Singaporen kotiapulaiset saamassa vapaapäivän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Singaporen kotiapulaiset saamassa vapaapäivän

Ulkomaalaiset kotiapulaiset ovat saamassa yhden vapaapäivän viikossa, mutta poru asiasta jatkuu.

Singapore on päättänyt antaa ulkomaalaisille kotiapulaisille yhden vapaapäivän viikossa, mutta poru asiasta jatkuu.

Suurin huoli tuntuu liittyvän kotiapulaisten parantuneisiin mahdollisuuksiin solmia ihmissuhteita.

"Minulla oli filippiiniläinen apulainen, joka löysi bangladeshilaisen poikaystävän ja tuli raskaaksi. Jouduin lähettämään hänet kotiin vain seitsemän kuukauden työsuhteen jälkeen ja maksamaan lentolipun", yrittäjä Elsie Wong valittaa.

"Vähältä piti, etten menettänyt myös 3 000 euron takuumaksua", hän jatkaa.

Singapore kirjaa ulkomaisten apulaisten työsopimukseen ehdon, jonka mukaan tämä karkotetaan maasta raskauden sattuessa. Kyydin kustantaa työnantaja. Vuonna 2010 määräystä lievennettiin niin, ettei työnantaja menetä pakollista takuumaksua, jos apulainen rikkoo sääntöjä.

Oikeus ihmissuhteisiin

"Kun ihmiset sallivat teini-ikäisille lapsilleen tyttö- ja poikaystävät, miten se voidaan kieltää aikuiselta työntekijältä?" kysyy John Gee TWC2-järjestöstä, joka on kampanjoinut vuodesta 2003 apulaisten vapaapäivän puolesta.

Vapaapäivä tulee pakolliseksi ensi vuoden alusta. Lakia rikkovaa uhkaa 3 000 euron sakko tai puolen vuoden vankeus.

"Ravintoloissa, toimistoissa ja kaupoissa työskentelevillä ulkomaalaisilla on oikeus vapaapäivään ja poikaystäviin. Miksi kotiapulaisia kohdeltaisiin eri tavoin?" filippiiniläinen Papias Banados ihmettelee.

Hän oli yli kymmenen vuotta kotiapulaisena Singaporessa ja julkaisi hiljan aiheesta novellikokoelman.

Vastustajien mukaan apulaisen vapaapäiväoikeus vaikeuttaa elämää perheissä, joissa on pikkulapsia, vammaisia tai vanhuksia.

Ei voimaa neuvotella

Singapore on Forbesin listauksen mukaan maailman kolmanneksi rikkain maa. Asukkaita on yli neljä miljoonaa ja ulkomaalaisia kotiapulaisia 206 000.

Naiset tulevat köyhistä oloista Filippiineiltä, Indonesiasta, Sri Lankasta, Burmasta ja Kambodžasta. He tekevät töitä yleensä seitsemän päivää viikossa ja 10 - 16 tuntia päivässä. Palkka on 190 – 300 euroa kuussa.

"Perheessä asuvien kotiapulaisten turvattomuus on tehnyt työstä stressaavaa", vierastyöläisiä puolustavan Home-järjestön puheenjohtaja Bridget Tan sanoo.

Hän varoittaa, että Singaporen uusi vapaapäivälakikin jättää työnantajalle mahdollisuuden korvata vapaa rahalla.

"Vierastyöläisillä ei ole neuvotteluvoimaa, koska moni on Singaporeen tullessaan velassa työpaikan välittäjälle", hän jatkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia