Selvitys: Vammaiset lapset jäävät ilman hoitoa Syyriassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Vammaiset lapset jäävät ilman hoitoa Syyriassa

Avustusjärjestön tekemän kyselyn mukaan suurin osa Syyrian vammaisista lapsista ei saa esimerkiksi tarvitsemiaan neuvontapalveluita tai apuvälineitä.

Avustustyöntekijä venyttää pakolaistytön jalkaa Libanonissa

Vammaisten lasten on erittäin vaikeaa saada tarvitsemiaan palveluita Syyriassa. Kuvassa 5-vuotias Mariam, jolle Handicap International -järjestön työntekijä antoi fysioterapiaa Libanonissa vuonna 2016. Kuva: Peter Biro / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.

Suurin osa vammaisista lapsista Syyriassa ei saa riittävästi tarvitsemaansa hoitoa, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta

Brittiläinen Syria Relief -järjestö haastatteli 789:ää syyrialaista vammaista lasta neljässä maakunnassa viime vuonna. 

Tulosten mukaan 89 prosenttia lapsista tarvitsee kuntoutusta, mutta 69 prosenttia kertoi, ettei niitä ole saatavilla heidän asuinalueellaan. Neljä viidestä tarvitsi esteettömiä terveyspalveluita, mutta lähes kaksi kolmasosaa ei saa niitä.

Pulaa on myös esimerkiksi apuvälineistä sekä vammaisten lasten koulutuksesta. 61 prosenttia koki tarvitsevansa myös neuvontapalveluita mutta lähes 90 prosenttia ei saanut niitä.

Runsaalla puolella kyselyyn osallistuneista oli liikkumiseen liittyvä vamma ja vajaalla puolella älyllinen vamma. Osalla oli molempia ja lisäksi lapsilla oli kuulo- ja näkövammoja. Useimmilla on ollut vamma syntymästä asti. 

Raportti vaatii lisäämään vammaisille tarkoitettuja palveluita.

”Pelkästään Syyrian terveys- ja lääkäripalvelut eivät tarvitse kipeästi tukea vaan erityisesti palvelut, jotka ovat elintärkeitä vammaisille lapsille”, sanoo uutissivusto Devexin haastattelema Syria Reliefin tutkimusjohtaja Andrew Tchie.

Tutkimus tehtiin Idlibin, Homsin, Aleppon, Haman ja Damaskoksen maaseudun alueilla. Tchie uskoo, että vammaisten lasten tilanne on pahentumassa myös Daraassa, jonne Syyrian hallitus ja sitä tukeva Venäjä aloittivat hyökkäyksen pari viikkoa sitten. Myös sairaaloita on pommitettu.

YK:n mukaan jopa 330 000 ihmistä on paennut taisteluita. Osa on jäänyt jumiin Jordanian rajalle kuumuuden ja aavikkotuulten armoille. YK kertoi tiistaina, että ainakin 15 ihmistä lähellä rajaa on kuollut skorpionien puremiin, nestevajaukseen ja tauteihin. Turvallisuusneuvosto on määrä kokoontua tänään hätäistuntoon tilanteen takia.

Yhteensä Syyriassa on 13,1 miljoonaa humanitaarista apua tarvitsevaa ihmistä. Maan sisäisiä pakolaisia on 6,6 miljoonaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia