Sosiaalifoorumissa puidaan talouskasvun ongelmaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sosiaalifoorumissa puidaan talouskasvun ongelmaa

Suomen sosiaalifoorumin teemoja ovat tänä vuonna muun muassa ihmisoikeudet, talouskasvun rajat sekä ay-liikkeen tulevaisuus. Yli 70 seminaarin ja muun keskustelun joukossa on aiheita aina
Swazimaan kriisistä ilmastonmuutokseen.

Suomen sosiaalifoorumin teemoja ovat tänä vuonna muun muassa ihmisoikeudet, talouskasvun rajat sekä ay-liikkeen tulevaisuus. Yli 70 seminaarin ja muun keskustelun joukossa on aiheita aina Swazimaan kriisistä ilmastonmuutokseen.

Maailma.net osallistuu 24.-25.4. pidettävään Suomen sosiaalifoorumiin ensimmäistä kertaa omalla seminaarillaan Vihapuhe verkossa. Tavoitteena on pohtia, mistä verkon keskustelupalstojen vihapuhe kumpuaa ja miten se pitäisi kohdata. Aihe on tärkeä, sillä vihapuhe muokkaa vaivihkaa koko yhteiskunnan asenteita esimerkiksi siirtolaisuutta ja tasa-arvoa kohtaan.

Vihapuheesta ovat keskustelemassa Helsingin Sanomien keskustelupalstan vetäjä Kaisa Jäppinen,  verkkokolumnisti Akuliina Saarikoski, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso sekä ammattimoderaattori Petja Jäppinen.

Yksi foorumin teemoista on toistaiseksi suomennosta odottava käsite degrowth, joka pohtii talouskasvun ongelmaa. Suomalaisten järjestöjen sekä Suomen degrowth-verkoston järjestämässä seminaarissa keskustellaan siitä, mikä talouskasvussa on vialla ja miksi kasvun purkaminen voisi olla kaikkien kannalta parempi ratkaisu.

Alun perin degrowth-liike on lähtöisin Ranskasta. Sen tarkoituksena on löytää erilaisia vaihtoehtoja nykyiselle talousjärjestelmälle ja edistää etenkin sosiaalista ja ekologista hyvinvointia. Suomessa on vastikään perustettu aiheesta myös blogi.

Swazimaa vaatii huomiota

Talous- ja ympäristöteemojen lisäksi foorumissa nostetaan esiin myös monia yksittäisiä maita ja aiheita, kuten Israelin siirtokuntien vaikutus Lähi-idän rauhanprosessiin sekä Meksikon yhteisöradiot, joita tuetaan myös Suomesta käsin. 

Vähemmän tunnettu maa on eteläisessä Afrikassa sijaitseva Swazimaa, jonka ongelmia puidaan

Swazimaan kuningas Mswati III (edessä keskellä) heimoasussa perinteisen juhlan aikaan. (Kuva: whl.travel / cc 2.0 / Flickr)

Suomen Rauhanpuolustajien järjestämässä tilaisuudessa. Vieraana on Swazimaan valtion työntekijöiden ammattiliiton ja opposition edustaja Quinton Dlamini, joka vaatii Swazimaata kansainväliseen turismi- ja kauppasaartoon.

Swazimaa on yksi maailman viimeisimmistä absoluuttisista monarkioista. Esimerkiksi oppositiopuolueet on kielletty. Lähes kaksi kolmasosaa kansasta elää äärimmäisessä köyhyydessä, ja myös vaikea hiv-epidemia kurittaa maata. Samaan aikaan kuningas Mswati III:lla on tarjota jokaiselle 14 kuningattarelleen oma palatsi.

Iranin nettivallankumous herätti länsimaat

Sosiaalifoorumi käsittelee myös Iranin tilannetta, joka on ollut pinnalla länsimaissa vähintäänkin

Epäilyt vaalivilpistä saivat iranilaiset kaduille kesällä 2009. (Kuva: 27389271 / cc 2.0 / Flickr)

kesästä 2009, jolloin kansalaiset nousivat vastustamaan vilpillisiksi epäilemiään vaaleja.

Tieto mellakoista levisi nopeasti internetin sosiaalisten medioiden avulla viranomaisten tukahdutusyrityksistä huolimatta. Mielenosoituksissa kuoli kymmeniä ihmisiä ja tuhansia pidätettiin. Joitakin on tuomittu mellakoiden vuoksi jopa kuolemaan.

Sosiaalifoorumissa maan ihmisoikeusloukkauksista on puhumassa entinen diplomaatti Perviz S. Khazai, joka edustaa Pohjoismaissa Iranin demokratialiikettä NCRI:tä (National Council of Resistance in Iran).

Oppositiosta ja nettivallankumouksesta ovat puolestaan keskustelemassa iranilainen toimittaja Ahmad Rafat ja Iranista kirjan kirjoittanut toimittaja Liisa Liimatainen.

Kansalaisjärjestöjen organisoima Suomen sosiaalifoorumi järjestetään tänä vuonna yhdeksättä kertaa. Se on osa maailmanlaajuista liikettä, jonka tarkoituksena on reagoida uusliberalistiseen talouspolitiikkaan ja tutkia vaihtoehtoista globalisaatiota. Foorumiin odotetaan tänä vuonna yli 2 000:ta osallistujaa.

Lisätietoja Suomen sosiaalifoorumista: http://www.sosiaalifoorumi.fi/

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia