Uutiset Afganistanin konflikti

Siviiliuhrien määrä on kasvanut Afganistanissa rauhanneuvotteluiden alkamisen jälkeen – Yli 3 000 ihmistä kuoli viime vuonna konfliktissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä on kokonaisuudessaan laskenut, mutta viime vuoden lopulla väkivalta kasvoi rajusti. Rauhanneuvottelut Talebanin ja maan hallituksen välillä ovat jumissa.
Nainen puolilähikuvassa.
YK:n pääsihteerin Afghanistan-erityisedustaja ja UNAMA-operaation johtaja Deborah Lyons marraskuussa järjestetyssä Afganistan-apukonferenssissa. (Kuva: Jess Hoffman / UN Photo, UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0)

Afganistanin konfliktissa kuoli tai haavoittui viime vuonna vähiten siviilejä sitten vuoden 2013. Hallituksen ja Talebanin välisten rauhanneuvotteluiden alettua syksyllä siviiliuhrien määrä nousi kuitenkin rajusti, selviää YK:n Afganistan-operaation (UNAMA) tuoreista tilastoista.

Tänään julkaistun raportin mukaan konfliktissa kuoli viime vuonna 3 035 ihmistä ja loukkaantui 5 785. Määrä on laskenut 15 prosenttia viime vuodesta, mutta UNAMA on huolissaan siitä, että vuoden viimeisellä neljänneksellä uhrimäärä kasvoi peräti 45 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

”Vuosi 2020 olisi voinut olla rauhan vuosi Afganistanissa. Sen sijaan tuhannet siviilit menehtyivät konfliktin vuoksi”, sanoo YK:n pääsihteerin Afganistanin erityisedustaja Deborah Lyons tiedotteessa.

Afganistanin rauhannäkymät olivat viime vuonna tavallista valoisammat. Yhdysvallat ja Taleban pääsivät sopuun alkuvuonna, ja syyskuussa Taleban ja Afganistanin hallitus aloittivat rauhanneuvottelut. Ne ovat kuitenkin lähes jumissa, ja väkivalta on jatkunut niiden aikanakin.

Tavallisesti väkivalta vähenee Afganistanissa vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta viime vuonna se kasvoi rajusti. Väkivallan yleisen lisääntymisen lisäksi maassa nähtiin myös mediaan, kansalaisyhteiskuntaan, oikeuslaitokseen, siviilihallintoon ja taistelijoiden perheisiin kohdistuneita väkivallantekoja. UNAMA on huolissaan myös naisuhrien osuuden kasvusta.

UNAMAn tilastojen mukaan hallituksen vastaiset elementit aiheuttivat siviiliuhreista noin 62 prosenttia. Tämä tarkoittaa pääosin Talebania sekä myös Isistä. Hallituksen puolella olevat joukot aiheuttivat uhreista noin neljänneksen, muissa tapauksissa vastuullista ei pystytty tunnistamaan tai kyse oli ristitulesta.

Väkivallan yleinen väheneminen johtuu itsemurhaiskujen harvenemisesta sekä kansainvälisten joukkojen aiheuttamien uhrien vähenemisestä. Toisaalta esimerkiksi Afganistanin ilmavoimien aiheuttamien uhrien määrä on raportin mukaan kasvanut rajusti.

Lyons vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan siviilejä ponnekkaammin.

”Viime kädessä paras tapa suojella siviilejä on humanitaarinen tulitauko. Osapuolten, jotka kieltäytyvät harkitsemasta tulitaukoa, pitää tunnustaa tällaisen eleen tuhoisat seuraukset Afganistanin siviileille”, hän sanoi.

Afganistanin konflikti ihmisoikeudetkonfliktirauhaturvallisuusydinaseet Afganistan

Lue myös

Kaksi miestä vierekkäin, taustalla Afghanistan 2020 -logo.

Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista

Genevessä virtuaalisesti järjestettyyn avustuskonferenssiin osallistui 66 maata ja yli 30 avustusjärjestöä. Yli puolet Afganistanin budjetista kattavan kehitysavun ehtona on muun muassa demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä korruption vastaiseen toimintaan sitoutuminen.
Tyttöjä valkoisissa huiveissa sinisen rakennuksen edustalla.

Massiivista Afganistan-konferenssia isännöivä Suomi aikoo asettaa maan kehitysavulle tiukat ehdot – ”Emme tule tukemaan 1990-luvun kaltaista emiraattia”

Ensi viikolla järjestettävässä Afganistan-konferenssissa varmistetaan maan budjetti neljäksi vuodeksi. Tilanne on poikkeuksellisen herkkä, sillä rauhanneuvottelut ovat kesken. ”Avunantajat ovat valmiita tukemaan Afganistania, mutta tuomme selvästi esille ne asiat, joista emme jousta”, sanoo konferenssin erityisedustaja, suurlähettiläs Janne Taalas.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Tuoreimmat

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”