Uutiset Syyrian konflikti

Siviilit jumissa Syyrian Raqqassa – ”lapset ovat unohtaneet, millaista on olla lapsi”

Taisteluiden keskellä olevassa kaupungissa elä yhä jopa 25 000 ihmistä, joista puolet on lapsia, kertoo Pelastakaa Lapset.
Mies kävelee Syyrian Raqqassa
Raqqa vuonna 2012. Tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kaupungista. (Kuva: Beshr Abdulhadi / CC BY 2.0)

Pelastakaa Lapset on huolissaan Syyrian Raqqan kaupunkiin jumiin jääneistä lapsista. Kaupungissa käydään taisteluita Isisin sekä Syyrian demokraattisten joukkojen ja Yhdysvaltain johtaman liittouman välillä.

Lähes 300 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa, mutta kaupungissa elää yhä 18 000–25 000 ihmistä, joista puolet lapsia.

Järjestön haastattelemat lapset ovat nähneet teloituksia ja kokeneet pommituksia jo vuosien ajan. Teloituksista ja pommeista on tullut osa Raqqan lasten arkea, se kertoo tiedotteessaan.

”Yhtenä päivänä Isis mestasi ihmisiä ja jätti heidän ruumiinsa maahan. Me näimme tämän, enkä pystynyt käsittelemään sitä. Halusin nukkua, mutta en pystynyt pyyhkimään näkemääni mielestäni. Valvoin öisin, koska minua pelotti niin paljon. Nyt olen taas pystynyt nukkumaan, koska täällä pakolaisleirillä ketään ei teloiteta”, kertoi 13-vuotias tyttö.

Monien lasten koulunkäynti on keskeytynyt.

”Täällä ei ole enää lapsuutta, lapset ovat unohtaneet millaista on olla lapsi. Kaupungissa ei ole enää kouluja tai leluja. Jäljellä olevissa kouluissa lapsia opetetaan taistelemaan. Minun poikani pitäisi olla alakoulun viimeisellä luokalla, mutta hän ei vieläkään osaa lukea tai kirjoittaa”, raqqalaisen lapsen isä kertoi.

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että sen Syriassa ja Irakissa tekemien selvityksen mukaan monet lapset kärsivät vaarallisesta stressitilasta, joista toipumiseen voi mennä kymmeniä vuosia.

”Lasten ja muiden siviilien on päästävä lähtemään Raqqasta turvallisesti, ilman pelkoa väkivallasta tai kuolemasta. Vaadimme, että lasten suojelusta tehdään prioriteetti”, sanoo järjestön kansainvälisen työn johtaja Anne Haaranen.

Raqqaa on Syyrian sisällissodan aikana pidetty Isisin epävirallisena pääkaupunkina. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi viime viikolla, että satoja siviilejä on kuollut kaupungissa kesäkuun jälkeen, jolloin viimeisin hyökkäys Isisin päihittämiseksi alkoi.

Siviilejä vaarantaneisiin toimenpiteisiin ovat Isisin lisäksi syyllistyneet järjestön mukaan Syyrian demokraattisten voimien (SDF) rinnalla toimiva Yhdysvaltojen johtama liittouma ja Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot.

Syyrian konflikti ihmisoikeudetlapsetkonflikti Syyria Pelastakaa Lapset ryAmnesty International

Lue myös

Avustustyöntekijä venyttää pakolaistytön jalkaa Libanonissa

Selvitys: Vammaiset lapset jäävät ilman hoitoa Syyriassa

Avustusjärjestön tekemän kyselyn mukaan suurin osa Syyrian vammaisista lapsista ei saa esimerkiksi tarvitsemiaan neuvontapalveluita tai apuvälineitä.
Talojen raunioita

Siviilit uhrattiin Syyrian Raqqassa

Yhdysvaltain johtama liittouma hääti Isisin viime vuonna Raqqasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntijoiden mukaan se maksoi liian paljon siviileille.
Za'atarin pakolaisleiri Jordaniassa

Sotaa syyrialaisilla

Syyrian sota on ennen kaikkea sotaa, jota muut maat ja niiden tukemat aseelliset ryhmät käyvät syyrialaisilla. Maasta käytävä geopoliittinen saaliinjako on äärimmäisen kyynistä ja tuhoisaa, kirjoittaa Hannu Reime.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.