Somalia: Ympäristön tuhoutuminen vie toimeentulon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Somalia: Ympäristön tuhoutuminen vie toimeentulon

Somalialaiset nuoret tarvitsevat toimeentulon, joka ei tuhoa ympäristöä ja ole rikollista.

Horn of Africa -järjestön perustaja Fatima Jirbellin mukaan somalialiset nuoret tarvitsevat työtä, mutta nyky-Somalia tarjoaa heikosti mahdollisuuksia. Suhteellisen rauhallisessa Somalimaassa tilanne ei ole mainittavasti parempi kuin väkivallan ruhjomassa Etelä-Somaliassa.

Maaseudulla paimentolaisten elintilaa ja toimeentuloa kaventaa vuosia jatkunut kuivuus, Jirbell sanoo. Se on kuihduttanut laidunmaan, tappanut karjan ja jättänyt ihmiset nälkäisiksi.

Monet paimentolaisnuoret suuntaavatkin kaupunkiin tai yrittävät ulkomaille. Loput ryhtyvät polttamaan puuta hiileksi ja myymään sitä Persianlahden maihin. Bisnes tuottaa rahaa mutta tuhoaa ympäristön. Jo nyt hakkuut ja hiilenpoltto uhkaavat hävittää Pohjois-Somalian akasiaa kasvavat vuoristometsät. Samalla aavikoituminen etenee – ja tulevaisuuden toimeentulomahdollisuudet heikkenevät, Jirbell kuvaa.

Myös Somalian kalakanta on ehtynyt, sillä paikallisten pikkuveneiden lisäksi Somalian rannikkovesillä ovat urakoineet myös ulkomaiset kalastusalukset. Monet niistä ovat syyllistyneet laittomaan ryöstökalastukseen, mikä käytännössä on näivettänyt paikallisen kalastuselinkeinon. Tämän seurauksena myös merisrosvous on yleistynyt.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia