Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä

YK:n mukaan Somalian tämän vuoden viljasato on huonoin sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään. Sen jälkeenkin maassa on kärsitty jatkuvasti kuivuudesta, eivätkä perheet yksinkertaisesti ole ehtineet toipua katastrofeista.

Kolme naista pienen pöydän ääressä

Konfliktin lisäksi myös viime vuosien kuivuuskaudet ovat ajaneet somalialaisia maan sisäisiksi pakolaisiksi. Halina Mohamed Hassan myi vihanneksia Beletweynessä sijaitsevalla sisäisten pakolaisten leirillä huhtikuussa 2017. Kuva: AMISOM Public Information / CC0 1.0.

Somalian tämänvuotinen viljasato on paikoin jopa 70 prosenttia normaalia pienempi. Sen seurauksena vuoden loppuun mennessä noin 6,3 miljoonaa ihmistä voi kärsiä epävarmasta ruokaturvasta ja heistä yli kaksi miljoonaa vakavasta nälästä, ennustaa YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö (FAO) kumppaneineen.

Ennuste antaa aihetta huoleen, sillä kyseessä on huonoin sato sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään.

Taustalla on pitkään jatkunut kuivuus. Sateet epäonnistuivat jo viime vuoden lopulla, ja myös viime kevään kasvukautena kärsittiin kuivuudesta. Samaan aikaan miljoonat somalialaiset ovat jo valmiiksi haavoittuvaisessa asemassa aiempien kuivuuskausien takia.

”Perheillä ei yksinkertaisesti ole ollut tarpeeksi aikaa toipua vuoden 2017 pitkäkestoisesta kuivuudesta. Heidän karjaansa kuoli tuolloin joukoittain, ja tuhannet joutuivat muuttamaan leireille saadakseen ruokaa ja vettä”, sanoo avustustyötä tekevän Pelastakaa Lapset -järjestön Somalian maajohtaja Mohamud Mohamed Hassan tiedotteessa.

Järjestön mukaan seitsemän kahdeksasta viimeisimmästä sadekaudesta on Somaliassa ollut huonoja tai epäonnistunut.

Jo nyt noin 2,2 miljoonaa ihmistä on kansainvälisessä ruokaturvaluokituksessa kriisi- tai hätätilassa, mikä tarkoittaa akuuttia aliravitsemusta sekä paikoin myös kuolemia. Määrä on kasvanut yli 40 prosenttia alkuvuoteen verrattuna. Seuraavan vuoden aikana noin miljoonan lapsen pelätään kärsivän aliravitsemuksesta.

Avunantajat ja Somalian hallitus vetoavat nyt avunantajiin, jotta ruokakriisi saataisiin estettyä. Alle puolet tarvituista rahoista on nyt koossa.

”Ilmastoon liittyvät iskut lisäävät avuntarvetta. Niiden ei kuitenkaan tarvitse johtaa suureen katastrofiin. Meidän on jatkettava yhteistyötä, jotta Somalian kyky sietää näitä iskuja vahvistuisi ja löytäisimme kestäviä ratkaisuja”, toteaa Somalian humanitaaristen asioiden ministeri Hamza Said Hamza tiedotteessa.

Sade-ennusteiden mukaan keskimääräistä parempien sateiden mahdollisuus loppuvuodesta on 45–55 prosentin luokkaa. Esimerkiksi paimentolaisyhteisöt tarvitsevat kuitenkin keskimäärin kaksi hyvää sadekautta selvitäkseen yhdestä huonosta, Pelastakaa Lapset muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia