Sosiaalinen media verkostoimaan kenialaisia ja suomalaisia koululaisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sosiaalinen media verkostoimaan kenialaisia ja suomalaisia koululaisia

Nokia ja Plan kehittävät yhteistyössä kokeellista sosiaalista verkkomediaa yhdistämään kenialaisia ja tamperelaisia viidesluokkalaisia.

Nokia ja Plan kehittävät yhteistyössä kokeellista sosiaalista verkkomediaa yhdistämään kenialaisia ja tamperelaisia viidesluokkalaisia.

Nokia Research Centerin tutkija Jussi Impiö aloittaa esityksensä Planin kansalaisjournalismiseminaarissa kuvalla baobabista, apinanleipäpuusta. ”Apinanleipäpuu on vanha afrikkalainen sosiaalinen media, sen juurelle kokoonnutaan kertomaan ja kuuntelemaan tarinoita”.

Impiö työskentelee uudemman sosiaalisen median parissa. Hän tutkii Nokian, Planin ja Tampereen yliopiston yhteisprojektissa sosiaalisen verkkomedian mahdollisuuksia Keniassa.

Projektiin osallistuu kolme ryhmää viidesluokkalaisia lapsia. Yksi ryhmä on Kenian maaseudulta Machkosin alueelta ja toinen ryhmä on Kawangaren, Nairobin slummin, koululuokka vahvistettuna seitsemällä lapsella, jotka eivät käy koulua. Suomalaiseksi vertaisryhmäksi on valittu tamperelaisen peruskoulun viides luokka.

Lapset määrittelevät sisällön Projektissa luodaan sosiaalinen verkkomedia, jonka kautta Kawangaren, Machkosin alueen ja Tampereen lapset voivat jakaa kokemuksia sekä pelata ja leikkiä yhdessä.

”Verkkomedian sisältö tulee olemaan lasten tuottamaa ja journalistien ja asiantuntijoiden editoimaa materiaalia. Yritämme välttää sisällön määrittelyä ennalta, joten vielä ei voi oikein sanoa, minkälaiseksi foorumi käytännössä muodostuu. Projektin aikana olemme oppineet, että tarinankerronnalla on iso rooli kenialaisissa yhteisöissä, joten haluamme ainakin tukea sitä”, Jussi Impiö kuvailee.

Yhdistäväksi keskustelunaiheeksi lasten kesken on paljastunut jalkapallo. ”Lisäksi kenialaiset viidesluokkalaiset tietävät politiikasta hämmästyttävän paljon, kun taas tamperelaisessa peruskoulussa siitä ollaan tuskin lainkaan kiinnostuneita”, Impiö kertoo. Kenialaiset lapset saavat tietoutensa , jotka ovat demokratisoituvassa Keniassa hyvin suosittuja.

Nyt lapset tekevät sisällöntuotantoharjoituksia, joiden pohjalta foorumi saa muodon ensi keväänä.

Projektin aikana kävi ilmi tarve tuoda foorumiin myös lasten oikeuksien edistämistä ja mahdollisuus hankkia apua. ”Keskusteluissa projektin lasten kanssa esimerkiksi paljastui koulussa tapahtuneita raiskauksia, joten lisäämme foorumiin myös yhteyskanavia lasten oikeuksia edistäviin järjestöihin”.

Nokialle tutkimustietoa tulevista markkina-alueista

Kenialaiset lapset ovat tietoteknisiltä lähtökohdiltaan kovin erilaisissa tilanteissa. Kaupunkilaislapset ovat useinkin käyttäneet tietokonetta halvoissa nettikioskissa, lähinnä videopelien pelaamiseen. ”Maaseutukoulun lapsista tasan yksi oli nähnyt tietokoneen, ja sekin oli jonkin järjestön paikalliseen postitoimistoon aikoja sitten lähettämä kone, jota ei koskaan oltu otettu käyttöön”, Impiö kertoo.

Projektin lähtökohtana oli olemassa olevan infrastruktuurin hyödyntäminen, jotta projektin kestävyys olisi turvattu. Siitä joudutaan hieman tinkimään. ”Projektin maaseutukouluihin hankimme tietokoneet. Tosin Kenialla on muutenkin suunnitelmana saada tietokone joka kouluun”, Impiö perustelee. Hankkeessa myös mietitään, miten hyödyntää paremmin maaseudulla helpommin käytössä olevaa teknologiaa, kuten radioita ja matkapuhelimia.

Nokian projekti Planin kanssa ei ole pelkkää hyväntekeväisyyttä. Plan saa Nokian tukea ja asiantuntemusta kokeelliseen tietoyhteiskuntahankkeeseen, Nokia taas tutkimustietoa afrikkalaisista kommunikaatiokäytännöistä ja kasvavista markkina-alueista.

”Matkapuhelimet leviävät vauhdilla Saharan eteläpuoleiseen Afrikkaan ja matkapuhelimilla ja mobiileilla internetyhteyksillä voi olla suuri vaikutus näihin yhteiskuntiin”, Impiö tuumii.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia