Siviiliuhrien määrä on kasvanut Afganistanissa rauhanneuvotteluiden alkamisen jälkeen – Yli 3 000 ihmistä kuoli viime vuonna konfliktissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Siviiliuhrien määrä on kasvanut Afganistanissa rauhanneuvotteluiden alkamisen jälkeen – Yli 3 000 ihmistä kuoli viime vuonna konfliktissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä on kokonaisuudessaan laskenut, mutta viime vuoden lopulla väkivalta kasvoi rajusti. Rauhanneuvottelut Talebanin ja maan hallituksen välillä ovat jumissa.

Nainen puolilähikuvassa.

YK:n pääsihteerin Afghanistan-erityisedustaja ja UNAMA-operaation johtaja Deborah Lyons marraskuussa järjestetyssä Afganistan-apukonferenssissa. Kuva: Jess Hoffman / UN Photo, UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0.

Afganistanin konfliktissa kuoli tai haavoittui viime vuonna vähiten siviilejä sitten vuoden 2013. Hallituksen ja Talebanin välisten rauhanneuvotteluiden alettua syksyllä siviiliuhrien määrä nousi kuitenkin rajusti, selviää YK:n Afganistan-operaation (UNAMA) tuoreista tilastoista.

Tänään julkaistun raportin mukaan konfliktissa kuoli viime vuonna 3 035 ihmistä ja loukkaantui 5 785. Määrä on laskenut 15 prosenttia viime vuodesta, mutta UNAMA on huolissaan siitä, että vuoden viimeisellä neljänneksellä uhrimäärä kasvoi peräti 45 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

”Vuosi 2020 olisi voinut olla rauhan vuosi Afganistanissa. Sen sijaan tuhannet siviilit menehtyivät konfliktin vuoksi”, sanoo YK:n pääsihteerin Afganistanin erityisedustaja Deborah Lyons tiedotteessa.

Afganistanin rauhannäkymät olivat viime vuonna tavallista valoisammat. Yhdysvallat ja Taleban pääsivät sopuun alkuvuonna, ja syyskuussa Taleban ja Afganistanin hallitus aloittivat rauhanneuvottelut. Ne ovat kuitenkin lähes jumissa, ja väkivalta on jatkunut niiden aikanakin.

Tavallisesti väkivalta vähenee Afganistanissa vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta viime vuonna se kasvoi rajusti. Väkivallan yleisen lisääntymisen lisäksi maassa nähtiin myös mediaan, kansalaisyhteiskuntaan, oikeuslaitokseen, siviilihallintoon ja taistelijoiden perheisiin kohdistuneita väkivallantekoja. UNAMA on huolissaan myös naisuhrien osuuden kasvusta.

UNAMAn tilastojen mukaan hallituksen vastaiset elementit aiheuttivat siviiliuhreista noin 62 prosenttia. Tämä tarkoittaa pääosin Talebania sekä myös Isistä. Hallituksen puolella olevat joukot aiheuttivat uhreista noin neljänneksen, muissa tapauksissa vastuullista ei pystytty tunnistamaan tai kyse oli ristitulesta.

Väkivallan yleinen väheneminen johtuu itsemurhaiskujen harvenemisesta sekä kansainvälisten joukkojen aiheuttamien uhrien vähenemisestä. Toisaalta esimerkiksi Afganistanin ilmavoimien aiheuttamien uhrien määrä on raportin mukaan kasvanut rajusti.

Lyons vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan siviilejä ponnekkaammin.

”Viime kädessä paras tapa suojella siviilejä on humanitaarinen tulitauko. Osapuolten, jotka kieltäytyvät harkitsemasta tulitaukoa, pitää tunnustaa tällaisen eleen tuhoisat seuraukset Afganistanin siviileille”, hän sanoi.

Lisää uusi kommentti