Slovakiassa aidataan romanien alueita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Slovakiassa aidataan romanien alueita

Valtaväestö vetoaa rikollisuuden torjuntaan, EU vaatii muureja kumoon, kirjoittaa Pavol Stracansky.

(IPS) -- Euroopan komissio vaatii, että parhaillaan Euroopan kulttuuripääkaupunkina toimiva Slovakian Košice kaataa aidan, joka on rakennettu estämään romanien liikkumista. Vastaavia aitoja on Slovakiassa kaikkiaan 14.

Košicen 30 metriä pitkä ja 2 metriä korkea aita pystytettiin kesäkuussa, koska asukkaat halusivat suojaa lähellä asuvien romanien autovarkauksilta ja epäsosiaaliselta elämältä.

EU on ilmoittanut kaupungin johdolle, että aita loukkaa unionin ihmisoikeuskäsitystä.

Košice-Zapadin kaupunginosan johto vakuuttaa, ettei aita ole suunnattu romaneja vastaan, vaan parkkipaikkojen turvaksi.

Syrjinnän symboli

Slovakian romanien määräksi arvioidaan 400 000, mikä on reilu seitsemän prosenttia 5,5 miljoonan väestöstä.

Ihmisoikeusaktivistien mielestä aidat symboloivat romanivähemmistön syrjintää. He vaativat politiikkaa, joka auttaa vähemmistöä integroitumaan yhteiskuntaan.

"Aidat Slovakiassa ja muualla ovat paitsi fyysisiä esteitä, myös psykologisia jakolinjoja. Niillä koetetaan suojella 'meitä' 'heiltä', mikä estää romanien kotoutumisen", sanoo Euroopan romanien oikeuskeskuksen johtaja Dezideriu Gergely.

Hän muistuttaa, että Košicen lisäksi romanien asuttamilla alueilla Slovakiassa on 13 aitaa. Osa on yksityisten rahoittamia, mutta toiset on pystytetty julkisin varoin. Niitä ei ole kaadettu kansainvälisten järjestöjen vaatimuksista huolimatta.

Ei vähennä rikollisuutta

Kuten monissa muissakin itäisen Euroopan maissa, myös Slovakiassa romanit valittavat järjestelmällisestä syrjinnästä. Osassa kouluja heidät on keskitetty omiin luokkiinsa.

Valtaosa Itä-Euroopan romaneista on köyhiä, mikä ruokkii rikollisuutta. Työikäisten romanimiesten työttömyys on noin 70 prosenttia. Moni perhe asuu hökkelislummissa tai rähjäisellä kerrostaloalueella, jollaisen Košice aitasi.

Slovakian viestimien mukaan aidat eivät kuitenkaan ole vähentäneet rikollisuutta.

Kotouttaminen viipyy

"Aita nousee aina paikkaan, jossa romanien kotouttamiseksi ei ole tehty mitään, ja jossa viranomaisten suhtautumista leimaavat apatia ja tietämättömyys", huomauttaa rasismia vastustavan Milan Šimečka -säätiön Laco Oravec.

Romanien asuinalueilla on Košicessa huono maine. Rettelöitä viranomaisten kanssa syntyy maksamattomista vesi-, kaasu- ja sähkölaskuista. Kaupungin johto on kutsunut EU:n edustajia tutustumaan tilanteeseen.

Romanien oikeuskeskuksen Gergely muistuttaa, että Eurooppa juhlii pian Berliinin muurin murtumisen 24. vuosipäivää. "Sen kunniaksi pitäisi kaataa aidat, jotka erottavat romanit muusta yhteisöstä", hän vaatii.

Kommentit

Lähettänyt Taisto Mustakorpi (ei varmistettu) 13.9.2013 - 07:37

Ihmisillä on taipumus suojautua varkauksilta ja vahingonteoilta. Tämä tapahtuu täysin automaattisesti itsesuojeluvaiston perusteella, eikä katso varkaan etnistä taustaa. Itsesuojeluvaisto ei ole rasistinen vaan vapaa kaikista ennakkoluuloista. Vai eikö varkaalta saa suojautua jos varas kuuluu sorrettuun ryhmään?

Kenties kärkäs aloitukseni kaipaa hieman lievennystä. Tarkoitan sitä, että varkauden uhria ei kiinnosta sitä mikä on varkaan motiivi. Ei edes siinä tapauksessa jos varkaus johtuu siitä, että varas kuuluu etnisesti sorrettuun ryhmään jonka integraatioon ei ole annettu 100% panosta. Jos valtio tai paikallisviranomaiset eivät huolehdi integraatiosta, niin miksi "tavallisen" Slovakialaisen pitäisi olla vain hiljaa tekemättä mitään kun romani varastaa tämän omaisuutta?

Se, että osa aidoista on pystytetty julkisin varoin taasen osoittaa, että ongelma on suuri. Varmastikin juuri ne paikallisviranomaiset jotka ovat aidat pystyttäneet ovat edesauttaneet romanien syrjäytymistä. Tämä ei kuitenkaan voi eikä saa tarkoittaa sitä, että ne samat viranomaiset eivät saisi suojella kansalaisia varkauksilta. Ei jokainen syrjäytynyt ihminen varasta. Tämä usein unohtuu. Varkaus on lähes aina valinta. Kuulostaa kenties rajulta Suomalaisen kuukausipalkkaa nauttivan heteromiehen sanomana, mutta näin se on.

Jokainen Slovakian romani ei ole varas, mutta kurjistuminen ja huono integraatio varmastikin edesauttaa sitä, että yhä useampi romani varastaa. Kysyn siis miksi varkauksilta suojautumista tehdään rasismia ja pelkästään mustavalkoisesti rasistinen ongelma, kun se on ennen kaikkea sosiaalinen ongelma.

Lähettänyt Janne Hukka 13.9.2013 - 11:19

In reply to by Taisto Mustakorpi (ei varmistettu)

Varkaus on aina varkaus, mutta ennen kuin kukaan syyllistyy rikokseen, henkilö on syytön. Tällöin häntä tulee kohdella samalla tavalla kuin kaikkia muitakin. Tässä Slovakian tapauksessa ei mitä ilmeisemmin ole näin tapahtunut, vaan yhtä ryhmää kohdellaan heidän etnisyytensä vuoksi eri tavalla.

Euroopalla on pahoja esimerkkejä tämän kaltaisten gettojen luomisesta - suosittelisin tutustumaan niiden historiaan ja vertailemaan omaan argumentaatiotasi sitä vasten.

T. Janne

 

Lisää uusi kommentti