Uutiset Afganistanin konflikti

Siviiliuhrien määrä on kasvanut Afganistanissa rauhanneuvotteluiden alkamisen jälkeen – Yli 3 000 ihmistä kuoli viime vuonna konfliktissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä on kokonaisuudessaan laskenut, mutta viime vuoden lopulla väkivalta kasvoi rajusti. Rauhanneuvottelut Talebanin ja maan hallituksen välillä ovat jumissa.
Nainen puolilähikuvassa.
YK:n pääsihteerin Afghanistan-erityisedustaja ja UNAMA-operaation johtaja Deborah Lyons marraskuussa järjestetyssä Afganistan-apukonferenssissa. (Kuva: Jess Hoffman / UN Photo, UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0)

Afganistanin konfliktissa kuoli tai haavoittui viime vuonna vähiten siviilejä sitten vuoden 2013. Hallituksen ja Talebanin välisten rauhanneuvotteluiden alettua syksyllä siviiliuhrien määrä nousi kuitenkin rajusti, selviää YK:n Afganistan-operaation (UNAMA) tuoreista tilastoista.

Tänään julkaistun raportin mukaan konfliktissa kuoli viime vuonna 3 035 ihmistä ja loukkaantui 5 785. Määrä on laskenut 15 prosenttia viime vuodesta, mutta UNAMA on huolissaan siitä, että vuoden viimeisellä neljänneksellä uhrimäärä kasvoi peräti 45 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

”Vuosi 2020 olisi voinut olla rauhan vuosi Afganistanissa. Sen sijaan tuhannet siviilit menehtyivät konfliktin vuoksi”, sanoo YK:n pääsihteerin Afganistanin erityisedustaja Deborah Lyons tiedotteessa.

Afganistanin rauhannäkymät olivat viime vuonna tavallista valoisammat. Yhdysvallat ja Taleban pääsivät sopuun alkuvuonna, ja syyskuussa Taleban ja Afganistanin hallitus aloittivat rauhanneuvottelut. Ne ovat kuitenkin lähes jumissa, ja väkivalta on jatkunut niiden aikanakin.

Tavallisesti väkivalta vähenee Afganistanissa vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta viime vuonna se kasvoi rajusti. Väkivallan yleisen lisääntymisen lisäksi maassa nähtiin myös mediaan, kansalaisyhteiskuntaan, oikeuslaitokseen, siviilihallintoon ja taistelijoiden perheisiin kohdistuneita väkivallantekoja. UNAMA on huolissaan myös naisuhrien osuuden kasvusta.

UNAMAn tilastojen mukaan hallituksen vastaiset elementit aiheuttivat siviiliuhreista noin 62 prosenttia. Tämä tarkoittaa pääosin Talebania sekä myös Isistä. Hallituksen puolella olevat joukot aiheuttivat uhreista noin neljänneksen, muissa tapauksissa vastuullista ei pystytty tunnistamaan tai kyse oli ristitulesta.

Väkivallan yleinen väheneminen johtuu itsemurhaiskujen harvenemisesta sekä kansainvälisten joukkojen aiheuttamien uhrien vähenemisestä. Toisaalta esimerkiksi Afganistanin ilmavoimien aiheuttamien uhrien määrä on raportin mukaan kasvanut rajusti.

Lyons vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan siviilejä ponnekkaammin.

”Viime kädessä paras tapa suojella siviilejä on humanitaarinen tulitauko. Osapuolten, jotka kieltäytyvät harkitsemasta tulitaukoa, pitää tunnustaa tällaisen eleen tuhoisat seuraukset Afganistanin siviileille”, hän sanoi.

Afganistanin konflikti ihmisoikeudetkonfliktirauhaturvallisuus Afganistan

Lue myös

Kaksi naista burkhat päällä, taustalla tekstiä kallioon maalattuna.

Afganistanin naistoimittajat piileskelevät Talibania – ”Jos minut löydetään, olen varma, että minut kivitetään kuoliaaksi”

Afganistanin naistoimittajat eivät enää uskalla tehdä töitä. “Yksikään afgaaninainen ei usko, että heidän elinolosuhteensa ovat hyvät talibanien vallan alla. Vaientamalla naisjournalistit talibanit haluavat vaientaa kaikkien afgaaninaisten äänen”, sanoo ääriliikettä pakoileva toimittaja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Polvillaan maassa istuvia lapsia, joilla on käsissään kulhoja.

Nälkä hellittää hitaasti

Maailman ravitsemustilanne on kohentunut selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna, mutta viime vuosina positiivinen kehitys on hidastunut. Globaalin nälkäindeksin mukaan kymmenessä maassa ollaan ravitsemuksen suhteen hälyttävällä tai äärimmäisen hälyttävällä tasolla.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.

Luetuimmat