Sosiaalifoorumi osoitti mieltään oikeuksien Euroopan puolesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sosiaalifoorumi osoitti mieltään oikeuksien Euroopan puolesta

Euroopan Sosiaalifoorumi huipentui lauantaina Pariisin keskustassa mielenosoitukseen, johon osallistui arviolta 50 000 henkeä. Iskulauseissa vaadittiin mm. sosiaalisten oikeuksien globalisaatiota ja kritisoitiin EU:n suunnitteilla olevaa perustuslakia. Joukko kiemurteli läpi historiallisten paikkojen, joissa on ennenkin nähty niin mielenosoituksia kuin vallankumouksiakin: République, Bastille ja Nation.

Mukana oli ammattiliittoja, poliittisia ja uskonnollisia järjestöjä ja muita kansalaisaktiivien ryhmiä laidasta laitaan. Yhteisenä päämääränä oli "Oikeuksien Eurooppa sotaa vastaan".

Pia Kovin, Suomen Sosialistiliiton aktiivi, otti osaa mielenosoituksiin International Socialists -ryhmittymässä. Kovinin mukaan mielenosoitus oli Foorumin keskeisin osuus: "Mielenosoituksessa kaikki kokoontuvat lopulta yhteen ja voimme yhdessä hyvinkin erilaisten ryhmien kanssa kokea yhteenkuuluvuutta ja näyttää, mitä mieltä todella olemme."

Yhteenkuuluvuus ei kuitenkaan välittynyt aivan toivotulla tavalla. Irakin sodan jälkeen on vaikea löytää uusia yhtä suuria ja yhtenäisiä teemoja, jotka mahdollisimman monet ryhmät voisivat allekirjoittaa. Mielenosoitusta leimasivatkin yksittäisten teemojen rintamat, jotka kilpailivat uteliaiden katsojien huomiosta.

Ryhmät vastustivat kapitalismia, sotaa, Israelia ja (hetero)patriarkaattia ja vaativat sosialistista, tasa-arvoista, parempaa ja uutta maailmaa. Poliittisesti äärivasemmalla olevat ryhmittymät olivat erityisen vahvasti esillä samoin kuin ammattiliitot, jotka ovat Ranskassa radikaaleja ja kovaäänisiä protestoijia.

EU:n perustuslakiluonnokseen liittyen selvimpinä teemoina nousivat esiin vaatimukset sosiaalisista ja ihmisoikeuksista kaikille: esimerkiksi oikeus työhön, koulutukseen ja liikkumisvapauteen.

Verrattain rauhallinen marssi

Vahvaa yhteisyyden tunnetta ei mielenosoittajien kesken syntynyt siksikään, että ryhmät levittäytyivät kauas toisistaan saadakseen paremmin huomiota ja välttääkseen erilaisten iskulauseiden ja musiikin sekoittumista keskenään.

Foorumin järjestäjien mukaan mielenosoituksesta haluttiin juhlavaa erotuksena aikaisemmista massamielenosoituksista, jotka ovat yltyneet väkivaltaisiksi. Kaduilla yllyttiinkin usein tanssimaan tamtam-rumpujen, reggaen ja jopa hittien tahtiin. Tunnelma oli hyväntuulinen ja pariisilaiset suhtautuivat kärsivällisesti täysiin metroihin ja metroasemiin, joilla aktivistit tanssivat ja lauloivat katusoittajien säestäminä.

Väkivaltaisuuksilta ei kuitenkaan täysin vältytty. Sosialistisen puolueen ryhmittymä erotettiin muusta massasta poliisin voimin sen jälkeen, kun sosialistit ottivat yhteen anarkistiryhmien kanssa.

Hajaantunut foorumi

Myös itse sosiaalifoorumia leimasi hajaantuminen niin fyysisesti kuin teemojenkin osalta. Vapaaehtoisina neuvonnassa työskennelleet pariisilaiset Ingrid ja Gilles auttoivat osallistujia kaikissa Pariisiin liittyvissä asioissa. "On sääli, että tapahtuma on hajautettu neljään eri paikkaan, joiden sisälläkin pitää käyttää metroa päästäkseen tilaisuudesta toiseen. Tunnelmasta häviää jotain, kun osallistujat eivät ole kaikki yhdessä paikassa", pahoittelee Gilles. "Toisaalta muussa tapauksessa tällaista tilaisuutta ei voitaisi ylipäätään edes pitää Pariisissa."

Ingrid ja Gilles ovat mukana ATTAC-järjestössä ja joutuivat vapaaehtoisiksi puolivahingossa, koska puhuvat sekä englantia että saksaa ranskan lisäksi. He myös majoittivat osallistujia pieneen asuntoonsa. "On todella mielenkiintoista keskustella uusien ihmisten kanssa iltaisin, koska emme ehdi päivisin juurikaan osallistua tilaisuuksiin", iloitsee Ingrid. Pari valitti myös valinnanvaikeutta monien mielenkiintoisten, mutta samanaikaisten seminaarien välillä. "Emme odottaneet Foorumilta kuitenkaan sen kummempaa uutta ja mullistavaa. Koemme, että tapahtuman tarkoituksena on jakaa ajatuksia ja ideoita sekä tavata ihmisiä, keskustella", Ingrid sanoo.

Torstaisessa paneelikeskustelussa pohjoisen ja etelän välisistä suhteista ei kovin kummoisiin tuloksiin voitu päästäkään: kahdeksasta osallistujasta kukaan ei edustanut kehitysmaita. Ainut kutsuttu etelän edustaja Haitilta ei päässyt tapahtumaan.

Sosiaalifoorumin järjestäjät arvioivat, että tapahtumaan kokonaisuudessaan oli perjantaihin mennessä osallistunut 45 000 henkilöä. Euroopan Sosiaalifoorumi järjestettiin Pariisissa 12. – 15.11.


Ks. myös Kepan artikkelit sosiaalifoorumista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia