Uutiset Lasten oikeudet

Selvitys: Talouskasvusta huolimatta lapsityövoiman riski on monissa tuottajamaissa yhä suuri

Hulppean talouskasvun maissakin lapsityövoima on yhä sitkeä ongelma. Hyödyt eivät ole vielä valuneet kaikkein köyhimmille, toteaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft selvityksessään.
Poika kantaa raskasta puupölkkyä
Lapsityövoimaa käytetään paljon muun muassa Vietnamissa. (Kuva: Tran Nhan Quyen / ILO in Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 3.0 IGO)

Edistys lapsityövoiman kitkemisessä on pysähtynyt tärkeissä tuottajamaissa, varoittaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft.

Yhtiö on julkaissut indeksin, jonka tavoitteena on auttaa yrityksiä arvioimaan, missä maissa lapsityövoiman käytön riski on suurin.

Sen mukaan monet tärkeät tuottajamaat eivät ole edistyneet vuoden 2016 jälkeen juuri lainkaan.

”Monien maiden taloudellinen voima ei ole vielä valunut yhteiskunnan köyhimmille, ja merkittävä edistys työoikeusasioissa on vähäistä”, sanoo data-analyytikko Oscar Larsson tiedotteessa.

Pahimpia maita ovat järjestyksessä Pohjois-Korea, Somalia, Etelä-Sudan, Eritrea, Keski-Afrikan tasavalta, Sudan, Venezuela, Papua-Uusi-Guinea, Tšad ja Mosambik.

Yhteensä lähes miljardi ihmistä elää maissa, joissa lapsityövoiman riski voidaan määritellä ”äärimmäiseksi”. Riskiä mitataan selvittämällä rikkomusten yleisyyttä ja vakavuutta, maan sitoutumista lakeihin ja kansainvälisiin sopimuksiin sekä halukkuutta ja kykyä noudattaa niitä.

Myös suuret tuottajamaat, kuten Intia ja Kiina, ovat indeksissä korkealla, vaikka niissä on tapahtunut merkittävää talouskasvua. Intia ja Kiina ovat 198 maan listalla sijoilla 47 ja 98.

Eniten riski on kasvanut Venezuelassa, joka on pudonnut poliittisen ja sosiaalisen epävakautensa vuoksi 80 sijaa vuodesta 2016 alkaen. 57 maassa on kuitenkin tapahtunut merkittävää parannusta vuosina 2017–2019. Esimerkiksi Liberia on noussut 44 sijaa, yhtiö kertoo.

Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä yli 150 miljoonaa lapsityöläistä.

Lasten oikeudet lapsettyöyhtiöt

Lue myös

Ihmisiä talon raunioilla

Unicef: Lapsiuhrien määrä on kasvanut rajusti Malin konfliktissa – Tänä vuonna jo yli 150 lasta kuollut

Mali on epävakaa etnisten ryhmien välisten kahakoiden sekä islamistikapinallisten taisteluiden vuoksi. Nyt väkivalta on levinnyt maan pohjoisosista keskiosiin, ja siitä kärsivät etenkin lapset, varoittaa YK.
Nainen pesee astiaa kumartuneena

Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa

Boko Haram käyttää tyttöjä muun muassa seksikumppaneina sekä panttivankeina, joiden avulla se kiristää viranomaisia vapauttamaan omia jäseniään vankilasta. Vangittujen tyttöjen synnyttämistä poikalapsista kasvatetaan uusia taistelijoita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan