Uutiset Lasten oikeudet

Selvitys: Tehottomat lait mahdollistavat tyttöjen tilapäisavioliitot Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa – Pakolaisuus ja korona vahvistavat vaarallista trendiä

Monet tytöt joutuvat naimisiin tai tilapäisliittoihin, joissa avioliitto kestää vaikkapa vain muutamia viikkoja, kertoo Pelastakaa Lapset. Muun muassa koronapandemia on pahentanut trendiä.
Piirros perheestä.
Syyrialaisten pakolaistyttöjen lapsiavioliittojen vastaisia piirroksia Libanonissa. (Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Monissa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa elävät tytöt ovat yhä suuremmassa vaarassa joutua tilapäiseen avioliittoon köyhyyden kasvun, pakolaisuuden ja koronapandemian takia, varoittaa Pelastakaa Lapset ry.

Järjestö haastatteli tuoretta raporttiaan varten 75:tä tyttöä Egyptissä, Irakissa, Libanonissa ja Turkissa. Osa heistä oli paikallisia, osa taas Syyriasta tai Afganistanista tulleita pakolaisia.

Raportin mukaan monet tytöt joutuvat naimisiin tai tilapäisliittoihin, joissa avioliitto kestää vaikkapa vain muutamia viikkoja. Niitä kutsutaan kesä-, turisti- tai hupiliitoiksi, ja järjestelyyn suostutaan rahan takia. Esimerkiksi Egyptiin matkustaa ulkomaalaisia miehiä tilapäisliittoja varten. Irakissa uskontopohjaisesti solmitut tilapäisliitot tapahtuvat usein vanhempien miesten kanssa.

”Vaikka tämä ei olekaan ensimmäinen kerta, kun kuulemma näistä kammottavista tapauksista, trendi on päivänselvä. Tällaiset käytännöt eivät vain altista tyttöjä seksuaaliselle riistolle, väkivallalle ja ihmiskaupalle, vaan ne myös vievät heiltä oikeuden koulutukseen ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Heidän yhteisönsä näkevät heidät hylkiöinä, ja monille ainoa tapa selviytyä on mennä uudelleen naimisiin”, kertoo Pelastakaa Lasten Lähi-idän ja Itä-Euroopan johtaja Jeremy Stoner tiedotteessa.

Riistoavioliittoja tapahtuu myös Syyrian pakolaisyhteisöjen sisällä, kun epätoivoisilla vanhemmilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin myydä tyttärensä avioliittoon tai suostua lyhyempiaikaisiin liittoihin, raportissa kerrotaan.

Kriisitilanteet lisäävät lapsiavioliittojen riskiä, mutta järjestön mukaan ongelmana on myös puutteellinen lainsäädäntö. Lain porsaanrei'istä ja poikkeuksista on tulossa enemmänkin sääntö, se sanoo.

Esimerkiksi uskontoon perustuvat avioliitot ovat kiellettyjä Irakissa, mutta niitä tapahtuu silti, jos tekijä maksaa sakon. Alaikäinen voi mennä naimisiin poikkeusluvalla jo 15-vuotiaana.

Turkin lain mukaan alle 18-vuotiaat eivät saa mennä naimisiin, mutta oikeus voi antaa poikkeusluvan jo 16-vuotiaille. Egyptissä laki kieltää vain alle 18-vuotiaiden liittojen rekisteröinnin.

Porsaanreiät pitäisikin poistaa, Pelastakaa Lapset sanoo.

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella arvioidaan olevan lähes 40 miljoonaa naista ja tyttöä, jotka ovat menneet alaikäisinä naimisiin. Vaikka lapsiavioliitot ovat viimeisten 25 vuoden aikana vähentyneet, edistys on viimeisten kymmenen vuoden aikana hidastunut.

Tutkimusten mukaan pakolaisuus on lisännyt lapsiavioliittoja. Esimerkiksi Libanonissa syyrialaispakolaisten keskuudessa solmittujen lapsiavioliittojen aste oli 40 prosenttia vuonna 2016, kun se paikallisten keskuudessa oli kuusi prosenttia.

Koronan on ennustettu lisäävän lapsiavioliittoja. Esimerkiksi YK:n väestörahasto on ennustanut, että koronan seurauksena 13 miljoonaa tyttöä lisää menee naimisiin seuraavan vuosikymmenen aikana.

Lasten oikeudetTasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvolapsetlakioikeus ja rikos Lähi-ItäPohjois-Afrikka Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Nuoria piirtämässä lapsityön vastaiseen julisteeseen.

Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”

Lapsityöläisten määrä on kääntynyt kasvuun ensimmäistä kertaa kahteen vuosikymmeneen, ja koronapandemia tulee pahentamaan tilannetta. Esimerkiksi Intiassa työnantajat suorastaan etsivät lapsityöläisiä matalapalkka-alan töihin, kertoo SASK-järjestön koordinaattori Manoranjan Pegu.
Muuri, jossa piirroksia.

Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”

Israelin armeija pidättää vuosittain satoja alaikäisiä. Lasten pidättäminen sotatilalain nojalla pitäisi lopettaa, sanoo Pelastakaa Lapset. Monelle lapselle kokemus on tuoreen selvityksen mukaan nöyryyttävä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.