Selvitys: Wärtsilän Intian alihankkijalla kehnot työolot | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Wärtsilän Intian alihankkijalla kehnot työolot

Wärtsilän alihankkijan tehtaalla ei makseta ylitöistä ja asumisolot ovat kehnot, sanoo Finnwatch. Yhtiö sanoo, ettei ole samaa mieltä kaikista raportin väitteistä.

Kansalaisjärjestö Finnwatch on löytänyt suomalaisen konepajayhtiö Wärtsilän Intian alihankkijan tehtaalta lukuisia työntekijöiden oikeuksien rikkomuksia. 

"Osa työntekijöistä kertoi saavansa laittoman alhaista palkkaa ja tekevänsä työtä ilman palkallisia lomia. Siirtotyöntekijät tekevät työtä 12 tuntia päivittäin, kuutena päivänä viikossa. Iso osa työntekijöistä asuu tehtaan tarjoamissa asunnoissa likaisissa oloissa ilman riittävää sanitaatiota", kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala järjestön tiedotteessa.

Tutkitun yhtiön Echjay Forgingsin tehdas sijaitsee Khopolin kaupungissa, ja se on toimittanut Wärtsilälle putkien kiinnittämiseen tarvittavia laippoja syksystä 2013. Tutkijat haastattelivat noin 50:tä tehtaan työntekijää.

Tänään julkaistun raportin (pdf) mukaan tehtaalla on sopimustyöläisiä ilman virallista työsuhdetta, siirtotyöläisille ei makseta sairausloma- eikä vuosilomakorvausta, palkkakuitteja ei anneta eikä ylitöitä korvata. Tehtaalla on myös sattunut runsaasti onnettomuuksia.

Myös työntekijöiden järjestäytymisoikeutta rajoitetaan, ja se on johtanut oikeusjuttuun ammattiliiton ja tehtaan välillä, raportissa kerrotaan. Tehdas uhkasi myös Finnwatchia oikeusjutulla, mikäli raportti julkaistaan.

Paikan päällä vieraillut Yle kertoi tänään, että sen toimittaja ajettiin tehtaan työntekijöiden asuinalueelta pois.

Kehno valvonta

Finnwatchin vuoden verran tehdyssä tutkimuksessa käsitellään myös Wärtsilän omaa Intian-tehdasta sekä kaasuvoimalatyömaata Mosambikissa. Niiltä ei löytynyt yhtä suuria ongelmia, joskin parannettavaa on järjestön mukaan esimerkiksi siinä, ettei yhtiö ole sitoutunut maksamaan elämiseen riittävää palkkaa.

Raportin mukaan isoin ongelma onkin se, ettei Wärtsilä valvo kunnolla alihankintaketjuaan. Vaikka yhtiö noudattaa esimerkiksi YK:n yritysvastuulinjauksia ja vaatii periaatteidensa noudattamista myös alihankkijoiltaan, se ei anna alihankkijoitaan kolmannen osapuolen tarkastettavaksi.

Yhtiö tekee jonkinlaisia tarkastuksia itse, mutta niiden laatu herättää kysymyksiä. Esimerkiksi Echjay Forgingsin työoloja ei ollut kunnolla tarkastettu ennen kuin alihankintasopimus tehtiin, raportissa kritisoidaan.

Wärtsilä ei innostu elämiseen riittävästä palkasta

Wärtsilän viestintäjohtaja Atte Palomäki sanoo, ettei yhtiö ole kaikesta samaa mieltä Finnwatchin raportin kanssa. Hänen mukaansa yhtiö tarkastelee asioita eri näkökulmasta kuin työelämäoikeuksia korostava Finnwatch.

"Meillä on tuhansia alihankkijoita eri puolilla maailmaa. Primääri-intressimme on löytää alihankkija, joka pystyy tuottamaan meille laadukkaita komponentteja sovitulla tavalla sovittuun hintaan ja täyttämään vastuullisuuskriteerit osana toimintaa. Painopiste on luonnollisesti siinä, että saamme sitä, mitä tarvitsemme", hän muotoilee.

Hänen mukaansa Wärtsilä on parhaillaan tekemässä Echjay Forgingsin tehtaalla tarkastuksia, jotta selviäisi, onko työoloissa parannettavaa.

"Vaikuttaa siltä, että Finnwatchin ja Echjay Forgingsin välillä vuoropuhelu on katkennut aika lyhyeen. Toivottavasti nyt, kun meillä on oma auditointi, saadaan selvyys siihen, mikä on todellisuus. Jos korjattavaa on, ehdottomasti pitää korjata", hän toteaa.

Finnwatchin raportti aiotaan hänen mukaansa käydä yhtiössä läpi, mutta esimerkiksi järjestön suosittelema kolmannen osapuolen tekemä auditointi saattaisi hänen mukaansa olla liian raskas ja kallis toteuttaa.

Palomäki suhtautuu epäillen myös vaatimukseen sitoutua elämiseen riittävän palkan maksamiseen. Hän muistuttaa, että Wärtsilä maksaa jo nyt minimitason ylittävää palkkaa. Työntekijöiden palkkaa nostetaan sitä mukaa kuin ammattitaito kehittyy.

"Jos se edelleenkään jonkun osapuolen mielestä ei ole elämiseen riittävä taso, niin se alkaa olla jo subjektiivinen kysymys", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia