Uutiset

Soittoäänet uhmaavat diktatuuria Valko-Venäjällä

Uudet mielenosoitustaktiikat hämmentävät viranomaisia.
(Kuva: abrinsky / Flickr.com / cc 2.0)

Valkovenäläiset ovat viime kuukausina kokoontuneet sadoittain kaupunkien keskusaukioille aina keskiviikkoisin seitsemältä illalla. He taputtavat tai huudattavat yhtä aikaa kännyköidensä soittoääniä.

Viiden opiskelijan käynnistämä Vallankumous sosiaalisten verkostojen avulla -liike kasvaa Venäjän Facebookia vastaavassa Vkontakte-verkkopalvelussa ja uhkaa Aljaksandr Lukashenkan hallitusta uudella tavalla.

"Tämä ei ole perinteisen Valko-Venäjän opposition liike. Nämä ihmiset eivät ole osallistuneet opposition toimintaan tai osoittaneet mieltään aiemmin", liikkeen perustajiin kuuluva Mikita Krasnou sanoo.

"Valkovenäläiset etsivät uusia toiminnan järjestäjiä ja edustajia. Perinteinen oppositio on myös kiinnostunut roolista liikkeessämme, ja tämä on yhdistänyt sitä."

Netin käyttöä rajoitetaan

Uudet mielenosoitustaktiikat ovat hämmentäneet viranomaisia. Heinäkuun itsenäisyyspäivän paraatissa poliisi asetti rajoja taputukselle. Paraatille saivat osoittaa suosiota vain sotaveteraanit tai entiset sotilaat. Muut aplodeeraajat uhattiin pidättää.

Viranomaiset rajoittavat myös pääsyä nettiin. Valtionyritysten työntekijät eivät pääse riippumattomille verkkosivustoille.

Internetkahviloiden asiakkaiden on pitänyt jo yli vuoden näyttää passinsa. Heinäkuusta alkaen kaikki valkovenäläiset nettisivustot on pakotettu käyttämään kansallista ".by"-verkkotunnusta, jotta niitä olisi helpompi valvoa.

Valtiolla on monopoli kaikkiin nettipalveluihin, minkä vuoksi yhteydet ovat sekä kalliita että huonolaatuisia. Viranomaiset ovat sulkeneet pääsyn Vkontakte-verkkopalveluun keskiviikkoisin.

Uusi aalto rohkeampi

Valtiollinen turvallisuuspoliisi KGB tukahduttaa aktivismia raa'asti. Itsenäisyyspäivänä monia pidätettiin suoraan aukioilta. KGB myös jäljittänyt henkilöitä, joiden puhelimilla oli viestitty keskusaukioilla, ja pidättänyt heitä kuulusteluja varten.

Sen jälkeen kun taputusprotestit alkoivat, yli 1 500 ihmistä on pidätetty, ja jotkut ovat saaneet vuoden mittaisia vankeustuomioita.

"15 vuotta sitten oppositiossa oli sekä poliitikkoja että aktivisteja, mutta nyt kaikki ovat aktivisteja", kertoo Aliaksey Shydlovski. Hän on itsenäisen Valko-Venäjän ensimmäisiä poliittisia vankeja ja Nuorten rintaman perustajajäsen.

Shydlovski on "vanhan aallon" aktivisti ja asuu nykyisin maanpaossa Prahassa. "Nyt kaduilla protestoivat ihmiset, erityisesti naiset, ovat rohkeampia kuin me aikoinamme olimme. Hallitus tuntee olonsa turvattomaksi ja kurittaa siksi liikettä kovalla kädellä."

Valko-Venäjän demokratia aktivismidemokratia Valko-Venäjä

Venäjä haluaa kaasuputket hallintaansa

Valko-Venäjän hallituksen hermoilu johtuu pitkälti talouskriisistä. Tänä vuonna Valko-Venäjän rupla on devalvoitunut alle puoleen; peruselintarvikkeiden ja kaasun hinnat ovat kohonneet, ja ihmiset hamstraavat säilyviä elintarvikkeita. Koska Kansainvälinen valuuttarahasto IMF boikotoi Valko-Venäjää, maa on ottanut kahden miljardin euron lainan Venäjän valvomalta Euraasian talousyhteisöltä.

Lainan ehtoihin kuuluu valtion omaisuuden yksityistäminen. Valtiollinen kaasuyhtiö Beltransgaz on jo nyt puoliksi Venäjän valtion kaasumonopolin Gazpromin omistama, ja pian se voidaan myydä kokonaan venäläisten käsiin. Viidennes Venäjän Eurooppaan myymästä kaasusta kulkee Valko-Venäjän kautta, ja jos Venäjä saa jakeluketjun haltuunsa, Valko-Venäjä ei enää voi vaatia kaasulta suuria läpikulkumaksuja.

"Venäjä käyttää talouspakotteita heikentääkseen Aljaksandr Lukashenkaa ja saadakseen Valko-Venäjän talouden Venäjän oligarkkien hallintaan", oppositiojohtaja Raman Kavalchuk sanoo.

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.