Uutiset Ruokaturva

Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä

YK:n mukaan Somalian tämän vuoden viljasato on huonoin sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään. Sen jälkeenkin maassa on kärsitty jatkuvasti kuivuudesta, eivätkä perheet yksinkertaisesti ole ehtineet toipua katastrofeista.
Kolme naista pienen pöydän ääressä
Konfliktin lisäksi myös viime vuosien kuivuuskaudet ovat ajaneet somalialaisia maan sisäisiksi pakolaisiksi. Halina Mohamed Hassan myi vihanneksia Beletweynessä sijaitsevalla sisäisten pakolaisten leirillä huhtikuussa 2017. (Kuva: AMISOM Public Information / CC0 1.0)

Somalian tämänvuotinen viljasato on paikoin jopa 70 prosenttia normaalia pienempi. Sen seurauksena vuoden loppuun mennessä noin 6,3 miljoonaa ihmistä voi kärsiä epävarmasta ruokaturvasta ja heistä yli kaksi miljoonaa vakavasta nälästä, ennustaa YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö (FAO) kumppaneineen.

Ennuste antaa aihetta huoleen, sillä kyseessä on huonoin sato sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään.

Taustalla on pitkään jatkunut kuivuus. Sateet epäonnistuivat jo viime vuoden lopulla, ja myös viime kevään kasvukautena kärsittiin kuivuudesta. Samaan aikaan miljoonat somalialaiset ovat jo valmiiksi haavoittuvaisessa asemassa aiempien kuivuuskausien takia.

”Perheillä ei yksinkertaisesti ole ollut tarpeeksi aikaa toipua vuoden 2017 pitkäkestoisesta kuivuudesta. Heidän karjaansa kuoli tuolloin joukoittain, ja tuhannet joutuivat muuttamaan leireille saadakseen ruokaa ja vettä”, sanoo avustustyötä tekevän Pelastakaa Lapset -järjestön Somalian maajohtaja Mohamud Mohamed Hassan tiedotteessa.

Järjestön mukaan seitsemän kahdeksasta viimeisimmästä sadekaudesta on Somaliassa ollut huonoja tai epäonnistunut.

Jo nyt noin 2,2 miljoonaa ihmistä on kansainvälisessä ruokaturvaluokituksessa kriisi- tai hätätilassa, mikä tarkoittaa akuuttia aliravitsemusta sekä paikoin myös kuolemia. Määrä on kasvanut yli 40 prosenttia alkuvuoteen verrattuna. Seuraavan vuoden aikana noin miljoonan lapsen pelätään kärsivän aliravitsemuksesta.

Avunantajat ja Somalian hallitus vetoavat nyt avunantajiin, jotta ruokakriisi saataisiin estettyä. Alle puolet tarvituista rahoista on nyt koossa.

”Ilmastoon liittyvät iskut lisäävät avuntarvetta. Niiden ei kuitenkaan tarvitse johtaa suureen katastrofiin. Meidän on jatkettava yhteistyötä, jotta Somalian kyky sietää näitä iskuja vahvistuisi ja löytäisimme kestäviä ratkaisuja”, toteaa Somalian humanitaaristen asioiden ministeri Hamza Said Hamza tiedotteessa.

Sade-ennusteiden mukaan keskimääräistä parempien sateiden mahdollisuus loppuvuodesta on 45–55 prosentin luokkaa. Esimerkiksi paimentolaisyhteisöt tarvitsevat kuitenkin keskimäärin kaksi hyvää sadekautta selvitäkseen yhdestä huonosta, Pelastakaa Lapset muistuttaa.

RuokaturvaSomalian ja Somalimaan kehitys ilmastonmuutos Somalia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Kuivunutta maata Mosambikissa

YK-järjestöt: 45 miljoonaa ihmistä kärsii lähiaikoina ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Kansainväliseltä yhteisöltä vaaditaan lisää rahoitusta myös pitkäaikaiseen työhön, sillä eteläisen Afrikan lämpötilat nousevat kaksi kertaa muuta maailmaa nopeammin.
Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa

Yli yhdeksän miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta eteläisessä Afrikassa – Punainen Risti aloittaa käteisavustusten jaon Zimbabwessa

YK ennustaa, että ruoka-avun tarpeessa olevien määrä kasvaa yhä eteläisessä Afrikassa lähikuukausina. Suomen Punainen Risti aikoo jakaa EU:n tuella käteisapua Zimbabwessa, jossa luonnonolojen lisäksi myös talouskriisi heikentää ruokaturvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.
Hökkeleitä ja pilvenpiirtäjiä Rio de Janeirossa

Tutkimus: Köyhyyden poistamisen ei tarvitse olla ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa

Itävaltalaistutkimuksessa selvitettiin, miten paljon energiaa tarvitaan ihmisten perustarpeiden tyydyttämiseksi Brasiliassa, Intiassa ja Etelä-Afrikassa. Tulokset yllättivät tutkijatkin. ”Emme odottaneet, että minimitason säällisen elämän energiantarve olisi niin vaatimaton”, toteaa tutkija Narasimha Rao.