Selvitys: Tehottomat lait mahdollistavat tyttöjen tilapäisavioliitot Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa – Pakolaisuus ja korona vahvistavat vaarallista trendiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Tehottomat lait mahdollistavat tyttöjen tilapäisavioliitot Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa – Pakolaisuus ja korona vahvistavat vaarallista trendiä

Monet tytöt joutuvat naimisiin tai tilapäisliittoihin, joissa avioliitto kestää vaikkapa vain muutamia viikkoja, kertoo Pelastakaa Lapset. Muun muassa koronapandemia on pahentanut trendiä.

Piirros perheestä.

Syyrialaisten pakolaistyttöjen lapsiavioliittojen vastaisia piirroksia Libanonissa. Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0.

Monissa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa elävät tytöt ovat yhä suuremmassa vaarassa joutua tilapäiseen avioliittoon köyhyyden kasvun, pakolaisuuden ja koronapandemian takia, varoittaa Pelastakaa Lapset ry.

Järjestö haastatteli tuoretta raporttiaan varten 75:tä tyttöä Egyptissä, Irakissa, Libanonissa ja Turkissa. Osa heistä oli paikallisia, osa taas Syyriasta tai Afganistanista tulleita pakolaisia.

Raportin mukaan monet tytöt joutuvat naimisiin tai tilapäisliittoihin, joissa avioliitto kestää vaikkapa vain muutamia viikkoja. Niitä kutsutaan kesä-, turisti- tai hupiliitoiksi, ja järjestelyyn suostutaan rahan takia. Esimerkiksi Egyptiin matkustaa ulkomaalaisia miehiä tilapäisliittoja varten. Irakissa uskontopohjaisesti solmitut tilapäisliitot tapahtuvat usein vanhempien miesten kanssa.

”Vaikka tämä ei olekaan ensimmäinen kerta, kun kuulemma näistä kammottavista tapauksista, trendi on päivänselvä. Tällaiset käytännöt eivät vain altista tyttöjä seksuaaliselle riistolle, väkivallalle ja ihmiskaupalle, vaan ne myös vievät heiltä oikeuden koulutukseen ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Heidän yhteisönsä näkevät heidät hylkiöinä, ja monille ainoa tapa selviytyä on mennä uudelleen naimisiin”, kertoo Pelastakaa Lasten Lähi-idän ja Itä-Euroopan johtaja Jeremy Stoner tiedotteessa.

Riistoavioliittoja tapahtuu myös Syyrian pakolaisyhteisöjen sisällä, kun epätoivoisilla vanhemmilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin myydä tyttärensä avioliittoon tai suostua lyhyempiaikaisiin liittoihin, raportissa kerrotaan.

Kriisitilanteet lisäävät lapsiavioliittojen riskiä, mutta järjestön mukaan ongelmana on myös puutteellinen lainsäädäntö. Lain porsaanrei'istä ja poikkeuksista on tulossa enemmänkin sääntö, se sanoo.

Esimerkiksi uskontoon perustuvat avioliitot ovat kiellettyjä Irakissa, mutta niitä tapahtuu silti, jos tekijä maksaa sakon. Alaikäinen voi mennä naimisiin poikkeusluvalla jo 15-vuotiaana.

Turkin lain mukaan alle 18-vuotiaat eivät saa mennä naimisiin, mutta oikeus voi antaa poikkeusluvan jo 16-vuotiaille. Egyptissä laki kieltää vain alle 18-vuotiaiden liittojen rekisteröinnin.

Porsaanreiät pitäisikin poistaa, Pelastakaa Lapset sanoo.

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella arvioidaan olevan lähes 40 miljoonaa naista ja tyttöä, jotka ovat menneet alaikäisinä naimisiin. Vaikka lapsiavioliitot ovat viimeisten 25 vuoden aikana vähentyneet, edistys on viimeisten kymmenen vuoden aikana hidastunut.

Tutkimusten mukaan pakolaisuus on lisännyt lapsiavioliittoja. Esimerkiksi Libanonissa syyrialaispakolaisten keskuudessa solmittujen lapsiavioliittojen aste oli 40 prosenttia vuonna 2016, kun se paikallisten keskuudessa oli kuusi prosenttia.

Koronan on ennustettu lisäävän lapsiavioliittoja. Esimerkiksi YK:n väestörahasto on ennustanut, että koronan seurauksena 13 miljoonaa tyttöä lisää menee naimisiin seuraavan vuosikymmenen aikana.

Lisää uusi kommentti