Uutiset Lasten oikeudet

Selvitys: Talouskasvusta huolimatta lapsityövoiman riski on monissa tuottajamaissa yhä suuri

Hulppean talouskasvun maissakin lapsityövoima on yhä sitkeä ongelma. Hyödyt eivät ole vielä valuneet kaikkein köyhimmille, toteaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft selvityksessään.
Poika kantaa raskasta puupölkkyä
Lapsityövoimaa käytetään paljon muun muassa Vietnamissa. (Kuva: Tran Nhan Quyen / ILO in Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 3.0 IGO)

Edistys lapsityövoiman kitkemisessä on pysähtynyt tärkeissä tuottajamaissa, varoittaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft.

Yhtiö on julkaissut indeksin, jonka tavoitteena on auttaa yrityksiä arvioimaan, missä maissa lapsityövoiman käytön riski on suurin.

Sen mukaan monet tärkeät tuottajamaat eivät ole edistyneet vuoden 2016 jälkeen juuri lainkaan.

”Monien maiden taloudellinen voima ei ole vielä valunut yhteiskunnan köyhimmille, ja merkittävä edistys työoikeusasioissa on vähäistä”, sanoo data-analyytikko Oscar Larsson tiedotteessa.

Pahimpia maita ovat järjestyksessä Pohjois-Korea, Somalia, Etelä-Sudan, Eritrea, Keski-Afrikan tasavalta, Sudan, Venezuela, Papua-Uusi-Guinea, Tšad ja Mosambik.

Yhteensä lähes miljardi ihmistä elää maissa, joissa lapsityövoiman riski voidaan määritellä ”äärimmäiseksi”. Riskiä mitataan selvittämällä rikkomusten yleisyyttä ja vakavuutta, maan sitoutumista lakeihin ja kansainvälisiin sopimuksiin sekä halukkuutta ja kykyä noudattaa niitä.

Myös suuret tuottajamaat, kuten Intia ja Kiina, ovat indeksissä korkealla, vaikka niissä on tapahtunut merkittävää talouskasvua. Intia ja Kiina ovat 198 maan listalla sijoilla 47 ja 98.

Eniten riski on kasvanut Venezuelassa, joka on pudonnut poliittisen ja sosiaalisen epävakautensa vuoksi 80 sijaa vuodesta 2016 alkaen. 57 maassa on kuitenkin tapahtunut merkittävää parannusta vuosina 2017–2019. Esimerkiksi Liberia on noussut 44 sijaa, yhtiö kertoo.

Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä yli 150 miljoonaa lapsityöläistä.

Lasten oikeudet lapsettyöyhtiöt

Lue myös

Vankilan käytävä ja sellien kaltereita

YK-tutkimus: Joka vuosi 1,5 miljoonaa lasta joutuu telkien taa

Monissa maissa lasten kiini ottaminen on lisääntynyt etenkin kansallisen turvallisuuden nimissä ja aseellisten konfliktien yhteydessä. Tuore YK-raportti vaatii maailman hallituksia soveltamaan parempia keinoja.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia kielsi lapsiavioliitot – ”Suuri virstanpylväs”

Indonesia nosti tyttöjen avioitumisen alaikärajaa. Lakimuutoksen lisäksi tarvitaan myös paljon asennetyötä, sillä esimerkiksi nouseva konservatiivinen liike lisää lapsiavioliittojen suosiota.
Neljä lasta juttelee

Nuoriso aktivoituu Nepalissa – Oppilaskunta-aktiivit puhdistavat vettä, murtavat kuukautistabuja ja fanittavat Greta Thunbergia

Nepalin hierarkkisessa kulttuurissa lasten ja nuorten ääni ei usein pääse kuuluviin. Paikallisen ECCA-järjestön tukemat oppilaskunta-aktiivit ovat kuitenkin viime vuosina onnistuneet esimerkiksi vähentämään tyttöjen koulupoissaoloja. Avaintekijä on se, että nuoret saavat toimia itse, sanoo Suomessa vieraillut hankekoordinaattori Ashmita Rai.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.
Nainen ja aaseja kuivuneen joen pohjalla

Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna

1,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kuivuutta Afrikan sarvessa. Pelastakaa Lapset vaatii lisärahoitusta avustustoimiin.