Somesta apua Ugandan ruuhkiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Somesta apua Ugandan ruuhkiin

Liikenteeseen kehitetty sovellus puree ehkä korruptioonkin, kirjoittaa Amy Fallon.

(IPS) -- "Liikenneruuhkat sekä keskentekoiset ja kuoppaiset tiet ovat seurausta huonosta hallinnosta ja korruptiosta", sanoo ugandalainen Lynn Asiimwe, 25. Hän ryhtyi tovereineen ratkaisemaan ongelmia sosiaalisen median avulla.

Asiimwe viimeistelee opintojaan Etelä-Afrikan Kapkaupungin yliopistossa ja työskentelee ohjelmistokehittäjänä Access Mobile -yhtiössä. Hänen tiiminsä kehitti vapaa-aikanaan RoadConexion-ohjelman, johon pääsee Twitterin ja Facebookin kautta.

Sovelluksen käyttäjät antavat ja saavat ajantasaista tietoa ruuhkista, tietöistä ja onnettomuuksista Ugandan pääkaupungissa Kampalassa. Arviot kaupungin asukasluvusta liikkuvat kahden miljoonan molemmin puolin.

Asiimwen tiimin taka-ajatuksena on, että kaoottiseen liikenteeseen kypsyneet ihmiset aloittavat netissä keskustelun, joka herättää päättäjät tekemään asialle jotain.

Epäpätevät tienrakentajat

Ugandan presidentti Yoweri Museveni lupasi vuonna 2010 aloittaa tutkimuksen korruptiosta tienrakennuksessa.

Paikallinen The Independent -lehti siteerasi vuotta myöhemmin valtion tilintarkastajaa, jonka mukaan tienpidon rahoituksesta ja tuloksista löytyy paljon mätää.

Kampalan liikenne on moottoripyörätaksien, pikkubussien, henkilö- ja kuorma-autojen sekä polkupyörien sekamelska. Monitor-lehden mukaan Ugandassa kirjattiin liki 17 000 liikenneturmaa vuonna 2012 ja kuolleita oli tuhansia.

Asiimwen mukaan korruptio on tuonut tienrakennukseen epäpäteviä yrityksiä. "Teiden kunto romahtaa muutamassa kuukaudessa, jolloin suurista liikennemääristä seuraa jatkuvia ruuhkia."

RoadConexionin tavoitteena on saada yhtiöt vastuuseen, hän sanoo.

Harvalla on nettiyhteys

Ugandan autoliiton johtaja Felix Odongkara pitää uuta sovellusta hyödyllisenä lisänä radion liikennekatsauksille. "Ruuhkat pahenevat koko ajan. Olen asunut Kampalassa 30 vuotta, ja jokainen vuosi on edellistä pahempi", hän sanoo

"Tiet eivät riitä kasvaville väki- ja automäärille. Joukkoliikennettä hoitavat vain moottoripyörätaksit ja pikkubussit, joten yksityisautoilu jatkaa paisumistaan."

Odongkara pitää uuden sovelluksen heikkoutena sitä, että läheskään kaikilla ei ole nettiyhteyttä kotona eikä edes työpaikalla. Kaikki eivät myöskään halua raportoida liikenneoloista huonojen kokemusten vuoksi: jos kertoo onnettomuudesta poliisille, joutuu helposti epäillyksi.

RoadConexionilla on vasta 50–100 käyttäjää päivässä. "Useimmat vain etsivät tietoa eivätkä syötä sitä", Asiimwe harmittelee.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia