Uutiset

Soija tuhoaa Cerradon savannit

Soijan viljelyalan kasvu Brasiliassa tuhoaa sekä Cerradon savannit että lisää kasvihuonekaasujen päästöjä.

Soijan kasvavan kysynnän johdosta soijan viljelyala kasvaa. Brasiliassa, joka on yksi suurimmista soijan tuottajista, soijan viljelyala vastaa Britannian pinta-alaa, osoitetaan Britannian WWF:n soijaraportissa.

Cerradon savannialue on koko maapallon ekosysteemin kannalta merkittävä, koska savanneilla elää viisi prosenttia maailman eläin- ja kasvilajeista. Soijan viljelyn johdosta Cerradon alueen hiilidioksidipäästöt olivat Brasilian hallituksen arvion mukaan vuosina 2002-09 puolet Britannian vuoden 2009 hiilidioksidipäästöistä.

Brasilian hallitus myös arvioi Cerradon alueen hiilidioksidipäästöjen ylittävän Amazonin sademetsien hakkuista aiheutuvat hiilipäästöt.

Britannian WWF toivoo kaupan, tuottajien ja viljelijöiden liittyvän järjestelmiin, kuten Round Table for Responsible Soy (RTRS), jotka takaavat sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävän soijan tuotannon.

Britannian WWF:n vastaava ohjelmatyöntekijä Isabella Vitali uskoo, että RTRS voi olla tehokas tapa ratkoa soijan tuotantoon liittyviä ongelmia.

biodiversiteettiilmastonmuutos Brasilia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ngosilathi Emmanuel Moyo toimistohuoneessa

Uusi johtaja, sama sortojärjestelmä – Zimbabwen uusi presidentti on vielä edellistäkin pahempi, sanoo Suomeen paennut aktivisti

Runoilija, muusikko ja kansalaisaktivisti Nkosilathi Emmanuel Moyo sanoo, ettei Zimbabwe ole muuttunut parempaan suuntaan presidentti Robert Mugaben puolentoista vuoden takaisesta erosta huolimatta, päin vastoin. Toisinajattelijoita painostetaan yhä kovemmin, mutta Moyo aikoo palata.
Mies kävelee Syyrian Raqqassa

Amnesty: Yhdysvaltain johtaman liittouman iskuissa Syyrian Raqqassa kuoli yli 1 600 siviiliä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on julkistanut tähän mennessä kattavimman tutkimuksen siviilien kuolemista modernin sodankäynnin historiassa. Sen mukaan Yhdysvaltain pommituskampanja Isisiä vastaan aiheutti valtavat tuhot myös siviileille.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Tutkimus: Vaatebrändit vakuuttelevat avoimuuttaan, mutta useimmat eivät paljasta tehdaslistojaan

Vaatevallankumous-viikon kunniaksi julkaistujen raporttien monet brändit ovat varsin vaitonaisia siitä, kuka niiden tuotteet oikeastaan valmistaa. Moni painostaa alihankkijoitaan halpoihin hintoihin samalla, kun vakuuttaa sitoutumistaan ihmisoikeuksiin.
Naisia käsittelemässä muovijätettä

Raportti: Kiinan muovijätteen tuontikielto käänsi jätevirran Kaakkois-Aasian maihin

Kiinan päätös kieltää muovijätteen tuonti maahan on toisaalta vähentänyt jätteiden vientiä, toisaalta ohjannut muovijätettä muihin maihin, joissa sääntely on lepsumpaa. Järjestöjen mielestä paras ratkaisu on vähentää kertakäyttömuovin valmistusta ylipäätään.