Seta: Venäjän tilanne yhä huolestuttavampi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Seta: Venäjän tilanne yhä huolestuttavampi

Pietarissa suunnitellaan "homopropagandan" kieltävää lakia, ja vastaavaa on Setan mukaan suunnitteilla myös federaatiotasolla.

Seksuaalinen tasavertaisuus ry on yhä huolestuneempi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanteesta Venäjällä.

Vaikeasta tilanteesta kertoo Pietarissa parhaillaan käsittelyssä oleva "homopropagandalaki".

Se kieltäisi "alaikäisille suunnatun propagandan sodomiasta, lesboudesta, biseksuaalisuudesta, transsukupuolisuudesta ja pedofiliasta". Lain rikkojalle voitaisiin langettaa sakot.

Kyseessä on valtapuolue Yhtenäisen Venäjän aloite, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi alustavasti alkukuusta. Laista äänestetään kolmesti, ja toinen äänestys on 30. marraskuuta.

Vastustajien mukaan laki kieltäisi käytännössä ihmisiä puhumasta julkisesti seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisesta, estäisi asiaa käsittelevien kirjojen tai artikkelien julkaisemisen ja järjestöjen toimimisen.

Seta on ilmaissut huolensa sekä Suomen ulkoministeriölle että Venäjän viranomaisille kirjeitse.

"Näiden [kirjeiden] jälkeen tietooni on tullut, että myös Moskovassa ja mahdollisesti myös Venäjän federaation tasolla suunniteltaisiin vastaavia lakeja", kertoo Setan pääsihteeri Aija Salo.

"Eli tilanne on todella yhä huolestuttavampi."

Myös seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden kytkeminen pedofiliaan on Setan mukaan omiaan lisäämään ensimmäisiin kohdistuvaa vihaa ja väärinkäsityksiä.

Euroopan unioni ja Euroopan neuvosto ovat ilmaisseet pitävänsä lakia syrjivänä ja neuvoston periaatteiden vastaisena. Salo toivoo Suomen edustajien ottavan asian esiin suoraan Venäjän johdon kanssa.

Vastaavia lakeja on jo hyväksytty Arkangelin ja Ryazanin alueilla. Homoseksuaalisuus laillistettiin Venäjällä vasta vuonna 1993.

Lisää uusi kommentti