Slovakian romaneille taattava oikeudenmukainen turvapaikkamenettely | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Slovakian romaneille taattava oikeudenmukainen turvapaikkamenettely

Pakolaisneuvonta vaatii Ulkomaalaisvirastolle ja sisäasiainministeriölle lähettämässään kirjeessä yksilöllisen tutkinnan varmistamista Slovakian romaneille. Kirjeessä kritisoidaan turvapaikkahakemusten pikaista käsittelyä. Järjestö muistuttaa, että Slovakian romaneihin kohdistuneet ihmisoikeusloukkaukset, kuten naisten sterilisaatiot ilman heidän suostumustaan, ovat yleisesti tiedossa.

Pakolaisneuvonta ry on huolissaan turvapaikkamenettelyn yksilöllisyydestä ja viranomaisten selvitysvelvollisuuden täyttymisestä Slovakiasta saapuvien, romanialkuperää olevien turvapaikanhakijoiden kohdalla. Ulkomaalaisvirasto on käsitellyt romaneiden hakemukset erittäin nopeasti ja kielteisiä päätöksiä tehdään lähes liukuhihnalla.

Pakolaisneuvonta vaatii tänään Ulkomaalaisvirastolle ja sisäasiainministeriölle lähettämässään kirjeessä yksilöllisen tutkinnan varmistamista Slovakian romaneille.

Romanihakijoiden joukossa saattaa olla sellaisia, jotka ovat kokeneet vakavia ihmisoikeusloukkauksia kotimaassaan. Slovakiasta on raportoitu mm. poliisin ja rasististen ryhmien romaneihin kohdistuvasta rajusta väkivallasta. Kuitenkin nämä teot jäävät edelleen pitkälti rankaisematta. Romaneja syrjitään myös terveydenhuoltojärjestelmässä.

Jo muutama vuosi sitten tulivat ilmi Slovakian romaninaisten sterilisaatiot, jotka tapahtuivat ilman naisten suostumusta. Monet Suomestakin turvapaikkaa hakeneet naiset oli steriloitu heidän tietämättään. Suomen viranomaiset eivät kuitenkaan kiinnittäneet asiaan mitään huomiota turvapaikkapäätöksissään. Sterilisaatiot on nostettu esiin eri ihmisoikeuselinten ja –järjestöjen toimesta, ja Slovakia on periaatteessa myöntänyt nämä ihmisoikeusloukkaukset.

Missä maassa hyvässä voi ajoittain syntyä tilanteita, joissa jokin ryhmä kohtaa vakavaa syrjintää tai ihmisoikeusloukkauksia. Slovakian kohdalla nämä ongelmat ovat yleisesti tiedossa. Siksi Pakolaisneuvonta katsoo, että myös Slovakian kansalaisten kohdalla turvapaikkahakemukset on tutkittava huolellisesti ja yksilöllisesti.

Pakolaisneuvonta vaatii, että oikeudenmukaisen turvapaikkamenettelyn perusedellytykset Slovakian romaneiden turvapaikkatutkinnassa täyttyvät. Heille on annettava tietoa turvapaikkamenettelystä, turvapaikkapuhuttelu on tehtävä perusteellisesti ja oman äidinkielen tulkkia käyttäen ja yksilölliset olosuhteet on huomioitava päätöksenteossa. Jo päätöksen saaneille on annettava todellinen mahdollisuus valittaa kielteisestä päätöksestä.

Lisätietoja: Reetta Helander, tiedottaja, p. (09) 2519 0014, 050 412 9413

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia