Uutiset Ruokaturva

Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä

YK:n mukaan Somalian tämän vuoden viljasato on huonoin sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään. Sen jälkeenkin maassa on kärsitty jatkuvasti kuivuudesta, eivätkä perheet yksinkertaisesti ole ehtineet toipua katastrofeista.
Kolme naista pienen pöydän ääressä
Konfliktin lisäksi myös viime vuosien kuivuuskaudet ovat ajaneet somalialaisia maan sisäisiksi pakolaisiksi. Halina Mohamed Hassan myi vihanneksia Beletweynessä sijaitsevalla sisäisten pakolaisten leirillä huhtikuussa 2017. (Kuva: AMISOM Public Information / CC0 1.0)

Somalian tämänvuotinen viljasato on paikoin jopa 70 prosenttia normaalia pienempi. Sen seurauksena vuoden loppuun mennessä noin 6,3 miljoonaa ihmistä voi kärsiä epävarmasta ruokaturvasta ja heistä yli kaksi miljoonaa vakavasta nälästä, ennustaa YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö (FAO) kumppaneineen.

Ennuste antaa aihetta huoleen, sillä kyseessä on huonoin sato sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään.

Taustalla on pitkään jatkunut kuivuus. Sateet epäonnistuivat jo viime vuoden lopulla, ja myös viime kevään kasvukautena kärsittiin kuivuudesta. Samaan aikaan miljoonat somalialaiset ovat jo valmiiksi haavoittuvaisessa asemassa aiempien kuivuuskausien takia.

”Perheillä ei yksinkertaisesti ole ollut tarpeeksi aikaa toipua vuoden 2017 pitkäkestoisesta kuivuudesta. Heidän karjaansa kuoli tuolloin joukoittain, ja tuhannet joutuivat muuttamaan leireille saadakseen ruokaa ja vettä”, sanoo avustustyötä tekevän Pelastakaa Lapset -järjestön Somalian maajohtaja Mohamud Mohamed Hassan tiedotteessa.

Järjestön mukaan seitsemän kahdeksasta viimeisimmästä sadekaudesta on Somaliassa ollut huonoja tai epäonnistunut.

Jo nyt noin 2,2 miljoonaa ihmistä on kansainvälisessä ruokaturvaluokituksessa kriisi- tai hätätilassa, mikä tarkoittaa akuuttia aliravitsemusta sekä paikoin myös kuolemia. Määrä on kasvanut yli 40 prosenttia alkuvuoteen verrattuna. Seuraavan vuoden aikana noin miljoonan lapsen pelätään kärsivän aliravitsemuksesta.

Avunantajat ja Somalian hallitus vetoavat nyt avunantajiin, jotta ruokakriisi saataisiin estettyä. Alle puolet tarvituista rahoista on nyt koossa.

”Ilmastoon liittyvät iskut lisäävät avuntarvetta. Niiden ei kuitenkaan tarvitse johtaa suureen katastrofiin. Meidän on jatkettava yhteistyötä, jotta Somalian kyky sietää näitä iskuja vahvistuisi ja löytäisimme kestäviä ratkaisuja”, toteaa Somalian humanitaaristen asioiden ministeri Hamza Said Hamza tiedotteessa.

Sade-ennusteiden mukaan keskimääräistä parempien sateiden mahdollisuus loppuvuodesta on 45–55 prosentin luokkaa. Esimerkiksi paimentolaisyhteisöt tarvitsevat kuitenkin keskimäärin kaksi hyvää sadekautta selvitäkseen yhdestä huonosta, Pelastakaa Lapset muistuttaa.

RuokaturvaSomalian ja Somalimaan kehitys ilmastonmuutos Somalia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Maskilla suojautunut nainen hedelmätiskin takana.

Tuontiriippuvainen Kuuba pyrkii ruokaomavaraisuuteen – Koronapandemia uhkaa kasvattaa ruokalaskua

Kuuba maksaa tuontiruuasta noin 1,7 miljardia euroa vuodessa, mikä koettelee maan horjuvaa taloutta. Ruokaomavaraisuuden saavuttaminen on kuitenkin vaikeaa, sillä maatalous tuottaa heikosti ja kärsii pääomapulasta.
Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.