Sopimus: Yli 135 miljoonaa aasialaislasta saa syntymärekisteröinnin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sopimus: Yli 135 miljoonaa aasialaislasta saa syntymärekisteröinnin

Aasian ja Tyynenmeren alueen maat lupaavat, että vuonna 2024 niiden syntymät rekisteröidään ja jokaisella on henkilöllisyystodistus.

Aasian ja Tyynenmeren alueen maat ovat sopineet, että kymmenen vuoden kuluttua kaikkien ihmisten syntymät rekisteröidään ja kaikki saavat henkilöllisyystodistuksen. Asiasta päätettiin viime viikolla väestörekisteröintijärjestelmiä käsittelevässä ministeritason YK-konferenssissa Bangkokissa.

Tarkoituksena on, että vuoteen 2024 mennessä 44 sopimuksessa mukana olevaa maata parantaa ennalta sovittujen tavoitteiden mukaisesti väestörekisteröintijärjestelmiään. Kaikki syntymät, kuolemat ja avioliitot rekisteröidään ja jokaiselle taataan henkilöllisyystodistus.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan sopimus koskee myös pakolaisia, turvapaikanhakijoita sekä ilman kotimaata olevia ihmisiä.

Sopimusta pidetään merkittävänä, sillä tällä hetkellä 36:lla Aasian maalla ei ole kunnollista väestörekisteröintijärjestelmää. Yli 135 miljoonalta alle 5-vuotiaalta puuttuu syntymätodistus, mikä voi vaikeuttaa esimerkiksi koulutus-, terveys- ja sosiaalipalveluiden saantia.

Väestörekisteröinnin puutteiden taustalla ovat esimerkiksi korkeat maksut, pitkät etäisyydet, tiedon puute, konfliktit ja hallitusten tehottomuus, kertoo kehitysyhteistyöjärjestö World Vision.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia