Uutiset

Soija tuhoaa Cerradon savannit

Soijan viljelyalan kasvu Brasiliassa tuhoaa sekä Cerradon savannit että lisää kasvihuonekaasujen päästöjä.

Soijan kasvavan kysynnän johdosta soijan viljelyala kasvaa. Brasiliassa, joka on yksi suurimmista soijan tuottajista, soijan viljelyala vastaa Britannian pinta-alaa, osoitetaan Britannian WWF:n soijaraportissa.

Cerradon savannialue on koko maapallon ekosysteemin kannalta merkittävä, koska savanneilla elää viisi prosenttia maailman eläin- ja kasvilajeista. Soijan viljelyn johdosta Cerradon alueen hiilidioksidipäästöt olivat Brasilian hallituksen arvion mukaan vuosina 2002-09 puolet Britannian vuoden 2009 hiilidioksidipäästöistä.

Brasilian hallitus myös arvioi Cerradon alueen hiilidioksidipäästöjen ylittävän Amazonin sademetsien hakkuista aiheutuvat hiilipäästöt.

Britannian WWF toivoo kaupan, tuottajien ja viljelijöiden liittyvän järjestelmiin, kuten Round Table for Responsible Soy (RTRS), jotka takaavat sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävän soijan tuotannon.

Britannian WWF:n vastaava ohjelmatyöntekijä Isabella Vitali uskoo, että RTRS voi olla tehokas tapa ratkoa soijan tuotantoon liittyviä ongelmia.

biodiversiteettiilmastonmuutos Brasilia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Maissia pitelevät kädet

Lautasmalli Beniniin – Suomalaisrahoitteinen tutkimushanke parantaa Afrikan ruokaturvaa

Ulkoministeriön rahoittamassa Luonnonvarakeskuksen kuusivuotisessa tutkimushankkeessa muun muassa koulutettiin paikallisia tutkijoita, kartoitettiin villikasvien käyttöä ruuanlaitossa ja tutkittiin maaperän hivenaineita. Tulokset ovat lupaavia.
Etiopian presidentti Sahle-Work Zewde

Afrikan politiikka naisistuu

Afrikan maiden hallituksiin on viime aikoina päässyt yhä enemmän naisjohtajia, mikä on avainasia mantereen tulevaisuuden kannalta. ”Sukupuolellisesti edustavien hallitusten luominen vahvistaa viestiä, että edistyksessä on kyse muustakin kuin yksilön kapasiteetin rakentamisesta”, kirjoittavat Fatima Al Ansar ja Shona Bezanson.
Poika lukee koulukirjaa

Järjestöt haluavat koulutuksesta Suomen kehityspolitiikan kärkiteeman

Koulutus ei kuulu Suomen kehityspolitiikan kärkiteemojen joukkoon, vaikka Suomea pidetään koulutuksen mallimaana, järjestöt kritisoivat.
Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.