Sijoittajat vastustavat General Electricin suunnitelmia rahoittaa Keniaan rakenteilla olevaa hiilivoimalaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sijoittajat vastustavat General Electricin suunnitelmia rahoittaa Keniaan rakenteilla olevaa hiilivoimalaa

Sijoittajien mukaan osuuden ostaminen Lamun saarelle suunnitellusta hiilivoimalaitoksesta ei ole linjassa GE:n ilmastonmuutoksen vastaisten sitoumusten kanssa. Voimala vahingoittaisi ympäristöä ja ihmisoikeuksia ja olisi taloudellinen riski.

Lamun saaren rannikkoa mereltä käsin kuvattuna.

Unescon maailmanperintökohteeseen Lamun saarelle suunniteltu hiilivoimala tuottaisi jättimäiset päästöt, vahingoittaisi rannikon ekosysteemejä ja muun muassa paikallisten kalastajien elinkeinoa. Kuva: Stanislav Lvovsky / CC BY-NC-ND 2.0.

Joukko yhdysvaltalaisen General Electric -suuryrityksen sijoittajia vaatii avoimessa kirjeessään yhtiötä luopumaan aikeistaan ostaa viidenneksen osuus Keniaan Lamun saarelle suunnitteilla olevasta hiilivoimalaitoksesta. Sijoittajien mukaan hiilivoimala vahingoittaisi ympäristöä eikä ole linjassa GE:n julkisten ilmastonmuutoksen vastaisten sitoumusten kanssa.

Yli tuhannen megawatin voimalan rakentamisesta vastaa kenialainen Amu Power -energiayhtiö. Voimalan 210-metrisestä savupiipusta tulisi Itä-Afrikan korkein rakennus, ja sen on laskettu tuottavan melkein yhdeksän megatonnia hiilidioksidipäästöjä joka vuosi.

Matkailijoiden suosima Lamun saari on Unescon maailmanperintökohde. Hiilivoimalaitos vahingoittaisi rannikon vesiekosysteemejä ja haittaisi muun muassa paikallisten kalastajien elinkeinoa. Suurten rakennus- ja ylläpitokustannustensa vuoksi voimalan epäillään nostavan sähkön hintoja koko Keniassa.

Kirjeen on allekirjoittanut yhteensä 56 yksityistä ja institutionaalista sijoittajaa. Heidän mukaansa hiilivoimala vahingoittaisi ympäristön ja ihmisoikeuksien lisäksi yhtiön mainetta ja olisi myös taloudellisesti riskaabeli hanke.

Amu Powerin hiilivoimalasuunnitelmia on vastustettu voimakkaasti sekä Keniassa että kansainvälisesti. Muutama viikko sitten neljä yhdysvaltalaista senaattoria lähetti Afrikan kehityspankille avoimen kirjeen, jossa he toivovat, ettei pankki rahoittaisi voimalaa.

Sijoittajien lähettämän kirjeen jälkeen GE on sanonut harkitsevansa sijoituspäätöstään uudelleen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia