Uutiset Hlbti-oikeudet Suomessa

Seta: Hallituksen on ryhdistäydyttävä

Suomen sijoitus laski jälleen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia kartoittavasta eurooppalaisessa vertailussa.
(Kuva: @Doug88888 / Flickr.com / cc 2.0)

Suomessa tarvitaan erillinen toimenpideohjelma seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteuttamiseksi, sanoo Setan pääsihteeri Aija Salo.

Suomi jäi 17:nneksi vertailussa, jossa kartoitetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien kunnioittamista 49:ssä Euroopan maassa.

"Suomen hallituksen on ryhdistäydyttävä. Uudistuksia on Suomessa lykätty, vaikka vertailu osoittaa, että muualla Euroopassa on ryhdytty ripeästi toimeen vähemmistöjen oikeuksien parantamiseksi", Salo sanoo Setan tiedotteessa.

Seksuaali- ja sukupuolijärjestöjen kattojärjestön ILGA Europen tekemän vertailun mukaan Suomi noudattaa 45:tä prosenttia järjestön edellyttämistä toimista, mikä on kaksi prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuonna ja pudottaa Suomen sijoitusta kolme sijaa.

Sijoitusta laskee muun muassa transsukupuolisten avioeropakko. Myönteisenä asiana vertailussa mainitaan tasa-arvoiseen avioliittoon tähtäävä kansalaisaloite.

Suomen taakse vertailussa jäävät muun muassa Kroatia, Unkari ja kaikki muut Pohjoismaat.

Vertailun mukaan tilanne Euroopassa on ylipäätään kahtalainen: toisaalta yhä useampi maa tunnustaa tasa-arvoisen avioliiton, mutta samaan aikaan säädetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastaisia lakeja.

Parhaiten vertailussa pärjää Iso-Britannia, joka on toteuttanut 82 prosenttia ILGA:n asettamista kriteereistä. Huonoimmin menee Venäjällä, joka täyttää vain kuusi prosenttia vaatimuksista.

ihmisoikeudetseksuaalisuus Suomi Seta ry

Lue myös

Kyniä sateenkaaren väreissä

Sukupuolen vahvistamisen ei pitäisi vaatia ihmeitä

Alaikäinen ei Suomessa voi vaihtaa henkilötunnustaan oman sukupuolen mukaiseksi. Se kuitenkin auttaisi lasta elämään oman minäkuvansa mukaista elämää ja antaisi aikaa varmistua siitä, mitä hän itse haluaa, kirjoittaa Aiko Lohtander.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.