Sierraleonelaiset nuoret kamppailevat opiskelujen kanssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sierraleonelaiset nuoret kamppailevat opiskelujen kanssa

Vain yksi prosentti läpäisi Länsi-Afrikan maiden yhteisen lukion päättökokeen vuonna 2008.

Vain yksi prosentti sierraleonelaisista läpäisi lukion päättökokeen vuonna 2008. Pisterajat määrää Länsi-Afrikan maiden yhteinen tutkintolautakunta.

Sama lukion päättötutkinto on käytössä useissa Länsi-Afrikan maissa: Gambiassa, Ghanassa, Liberiassa, Nigeriassa ja Sierra Leonessa. Tilanne kiristää kilpailua jatko-opintopaikoista ulkomailla.

Lukiolaisten surkea menestys huolestutti Sierra Leonen hallituksen, joka asetti työryhmän tutkimaan, mikä on pielessä.

Sierra Leonen tutkintotoimiston johtaja Sheriff Sapateh pitäisi tulosta kyllin hyvänä, jos 25 prosenttia oppilaista läpäisisi kokeen.

Taustalla sisällissota

Sapateh muistuttaa, että ongelmien taustalla on vuosien 1990-2001 sisällissota. Se vaikeutti koulunkäyntiä ja jätti monen pohjatiedot hatariksi.

Sota ajoi päteviä opettajia maanpakoon, ja tilalle jouduttiin pikakouluttamaan uusia. Vaikka olot ovat kohentuneet kymmenen viime vuoden aikana, sodan vaikutukset tuntuvat yhä.

"Huonoon tulokseen vaikuttivat kaikki: yhteisö, koti, lapset itse, koulu ja opettajat. Hallituskin olisi voinut tehdä enemmän", Sierra Leonen yliopiston kasvatustieteen osaston johtaja Dele Sannoh listaa. Hän osallistui ongelmien kartoitukseen.

Lukio on nykyisin kolmevuotinen. Työryhmän ehdotuksesta sitä jatketaan vuodella ja koulupäivä venytetään neljästä seitsemään tuntiin.

Sierra Leonessa ei järjestetä tänä vuonna päättökoetta, joten lukiolaisten haaveet jatko-opinnoista lykkäytyvät vuodella.

Sannohin mukaan nyt tutkitaan, paranevatko tulokset, kun nuoret viettävät enemmän aikaa koulussa. "Jos oppilaat laiskottelevat tai opettajat eivät sitoudu työhönsä, palaamme lähtöruutuun", hän lupaa.

Kouluissa on eroja

Kouluissa on kuitenkin eroja. Annie Walsh Memorial -lukiossa kaksi kolmesta läpäisee päättötutkinnon, rehtori Ophelia Morrison sanoo.

Hän toivoo, että koulu voisi välttyä lisävuodelta, joka merkitsisi monille ajan hukkaa.

Vuotuinen koulumaksu lukiossa on noin 20 euroa. Muslimiveljeskunnan lukiota käyvä Imran Sesay, 18, valittaa, ettei hänellä ole varaa ylimääräiseen kouluvuoteen.

"Yritän käydä koulua ja ansaita samaan aikaan rahaa koulumaksuihin. Jos lisävuosi tulee, joudun lopettamaan lukion kesken", poika sanoo.

Lukion päättötutkinnosta aiotaan ensi vuonna periä 60 euron maksu. Summa vastaa kelvollista kuukausipalkkaa.

Sierra Leonen opetusmäärärahat ovat nousseet 36 prosenttia vuodesta 2008, mutta niukkuus on silti arkea kaikilla koulutusasteilla.

Sierra Leonen faktat:

 

  • Valtio Länsi-Afrikassa 
  • Asukkaita 6,0 miljoonaa 
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 53,4 prosenttia 
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 40,9 prosenttia 
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 180/187

 

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia