Siviilit jumissa Syyrian Raqqassa – ”lapset ovat unohtaneet, millaista on olla lapsi” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Siviilit jumissa Syyrian Raqqassa – ”lapset ovat unohtaneet, millaista on olla lapsi”

Taisteluiden keskellä olevassa kaupungissa elä yhä jopa 25 000 ihmistä, joista puolet on lapsia, kertoo Pelastakaa Lapset.

Mies kävelee Syyrian Raqqassa

Raqqa vuonna 2012. Tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kaupungista. Kuva: Beshr Abdulhadi / CC BY 2.0.

Pelastakaa Lapset on huolissaan Syyrian Raqqan kaupunkiin jumiin jääneistä lapsista. Kaupungissa käydään taisteluita Isisin sekä Syyrian demokraattisten joukkojen ja Yhdysvaltain johtaman liittouman välillä.

Lähes 300 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa, mutta kaupungissa elää yhä 18 000–25 000 ihmistä, joista puolet lapsia.

Järjestön haastattelemat lapset ovat nähneet teloituksia ja kokeneet pommituksia jo vuosien ajan. Teloituksista ja pommeista on tullut osa Raqqan lasten arkea, se kertoo tiedotteessaan.

”Yhtenä päivänä Isis mestasi ihmisiä ja jätti heidän ruumiinsa maahan. Me näimme tämän, enkä pystynyt käsittelemään sitä. Halusin nukkua, mutta en pystynyt pyyhkimään näkemääni mielestäni. Valvoin öisin, koska minua pelotti niin paljon. Nyt olen taas pystynyt nukkumaan, koska täällä pakolaisleirillä ketään ei teloiteta”, kertoi 13-vuotias tyttö.

Monien lasten koulunkäynti on keskeytynyt.

”Täällä ei ole enää lapsuutta, lapset ovat unohtaneet millaista on olla lapsi. Kaupungissa ei ole enää kouluja tai leluja. Jäljellä olevissa kouluissa lapsia opetetaan taistelemaan. Minun poikani pitäisi olla alakoulun viimeisellä luokalla, mutta hän ei vieläkään osaa lukea tai kirjoittaa”, raqqalaisen lapsen isä kertoi.

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että sen Syriassa ja Irakissa tekemien selvityksen mukaan monet lapset kärsivät vaarallisesta stressitilasta, joista toipumiseen voi mennä kymmeniä vuosia.

”Lasten ja muiden siviilien on päästävä lähtemään Raqqasta turvallisesti, ilman pelkoa väkivallasta tai kuolemasta. Vaadimme, että lasten suojelusta tehdään prioriteetti”, sanoo järjestön kansainvälisen työn johtaja Anne Haaranen.

Raqqaa on Syyrian sisällissodan aikana pidetty Isisin epävirallisena pääkaupunkina. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi viime viikolla, että satoja siviilejä on kuollut kaupungissa kesäkuun jälkeen, jolloin viimeisin hyökkäys Isisin päihittämiseksi alkoi.

Siviilejä vaarantaneisiin toimenpiteisiin ovat Isisin lisäksi syyllistyneet järjestön mukaan Syyrian demokraattisten voimien (SDF) rinnalla toimiva Yhdysvaltojen johtama liittouma ja Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot.

Lisää uusi kommentti