Uutiset Ruokaturva

Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä

YK:n mukaan Somalian tämän vuoden viljasato on huonoin sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään. Sen jälkeenkin maassa on kärsitty jatkuvasti kuivuudesta, eivätkä perheet yksinkertaisesti ole ehtineet toipua katastrofeista.
Kolme naista pienen pöydän ääressä
Konfliktin lisäksi myös viime vuosien kuivuuskaudet ovat ajaneet somalialaisia maan sisäisiksi pakolaisiksi. Halina Mohamed Hassan myi vihanneksia Beletweynessä sijaitsevalla sisäisten pakolaisten leirillä huhtikuussa 2017. (Kuva: AMISOM Public Information / CC0 1.0)

Somalian tämänvuotinen viljasato on paikoin jopa 70 prosenttia normaalia pienempi. Sen seurauksena vuoden loppuun mennessä noin 6,3 miljoonaa ihmistä voi kärsiä epävarmasta ruokaturvasta ja heistä yli kaksi miljoonaa vakavasta nälästä, ennustaa YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö (FAO) kumppaneineen.

Ennuste antaa aihetta huoleen, sillä kyseessä on huonoin sato sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään.

Taustalla on pitkään jatkunut kuivuus. Sateet epäonnistuivat jo viime vuoden lopulla, ja myös viime kevään kasvukautena kärsittiin kuivuudesta. Samaan aikaan miljoonat somalialaiset ovat jo valmiiksi haavoittuvaisessa asemassa aiempien kuivuuskausien takia.

”Perheillä ei yksinkertaisesti ole ollut tarpeeksi aikaa toipua vuoden 2017 pitkäkestoisesta kuivuudesta. Heidän karjaansa kuoli tuolloin joukoittain, ja tuhannet joutuivat muuttamaan leireille saadakseen ruokaa ja vettä”, sanoo avustustyötä tekevän Pelastakaa Lapset -järjestön Somalian maajohtaja Mohamud Mohamed Hassan tiedotteessa.

Järjestön mukaan seitsemän kahdeksasta viimeisimmästä sadekaudesta on Somaliassa ollut huonoja tai epäonnistunut.

Jo nyt noin 2,2 miljoonaa ihmistä on kansainvälisessä ruokaturvaluokituksessa kriisi- tai hätätilassa, mikä tarkoittaa akuuttia aliravitsemusta sekä paikoin myös kuolemia. Määrä on kasvanut yli 40 prosenttia alkuvuoteen verrattuna. Seuraavan vuoden aikana noin miljoonan lapsen pelätään kärsivän aliravitsemuksesta.

Avunantajat ja Somalian hallitus vetoavat nyt avunantajiin, jotta ruokakriisi saataisiin estettyä. Alle puolet tarvituista rahoista on nyt koossa.

”Ilmastoon liittyvät iskut lisäävät avuntarvetta. Niiden ei kuitenkaan tarvitse johtaa suureen katastrofiin. Meidän on jatkettava yhteistyötä, jotta Somalian kyky sietää näitä iskuja vahvistuisi ja löytäisimme kestäviä ratkaisuja”, toteaa Somalian humanitaaristen asioiden ministeri Hamza Said Hamza tiedotteessa.

Sade-ennusteiden mukaan keskimääräistä parempien sateiden mahdollisuus loppuvuodesta on 45–55 prosentin luokkaa. Esimerkiksi paimentolaisyhteisöt tarvitsevat kuitenkin keskimäärin kaksi hyvää sadekautta selvitäkseen yhdestä huonosta, Pelastakaa Lapset muistuttaa.

RuokaturvaSomalian ja Somalimaan kehitys ilmastonmuutos Somalia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Maissia ja papukasvi lablabia pellolla Zimbabwessa.

YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan

Zimbabwe oli aikanaan eteläisen Afrikan ruuan tuottaja, mutta nyt talousvaikeudet, kuivuus ja luonnonkatastrofit ovat ajaneet sen pahaan ruokakriisiin. Maissivarastot saattavat loppua jo lokakuussa.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät