Sierra Leone ei päästä teiniäitejä tavalliseen kouluun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sierra Leone ei päästä teiniäitejä tavalliseen kouluun

Ebolaepidemia lisäsi Sierra Leonessa teiniraskauksia. Maan viranomaiset puuttuvat asiaan väärin keinoin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

(Kuva: Shena Tschofen / CC BY-NC-ND 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi Sierra Leonea, joka kieltää yhä näkyvästi raskaana olevia tyttöjä tulemasta tavalliseen kouluun ja suorittamasta kokeitaan.

Käytäntö on jo vuosia vanha, mutta virallista siitä tehtiin keväällä 2015, jolloin maan koulut olivat aukeamassa oltuaan kuukausia kiinni ebolaepidemian takia. Epidemia on nyt ohi, mutta teiniäitejä syrjitään yhä, Amnesty sanoo.

Teiniraskaudet olivat yleisiä Sierra Leonessa jo ennen ebolaa. Epidemian aikana teiniraskauksien määrä kuitenkin kasvoi muun muassa kaupallisen seksin ja parisuhdeväkivallan lisääntymisen vuoksi. YK:n väestörahaston mukaan yli 18 000 tyttöä tuli epidemian aikana raskaaksi.

Amnestyn haastattelemat teinitytöt olivat turhautuneita käytäntöön, jossa heidät suljetaan pois koulusta. Raskaaksi tulleet tytöt saavat usein myös päällensä stigman.

Eräs tyttö kertoi, että oli jäänyt pois koulusta vapaaehtoisesti nähtyään, miten luokkatovereita oli aiemmin kohdeltu.

"Eräs opettaja kertoi, että tyttö on raskaana koko koulun kuullen, vei hänen laukkunsa ja hakkasi hänet kepillä", tyttö kertoi Amnestylle.

Tyttöjen sulkemista pois koulusta on kritisoitu jo aiemmin, ja sen vuoksi Sierra Leonessa on ollut käytössä vaihtoehtoinen koulutusjärjestelmä teiniäideille. He saivat pienemmän määrän oppitunteja erillään tai eri aikaan kuin muut koululaiset. Nyt mallia on muokattu ja se on tarkoitettu kaikille koulun keskeyttäneille tytöille.

Amnestyn mukaan kiellon taustalla ovat silti stereotyyppiset asenteet teiniäitejä kohtaan.

"He saavat muodollista koulutusta ilman, että he sekoittuvat samaan luokkaan muiden tyttöjen kanssa. Mennään takaisin peruskysymyksiin ja suojellaan arvojamme ja kulttuuriamme", järjestö kertoo maan presidentin Ernest Bai Koroman sanoneen aiemmin tänä vuonna.

Amnestyn mukaan maan viranomaisten pitäisi teinityttöjen syrjimisen sijasta keskittyä mieluummin seksuaali- ja lisääntymisterveystiedon lisäämiseen kouluissa sekä tyttöjen suojelemiseen seksuaaliselta väkivallalta ja väkivaltaisilta suhteilta.

"Jos näihin kysymyksiin ei puututa, ei-toivottujen varhaisten raskauksien kierre jatkuu sukupolvien ajan", sanoo järjestön Länsi- ja Keski-Afrikan johtaja Alioune Tine.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti