Somalian koripallonaiset treenaavat henkensä kaupalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Somalian koripallonaiset treenaavat henkensä kaupalla

Al-Shabaab uhkailee naiskoripalloilijoita kuolemalla, koska äärijärjestö pitää naisten urheilua islamin vastaisena.

Somalian naisten koripallojoukkueen kapteeni Suweys Ali Jama sai taannoin islamistiselta sissijärjestöltä al-Shabaabilta ukaasin: joko lopetat pelaamisen tai sinut tapetaan.

Al-Shabaab uhkailee myös muita naiskoripalloilijoita kuolemalla, koska järjestö pitää naisten urheilua islamin vastaisena.

"Aion harjoittaa ammattiani kuolemaani saakka. Nyt pelaan, mutta aktiiviuran jälkeen aion jatkaa valmentajana", Jama sanoi IPS:lle.

Al-Qaida-henkinen al-Shabaab hallitsee isoja osia Somaliasta. Sissijärjestö piti pitkään otteessaan myös noin puolta pääkaupungista Mogadishusta, kunnes se yllättäen vetäytyi elokuussa.

Jo vuonna 2006 Somalian islamilaisten tuomioistuinten liitto ICU julisti naisten urheilun pannaan, koska se heijastaa "vanhojen kristillisten kulttuurien perintöä". Al-Shabaab on ICU:n aseellinen siipi.

Kasvot paljaina

Koripallo on Somalian toiseksi suosituin urheilulaji jalkapallon jälkeen. Ammatikseen koripalloilevien naisten palkat ovat kuitenkin kehnoja, ja heitä vainotaan.

"Islamistit uhkailevat minua puhelimessa ja kertovat, että olen koko ajan heidän tähtäimessään", koripallojoukkueen varakapteeni, 21-vuotias Aisha Mohamed kertoo.

"Olen ihminen ja pelkään, mutta tiedän, että vain Allah voi tappaa minut."

Joukkue harjoittelee joulukuussa Qatarissa järjestettäviin arabimaiden kisoihin muurien suojassa, Somalian poliisikoulun koripallokentällä. Joka arkipäivä on kaksituntiset harjoitukset.

Harjoituksissa naiset juoksevat ja heittelevät löysissä verryttelyhousuissa ja paidoissa sekä peittävät päänsä vain hiushuivilla tai lippalakilla, vaikka sadat poliisikoululaiset näkevät heidät.

Harjoitusten jälkeen naiset verhoavat kehonsa ja kasvonsa perinteiseen tapaan.

Kansainvälinen voitto puuttuu

Somalian naisista koottiin ensimmäisen kerran koripallomaajoukkue vuonna 1970. Se on osallistunut erilaisiin alueellisiin turnauksiin mutta ei ole voittanut yhtäkään.

Somalian koripalloliiton johtaja Hussein Ibrahim Ali valittelee, että aina kun naisten innostus koripalloa kohtaan kasvaa, tulee takaiskuja.

Niitä ovat olleet kahden vuosikymmenen mittainen sisällissota, islamistien julistama kielto sekä nyt kuivuuden aiheuttama nälänhätä maan eteläosassa.

"Kun maailma tietää Somalian vaikeudet, naisten osallistuminen kansainvälisiin turnauksiin on hienoa julkisuutta koko maalle ja erityisesti koripalloliitolle", Ibrahim Ali sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia