Sierra Leonessa ensimmäiset kunnallisvaalit 30 vuoteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sierra Leonessa ensimmäiset kunnallisvaalit 30 vuoteen

Sierra Leonen oppositio pelkää, että kyläpäälliköt sotkeentuvat liiaksi toukokuun 22. päivänä pidettäviin kunnallisvaaleihin. Vain osa maan puolueista aikoo osallistua vaaleihin, jotka ovat ensimmäiset paikallisvaalit 30 vuoteen. Sisällissodasta toipuvan maan vaalirauhaa vartioivat 11 000 hengen vahvuiset YK-joukot.

Suurimman oppositiopuolueen, Kaikkien kansojen kongressin (APC), puoluesihteeri Osman Yansaneh syyttää heimopäälliköitä hallitsevan Sierra Leonen kansanpuolueen (SLPP) vaalityön avittamisesta.

Sierra Leonen rekisteröidyistä 17 puolueesta vain 4 osallistuu paikallisvaaleihin. Muilta loppui puhti jo vuoden 2002 valtiollisissa vaaleissa.

SLPP:n ja APC:n ohella vaaleissa kisaavat Yhdistynyt vallankumousrintama (RUF), joka on sisällissodan aikaisen pahamaineisen sissiliikkeen seuraaja, sekä Rauhan ja vapautuksen puolue (PLP). Lisäksi mukana on riippumattomia ehdokkaita.

Demokratia on ollut harvinaista herkkua vuonna 1961 itsenäistyneessä Sierra Leonessa. 1970-luvun lopulla ACP oli ainoa sallittu puolue, ja 1990-lukua leimasivat vallankaappaukset ja sisällissota.

Kansallisen vaalikomission puheenjohtaja Eugene Davies vannoo nyt vapaiden ja rehellisten vaalien nimeen. Häntä kuitenkin huolestuttavat väitteet, joiden mukaan kyläpäälliköt olisivat vaikuttaneet ehdokasasetteluun.

SLPP sai 70 prosenttia äänistä valtiollisissa vaaleissa, jotka pidettiin keväällä 2002 verisen sisällissodan päätyttyä. Puoluetta edustava Tejan Kabbah valittiin tuolloin uudelleen maan presidentiksi.

Politiikan tutkija John Mansaray ennustaa SLPP:lle nyt tiukkaa taistoa. "Useimpien mielestä hallitus ei ole pitänyt vuoden 2002 vaaleissa antamiaan lupauksia", hän sanoo. Lupaukset koskivat terveydenhuoltoa, teiden kunnostusta, sähkönjakelua ja koulutuksen parantamista.

"Minulla on vaikeuksia ruokkia lapseni ja maksaa heidän koulumaksunsa. Elämäni on todella kovaa, joten vaalit eivät tunnu tärkeiltä", neljän lapsen kotiäiti Isatu Bangura kommentoi.

Sierra Leoneen sijoitetut 11 000 hengen vahvuiset YK-joukot valvovat vaalien turvallisuutta yhdessä paikallisen poliisin kanssa. Maailmanpankki on antanut noin 8,5 miljoona euroa vaalien järjestämiseen ja paikallishallinnon elvyttämiseen.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia