimiva YK:n pakolaisvirasto UNHCR on luvannut selvittää, miten nuorten ahdinkoa voitaisiin helpottaa. Järjestö muistuttaa, että sisällissodan osapuolten velvollisuus on kunnioittaa alkuperäisyhteisöjen oikeutta pysyä puolueettomina selkkauksessa.

Kolumbian 42 miljoonasta asukkaasta on intiaaneja 1,5 miljoonaa. Kodistaan pakenemaan joutuneita ihmisiä Kolumbiassa on 2,5 miljoonaa, eniten maailmassa Sudanin ja Angolan jälkeen.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia