Sisäoppilaitos maasailasten apuna Keniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sisäoppilaitos maasailasten apuna Keniassa

Pitkä koulumatka katkaisee monien maasailasten koulunkäynnin.

(IPS) -- Pitkä ja vaarojen täyttämä koulumatka on ollut vähällä saada kenialaisen Jonathan Tipapan, 9, liittymään koulupudokkaisiin. Monet maasaiheimon pojat Narok Southissa Ison hautavajoaman alueella ovat vaihtaneet opiskelun karjan paimentamiseen.

"Aamulla on vielä pimeää, kun lähden kouluun. Naapurit asuvat kaukana, joten joudun kulkemaan yksin. Pelkään pimeää ja sitä, että astun käärmeen päälle", kertoo Tipapa, joka ei koskaan liiku ilman keppiä.

Kepistä ei kuitenkaan ole apua norsulauman tai äkillisen tulvan sattuessa kohdalle, ja seudulla on syytä varautua molempiin.

Sata kilometriä pääkaupungista Nairobista länteen asuva Tipapa kuuluu pääosin karjanhoidolla elävään maasaiheimoon. Vaikka peruskoulu on Keniassa pakollinen ja ilmainen, pitkä koulumatka saa monet maasait luovuttamaan kesken.

Yöpuu ratkaisee

"Oppilasasuntola ratkaisee suurimman ongelmamme​ eli pitkät välimatkat. Taival uuvuttaa lapset niin, että he lopulta luovuttavat", kertoo Narok Southissa toimivan Elangata Enteritin peruskoulun johtajaopettaja Bernard O. Sankale.

Hänen opinahjossaan on 477 oppilasta, joista noin kolmannes myös yöpyy ​ koulun tarjoamissa tiloissa. Valtion koulut tarjoavat majoitusta pääasiassa yli kymmenvuotiaille, jotka osaavat huolehtia itsestään kodin ulkopuolella. Koko lukuvuoden majoituksesta laskutetaan vain 40 euroa.

Sankalen mukaan on majoituksen ansiota, että hänen johtamastaan koulusta osallistuu tänä vuonna ennätysmäärä nuoria kahdeksanvuotisen peruskoulun päättökokeeseen. 60 osallistujasta on tyttöjä 22 eli tuplasti viime vuoteen verrattuna. Vuonna 2007 kokeeseen ei osallistunut yhtään tyttöä.

Muutoksen taustalla ei ole pelkkä majoitus, vaan myös vanhempien kasvanut halu kouluttaa lapsiaan, Sankale vakuuttaa. Vielä 2009 yöpaikkoja oli vähän, mutta lasten into oppia oli niin kova, että he jäivät luokkaan ja toimistoon nukkumaan, hän kertoo.

Tytöt turvassa

Avustusjärjestö World Visionin Kenian-osaston hallituksen puheenjohtaja Christine Orono pitää valtion sisäoppilaitoksia erityisen hyödyllisinä tytöille. "He ovat turvassa haitallisilta perinteiltä, kuten sukuelinten silpomiselta tai liian varhaiselta avioliitolta ja äitiydeltä", Sankale selittää.

Maasaipojat taas säästyvät Sakalen mukaan soturikoulutukselta, jonka aikana he joutuisivat väkivaltaisiin tilanteisiin, kuten tekemään ja kostamaan karjavarkauksia.

"Sisäoppilaitos parantaa myös oppilaiden koulumenestystä, jota pitkät matkat ja kotiaskareet monesti heikentävät", muistuttaa lähistöllä sijaitsevan Enkutoton sisäoppilaitoksen johtaja Peter Saitoti. Hänen koulunsa sai vuonna 2014 parhaat tulokset alueen 189 peruskoulun joukossa.

Saitoti kertoo, että Enkutoto majoittaa nyt vain poikia, koska heidän määränsä on alkanut laskea samalla kun tyttöjä tulee lisää. Hänen mukaansa pojilla on vielä niukka enemmistö koulun vajaan 500 oppilaan joukossa, mutta ylimmällä luokalla luvut ovat tasan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia