Sisällissodan perintö näkyy Liberiassa seksuaalisena väkivaltana – Viime vuonna raportoitiin satoja lapsiin kohdistuneita tapauksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sisällissodan perintö näkyy Liberiassa seksuaalisena väkivaltana – Viime vuonna raportoitiin satoja lapsiin kohdistuneita tapauksia

Liberiassa rekisteröitiin tammi-syyskuussa 2018 lähes 900 seksuaalista tai sukupuolittunutta väkivallantekoa. Abraham M. Keita ryhtyi kampanjoimaan seksuaalista väkivaltaa vastaan yhdeksänvuotiaana kuultuaan 13-vuotiaan tytön raiskauksesta ja taposta.

Mies portaikon edessä

Liberialainen Abraham M. Keita on perustanut säätiön nimeltä Giving Hope to Children. Kuva: A. D. McKenzie / IPS.

(IPS) -- Abraham M. Keita oli yhdeksänvuotias, kun 13-vuotias tyttö raiskattiin ja tapettiin hänen kotikylässään Liberiassa. Suuttumus ja suru tekivät Keitasta lasten oikeuksien puolustajan.

”Olen käynyt mielenosoituksissa kymmenvuotiaasta asti”, kertoo juuri 20 täyttänyt Keita. Hän osallistui Civicus-järjestön maailmanlaajuiseen kansalaistapaamiseen Serbian Belgradissa huhtikuussa.

Keita on perustanut kotimaassaan Annetaan toivoa lapsille -säätiön. Hän sai kansainvälisen lasten rauhanpalkinnon vuonna 2015.

Keita on mukana kautta maailman leviävässä lasten ja nuorten aktivismissa, joka puolustaa kansalaisoikeuksia, vaatii valtioita suojelemaan lapsia väkivallalta, turvaamaan kestävän kehityksen sekä hillitsemään ilmastonmuutosta.

Sisällissota raaisti Liberian

Heikoimpien puolustaminen on lähinnä Keitan sydäntä. Hän kasvoi köyhässä slummissa Liberian pääkaupungissa Monroviassa äitinsä ja sisarustensa kanssa. Isä, joka toimi avustusjärjestön autonkuljettajana, menehtyi Keitan ollessa viisivuotias.

Liberiassa käytiin sisällissotaa 1989–1995 ja 1999–2003. Sodan osapuolet käyttivät lapsisotilaita, joista moni joutui myös seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on yhä yleistä Liberiassa eikä tekijöitä yleensä rangaista.

Liberiassa rekisteröitiin tammi-syyskuussa 2018 lähes 900 seksuaalista tai sukupuolittunutta väkivallantekoa, joista 475 oli lapsiin kohdistuneita raiskauksia.

Keita muistuttaa, että todellinen luku on paljon suurempi, koska valtaosa tapauksista jää pimentoon.  Lisäksi niiden oikeuskäsittely etenee liian hitaasti.

”Satoja tapauksia on yhä kesken, ja tekijät kulkevat vapaina”, Keita valittaa.

Hänen mukaansa ongelma koskettaa kaikkia yhteiskuntaluokkia ja pahimmillaan rikoksiin syyllistyvät viranomaiset, joiden on määrä suojella lapsia.

Toimintaa vaaroja uhmaten

Vuonna 2017 liberialaisen parlamentaarikon epäiltiin raiskanneen 13-vuotiaan tytön, joka tuli raskaaksi. Keita järjesti asiasta mielenosoituksen ja joutui itse pidätetyksi.

Syytteistä häntä vastaan kuitenkin luovuttiin, ja kansanedustaja päätyi lopulta oikeuteen mutta vietti vain kaksi päivää vankilassa. Tyttöä ja hänen perhettään ei ole onnistuttu jäljittämään noiden tapahtumien jälkeen.

Keita ja muut aktivistit vaativat yhä oikeutta asiassa. Hän on tietoinen toimintaansa liittyvistä riskeistä ja myöntää olevansa joskus hiukan peloissaan. Äiti ja muu perhe kantavat koko ajan huolta hänestä.

”Mutta tapahtuipa minulle mitä tahansa, haluan toimia muutoksen puolesta”, Keita vakuuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia