Selvitys: Talouskasvusta huolimatta lapsityövoiman riski on monissa tuottajamaissa yhä suuri | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Talouskasvusta huolimatta lapsityövoiman riski on monissa tuottajamaissa yhä suuri

Hulppean talouskasvun maissakin lapsityövoima on yhä sitkeä ongelma. Hyödyt eivät ole vielä valuneet kaikkein köyhimmille, toteaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft selvityksessään.

Poika kantaa raskasta puupölkkyä

Lapsityövoimaa käytetään paljon muun muassa Vietnamissa. Kuva: Tran Nhan Quyen / ILO in Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 3.0 IGO.

Edistys lapsityövoiman kitkemisessä on pysähtynyt tärkeissä tuottajamaissa, varoittaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft.

Yhtiö on julkaissut indeksin, jonka tavoitteena on auttaa yrityksiä arvioimaan, missä maissa lapsityövoiman käytön riski on suurin.

Sen mukaan monet tärkeät tuottajamaat eivät ole edistyneet vuoden 2016 jälkeen juuri lainkaan.

”Monien maiden taloudellinen voima ei ole vielä valunut yhteiskunnan köyhimmille, ja merkittävä edistys työoikeusasioissa on vähäistä”, sanoo data-analyytikko Oscar Larsson tiedotteessa.

Pahimpia maita ovat järjestyksessä Pohjois-Korea, Somalia, Etelä-Sudan, Eritrea, Keski-Afrikan tasavalta, Sudan, Venezuela, Papua-Uusi-Guinea, Tšad ja Mosambik.

Yhteensä lähes miljardi ihmistä elää maissa, joissa lapsityövoiman riski voidaan määritellä ”äärimmäiseksi”. Riskiä mitataan selvittämällä rikkomusten yleisyyttä ja vakavuutta, maan sitoutumista lakeihin ja kansainvälisiin sopimuksiin sekä halukkuutta ja kykyä noudattaa niitä.

Myös suuret tuottajamaat, kuten Intia ja Kiina, ovat indeksissä korkealla, vaikka niissä on tapahtunut merkittävää talouskasvua. Intia ja Kiina ovat 198 maan listalla sijoilla 47 ja 98.

Eniten riski on kasvanut Venezuelassa, joka on pudonnut poliittisen ja sosiaalisen epävakautensa vuoksi 80 sijaa vuodesta 2016 alkaen. 57 maassa on kuitenkin tapahtunut merkittävää parannusta vuosina 2017–2019. Esimerkiksi Liberia on noussut 44 sijaa, yhtiö kertoo.

Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä yli 150 miljoonaa lapsityöläistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia