Uutiset

Someraivo yllätti naistoimittajat Perussa

Riippumaton perulainen nettisivusto julkaisi evankelisten uskonlahkojen talousasioita penkovan juttusarja. Seurauksena sen naistoimittajia vastaan käynnistettiin vihakampanja sosiaalisessa mediassa.
Tietokone ja kädet
Rahanpesusta uutisointi aiheutti johti nettihyökkäykseen Wayka-uutissivuston toimittajia kohtaan Perussa. (Kuva: Rachel Johnson / CC BY-ND 2.0)

(IPS) -- ”Hyökkäys tuli henkilökohtaiselle Facebook-tililleni, ja mukana oli kaikkea mahdollista naisvihasta rasismiin”, perulainen toimittaja Graciela Tiburcio kertoo. Hän työskentelee verkkomedia Waykassa, joka on neljä vuotta sitten perustettu riippumaton ja voittoa tavoittelematon sivusto.

Hyökkäykset Tiburciota ja hänen kollegojaan Carla Díazia ja Katya Zevallosia vastaan alkoivat marraskuussa heidän julkaistuaan evankelisten uskonlahkojen talousasioita penkovan juttusarjan Uskon bisnekset.

Se toi esille poliisitutkinnassa paljastuneen rahanpesun ja muita epäselvyyksiä Agua Viva- ja Movimiento Misionero Mundial -lahkoista.

Wayka kertoi lahkojen hämäristä kiinteistökaupoista ja siitä, miten niiden johtajat olivat säästyneet seuraamuksilta näytöistä huolimatta. Jutun ilmestyttyä poliisi ja verottaja ottivat asiat uudelleen tutkittaviksi.

”Heillä on paljon salattavaa”

Seuranneet somehyökkäykset Waykan toimittajia kohtaan eivät keskittyneet juttujen sisältöön, vaan ”siihen, että olemme naisia, nuoria ja aktivisteja”, Carla Díaz sanoo. Hän epäilee, että juttujen kohteilla on paljon salattavaa.

Wayka syntyi vuonna 2013 reaktiona yksityisen median kiihtyneeseen keskittymiseen ja tiedon kaupallistumiseen. Sen kahdeksan toimittajaa haluavat puolustaa ihmisoikeuksia, yhteistä hyvää ja osallistuvaa demokratiaa, hanketta johtava José Carlos Lama kertoo.

Hänen mukaansa Wayka on aiemmin saanut joitain nimettömiä uhkauksia, mutta hyökkäys naistoimittajien Facebook-sivuille on uutta. Lama epäilee, että hyökkäykset olisivat toisenlaisia, jos toimittajat olisivat miehiä.

Fujimorin linja jatkuu

Jutussa nousi esille evankelisten lahkojen yhteys oikeistolaiseen Fuerza Popular -puolueeseen, jota johtaa entisen presidentin tytär Keiko Fujimori. Hän hävisi viime vuonna presidentinvaalit, mutta puolueella on enemmistö kongressissa.

Fujimori ja hänen puolueensa haluavat rajoittaa lehdistönvapautta, koska riippumaton media paljastaa heille kiusallisia asioita, arvioi Ángel Páez. Hän johtaa La República -lehden tutkivaa osastoa ja muistaa linjan olleen sama Alberto Fujimorin presidenttikaudella 1990–2000.

Evankeliset liikkeet hakevat nyt Keiko Fujimorin avulla poliittista jalansijaa ”ja haluavat vaientaa Waykan, koska se tutkii lahkojen miljoonaomaisuuksien alkuperää ja rahanpesua”, Páez jatkaa.

Hän tutki 1990-luvulla isä-Fujimorin hallinnon korruptiota ja joutui parjauskampanjoiden, tappouhkausten sekä oikeusjuttujen kohteeksi.

”Opin, että jokaiseen uhkailuun on vastattava tutkimalla lisää, mutta myös varmistamalla oma turvallisuus. Toimittajasta on eniten hyötyä elävänä”, Páez muistuttaa.

Vahtikoira valpastuu

Uusi riippumaton journalismi on onnistunut Perussa paljastamaan monia yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita, Perun katolisessa yliopistossa journalismia opettava Mario Munive sanoo.

Uutta ovat myös pitkäjänteiset, maailmanlaajuiset yhteistutkimukset, joissa on mukana eri alojen ammattilaisia.

”Parasta journalismia tehdään nyt mediateollisuuden ulkopuolella. Se on digitaalista eikä pyri voittoon tai poliittisiin päämääriin. Se syntyy palvelemaan kansalaisia ja haluaa toteuttaa vanhaa ideaa toimimisesta yhteiskunnan vahtikoirana”, hän uskoo.

mediainformaatioteknologiainternetsananvapaustiedotusvälineet Peru Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.