Uutiset Lasten oikeudet

Selvitys: Tehottomat lait mahdollistavat tyttöjen tilapäisavioliitot Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa – Pakolaisuus ja korona vahvistavat vaarallista trendiä

Monet tytöt joutuvat naimisiin tai tilapäisliittoihin, joissa avioliitto kestää vaikkapa vain muutamia viikkoja, kertoo Pelastakaa Lapset. Muun muassa koronapandemia on pahentanut trendiä.
Piirros perheestä.
Syyrialaisten pakolaistyttöjen lapsiavioliittojen vastaisia piirroksia Libanonissa. (Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Monissa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa elävät tytöt ovat yhä suuremmassa vaarassa joutua tilapäiseen avioliittoon köyhyyden kasvun, pakolaisuuden ja koronapandemian takia, varoittaa Pelastakaa Lapset ry.

Järjestö haastatteli tuoretta raporttiaan varten 75:tä tyttöä Egyptissä, Irakissa, Libanonissa ja Turkissa. Osa heistä oli paikallisia, osa taas Syyriasta tai Afganistanista tulleita pakolaisia.

Raportin mukaan monet tytöt joutuvat naimisiin tai tilapäisliittoihin, joissa avioliitto kestää vaikkapa vain muutamia viikkoja. Niitä kutsutaan kesä-, turisti- tai hupiliitoiksi, ja järjestelyyn suostutaan rahan takia. Esimerkiksi Egyptiin matkustaa ulkomaalaisia miehiä tilapäisliittoja varten. Irakissa uskontopohjaisesti solmitut tilapäisliitot tapahtuvat usein vanhempien miesten kanssa.

”Vaikka tämä ei olekaan ensimmäinen kerta, kun kuulemma näistä kammottavista tapauksista, trendi on päivänselvä. Tällaiset käytännöt eivät vain altista tyttöjä seksuaaliselle riistolle, väkivallalle ja ihmiskaupalle, vaan ne myös vievät heiltä oikeuden koulutukseen ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Heidän yhteisönsä näkevät heidät hylkiöinä, ja monille ainoa tapa selviytyä on mennä uudelleen naimisiin”, kertoo Pelastakaa Lasten Lähi-idän ja Itä-Euroopan johtaja Jeremy Stoner tiedotteessa.

Riistoavioliittoja tapahtuu myös Syyrian pakolaisyhteisöjen sisällä, kun epätoivoisilla vanhemmilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin myydä tyttärensä avioliittoon tai suostua lyhyempiaikaisiin liittoihin, raportissa kerrotaan.

Kriisitilanteet lisäävät lapsiavioliittojen riskiä, mutta järjestön mukaan ongelmana on myös puutteellinen lainsäädäntö. Lain porsaanrei'istä ja poikkeuksista on tulossa enemmänkin sääntö, se sanoo.

Esimerkiksi uskontoon perustuvat avioliitot ovat kiellettyjä Irakissa, mutta niitä tapahtuu silti, jos tekijä maksaa sakon. Alaikäinen voi mennä naimisiin poikkeusluvalla jo 15-vuotiaana.

Turkin lain mukaan alle 18-vuotiaat eivät saa mennä naimisiin, mutta oikeus voi antaa poikkeusluvan jo 16-vuotiaille. Egyptissä laki kieltää vain alle 18-vuotiaiden liittojen rekisteröinnin.

Porsaanreiät pitäisikin poistaa, Pelastakaa Lapset sanoo.

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella arvioidaan olevan lähes 40 miljoonaa naista ja tyttöä, jotka ovat menneet alaikäisinä naimisiin. Vaikka lapsiavioliitot ovat viimeisten 25 vuoden aikana vähentyneet, edistys on viimeisten kymmenen vuoden aikana hidastunut.

Tutkimusten mukaan pakolaisuus on lisännyt lapsiavioliittoja. Esimerkiksi Libanonissa syyrialaispakolaisten keskuudessa solmittujen lapsiavioliittojen aste oli 40 prosenttia vuonna 2016, kun se paikallisten keskuudessa oli kuusi prosenttia.

Koronan on ennustettu lisäävän lapsiavioliittoja. Esimerkiksi YK:n väestörahasto on ennustanut, että koronan seurauksena 13 miljoonaa tyttöä lisää menee naimisiin seuraavan vuosikymmenen aikana.

Lasten oikeudetTasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvolapsetlakioikeus ja rikos Lähi-ItäPohjois-Afrikka Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Nuoria piirtämässä lapsityön vastaiseen julisteeseen.

Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”

Lapsityöläisten määrä on kääntynyt kasvuun ensimmäistä kertaa kahteen vuosikymmeneen, ja koronapandemia tulee pahentamaan tilannetta. Esimerkiksi Intiassa työnantajat suorastaan etsivät lapsityöläisiä matalapalkka-alan töihin, kertoo SASK-järjestön koordinaattori Manoranjan Pegu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.