Uutiset Somalian ja Somalimaan kehitys

Somalia julisti hätätilan aavikkokulkusirkkojen vuoksi – Monen kriisin yhdistelmä uhkaa ajaa 2,7 miljoonaa ihmistä ruokapulaan

Monen kriisin yhdistelmä pahentaa Somalian ruokapulaa. Lähes 840 000 lasta tulee kärsimään nälästä vuoden puoliväliin mennessä.
Aavikkokuluksirkka lähikuvassa.
Kulkusirkat voivat matkata jopa 150 kilometriä päivässä. (Kuva: Joe / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Ruokakasveja tuhoavat aavikkokulkusirkat, koronaviruspandemian vaikutukset, konflikti sekä kuivuus ja tulvat ovat ajamassa Somaliaa yhä pahempaan ruokakriisiin.

YK:n hallinnoima, Somalian ruokaturvan analysointiyksikkö FSNAU kertoi tällä viikolla, että tämänhetkisten ennusteiden mukaan vuoden puoliväliin mennessä noin 2,7 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä, ellei apua saada. Heistä noin 839 000 on alle 5-vuotiaita, joista toistasataatuhatta tulee tarvitsemaan lääketieteellistä hoitoa aliravitsemukseen.

Avustusjärjestö Pelastakaa Lapset vaatii kansainvälistä yhteisöä lisäämään rahoitusta kriisin ehkäisemiseksi.

”Somalian eteläosissa Dinsoorissa tutkimustiimimme ovat havainneet, että aliravitsemus ja lastentaudit ovat lisääntyneet merkittävästi.  -- Jos tilanne jatkaa huononemistaan näin paljon ja sateet epäonnistuvat, meillä on käsissämme humanitaarinen katastrofi lähikuukausina”, sanoo järjestön Somalian johtaja Mohamud Mohamed Hassan tiedotteessa.

Somalia on kärsinyt aavikkokulkusirkkojen hyökkäyksestä jo vuoden 2019 lopulta alkaen, jolloin sirkat levisivät Itä-Afrikkaan.

Aavikkokulkusirkka on yksi maailman pahimmista tuhohyönteisistä. Sirkat pystyvät muuntautumaan satojen neliökilometrien laajuisiksi parviksi, jotka liikkuvat jopa 150 kilometriä päivässä. Mennessään ne syövät esimerkiksi puiden lehtiä, laidunmaiden kasvillisuutta sekä viljakasvien lehtiä ja taimia. Päivässä ne voivat tuhota saman verran ravintoa kuin 35 000 ihmistä.

Nyt meneillään on sirkkaepidemian toinen aalto, ja maat ovat YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön mukaan nyt siihen paremmin varustautuneita. Se on kuitenkin pyytänyt lisärahoitusta pystyäkseen myrkyttämään sirkkoja lentokoneilla.

Somalian hallitus julisti kuitenkin keskiviikkona hätätilan, koska kulkusirkat uhkaavat jo muutenkin haurasta ruokaturvaa. Se joutui julistamaan hätätilan myös viime vuoden kulkusirkka-aallon aikaan.

Somalian ruokatilannetta pahentavat myös jatkuva konflikti sekä kuivuus. Viime syksyn sadekausi oli heikko ja ennusteen mukaan myös maalis–toukokuun sadekausi tulee olemaan sääilmiö La Niñan takia heikko. Myös joulukuun sato oli noin 20 prosenttia keskimääräistä pienempi. Sadonkorjuun pitäisi tapahtua huhtikuussa.

Päälle tulevat vielä koronaviruspandemian vaikutukset. Pandemia on romahduttanut siirtolaisten rahalähetykset, jotka ovat Somalian talouden perusta.
Koronatartuntoja Somaliassa on havaittu vasta alle 5 000 ja kuolemia 132. Testaaminen on maassa kuitenkin olematonta, Pelastakaa Lapset muistuttaa.

Somalian ja Somalimaan kehitys katastrofiapumaatalousruokaympäristöilmastonmuutos Somalia Pelastakaa Lapset ry

Kommentit

Sirkat ovat syömäkelpoisia, mutta valitettavasti niitä on niin paljon, etteivät ihmiset niitä ehdi syödä. Lisäksi sirkkoja tuhotaan myrkyttämällä, joten niiden syöminen on ihmiselle vaarallista.

Lue myös

Vuohia kumartuneina juomaan kaukalosta.

Somaliaa uhkaa uusi katastrofi – Suurin osa maasta kärsii kuivuudesta, joka on ajanut lyhyessä ajassa 116 000 ihmistä kodeistaan

Somaliassa on jälleen saatu keskimääräistä vähemmän sadetta. Veden hinta on noussut nopeasti ja karja joutuu etsimään laidunmaata yhä kauempaa. Pelkona on täysi katastrofi, sillä aiempien vuosien kuivuus- ja tulvakaudet, koronakriisi ja satoa tuhoavien aavikkokulkusirkkojen epidemia on vienyt monet jo valmiiksi äärirajoille.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Kysely: Asenteet tyttöjen sukuelinten silpomista kohtaan ovat muuttuneet nopeasti Somalimaassa – Anonyymi tutkimussovellus helpottaa tiedon keräämistä tabuna pidetystä aiheesta

Solidaarisuus-järjestön selvityksessä silpomisen haitat ymmärtävien vanhempien osuus nousi lyhyessä ajassa noin 80 prosenttiin. Muutos voi kertoa kehitysyhteistyön tehosta mutta ei välttämättä vielä johda konkreettiseen käyttäytymisen muutokseen, sanoo järjestön asiantuntija Maria Väkiparta.
Kolme naista pienen pöydän ääressä

Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä

YK:n mukaan Somalian tämän vuoden viljasato on huonoin sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään. Sen jälkeenkin maassa on kärsitty jatkuvasti kuivuudesta, eivätkä perheet yksinkertaisesti ole ehtineet toipua katastrofeista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.