Selvitys: Vajaa puolet suomalaisista olisi valmis luopumaan ilmastolle haitallisista tuista jo tällä vaalikaudella | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Vajaa puolet suomalaisista olisi valmis luopumaan ilmastolle haitallisista tuista jo tällä vaalikaudella

Fingon kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat puolueita valmiimpia luopumaan ympäristölle vahingollisista tuista.

Suomen lippu ja puun lehtiä

Fingon Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 47 prosenttia suomalaisista luopuisi nopeasti ympäristölle haitallisista tuista. Kuva: Fredrik Rubensson / CC BY-SA 2.0.

Äänestäjät luopuisivat ilmastolle haitallisista tuista nopeammin kuin puolueet, käy ilmi tuoreesta kyselystä.

Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 47 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että korkeaan energiankulutukseen ja fossiilisten polttoaineiden sekä turpeen käyttöön kannustavat tuet on lopetettava seuraavan hallituskauden aikana.

Toisen, Fingon ja muiden järjestöjen vaalien alla tekemän kyselyn, mukaan tällä hetkellä hallitusneuvotteluissa olevista puolueista vain vihreät, vasemmistoliitto ja rkp ovat valmiita luopumaan tuista seuraavalla hallituskaudella. Oppositiopuolueista tähän olisi valmis kristilliset.

”Tulos osoittaa, että kansalaiset ovat valmiimpia tukien lopettamiseen seuraavalla hallituskaudella kuin puolueet. Se kuvaa sitoutumista nopeisiin taloutta uudistaviin toimiin, jotka ovat välttämättömiä 1,5 asteen polulla”, sanoo Fingon ilmastoasiantuntija Hanna Aho tiedotteessa.

Fingon mukaan valtion tämän vuoden budjetissa on 3,5 miljardin euron edestä ympäristölle haitallisia tukia. Esimerkiksi yrityksille maksettavien energiaverotukien arvo on 2,4 miljardia euroa. Suomi on kuitenkin sitoutunut luopumaan fossiilisten polttoaineiden tuesta.

”Jotta talous tukee 1,5 asteen tavoitetta ja jotta voimme näyttää esimerkkiä johdonmukaisesta ilmastopolitiikasta muulle maailmalle, tuista energiantuhlaukseen ja fossiilisille polttoaineille on luovuttava. Tukiuudistus on tärkeimpiä seuraavan hallituksen ilmastopoliittisia tehtäviä”, Aho sanoo.

Ilmaston lämpenemisen pitäminen kahdessa asteessa ja pyrkiminen 1,5 asteeseen sisältyy vuonna 2015 solmittuun Pariisin ilmastosopimukseen.

Tutkimus tehtiin huhtikuussa haastattelemalla 1 005:tä 15–79-vuotiasta suomalaista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia