Soittoäänet uhmaavat diktatuuria Valko-Venäjällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Soittoäänet uhmaavat diktatuuria Valko-Venäjällä

Uudet mielenosoitustaktiikat hämmentävät viranomaisia.

(Kuva: abrinsky / Flickr.com / cc 2.0)

Valkovenäläiset ovat viime kuukausina kokoontuneet sadoittain kaupunkien keskusaukioille aina keskiviikkoisin seitsemältä illalla. He taputtavat tai huudattavat yhtä aikaa kännyköidensä soittoääniä.

Viiden opiskelijan käynnistämä Vallankumous sosiaalisten verkostojen avulla -liike kasvaa Venäjän Facebookia vastaavassa Vkontakte-verkkopalvelussa ja uhkaa Aljaksandr Lukashenkan hallitusta uudella tavalla.

"Tämä ei ole perinteisen Valko-Venäjän opposition liike. Nämä ihmiset eivät ole osallistuneet opposition toimintaan tai osoittaneet mieltään aiemmin", liikkeen perustajiin kuuluva Mikita Krasnou sanoo.

"Valkovenäläiset etsivät uusia toiminnan järjestäjiä ja edustajia. Perinteinen oppositio on myös kiinnostunut roolista liikkeessämme, ja tämä on yhdistänyt sitä."

Netin käyttöä rajoitetaan

Uudet mielenosoitustaktiikat ovat hämmentäneet viranomaisia. Heinäkuun itsenäisyyspäivän paraatissa poliisi asetti rajoja taputukselle. Paraatille saivat osoittaa suosiota vain sotaveteraanit tai entiset sotilaat. Muut aplodeeraajat uhattiin pidättää.

Viranomaiset rajoittavat myös pääsyä nettiin. Valtionyritysten työntekijät eivät pääse riippumattomille verkkosivustoille.

Internetkahviloiden asiakkaiden on pitänyt jo yli vuoden näyttää passinsa. Heinäkuusta alkaen kaikki valkovenäläiset nettisivustot on pakotettu käyttämään kansallista ".by"-verkkotunnusta, jotta niitä olisi helpompi valvoa.

Valtiolla on monopoli kaikkiin nettipalveluihin, minkä vuoksi yhteydet ovat sekä kalliita että huonolaatuisia. Viranomaiset ovat sulkeneet pääsyn Vkontakte-verkkopalveluun keskiviikkoisin.

Uusi aalto rohkeampi

Valtiollinen turvallisuuspoliisi KGB tukahduttaa aktivismia raa'asti. Itsenäisyyspäivänä monia pidätettiin suoraan aukioilta. KGB myös jäljittänyt henkilöitä, joiden puhelimilla oli viestitty keskusaukioilla, ja pidättänyt heitä kuulusteluja varten.

Sen jälkeen kun taputusprotestit alkoivat, yli 1 500 ihmistä on pidätetty, ja jotkut ovat saaneet vuoden mittaisia vankeustuomioita.

"15 vuotta sitten oppositiossa oli sekä poliitikkoja että aktivisteja, mutta nyt kaikki ovat aktivisteja", kertoo Aliaksey Shydlovski. Hän on itsenäisen Valko-Venäjän ensimmäisiä poliittisia vankeja ja Nuorten rintaman perustajajäsen.

Shydlovski on "vanhan aallon" aktivisti ja asuu nykyisin maanpaossa Prahassa. "Nyt kaduilla protestoivat ihmiset, erityisesti naiset, ovat rohkeampia kuin me aikoinamme olimme. Hallitus tuntee olonsa turvattomaksi ja kurittaa siksi liikettä kovalla kädellä."

Lisää uusi kommentti