Uutiset Lasten oikeudet

Selvitys: Talouskasvusta huolimatta lapsityövoiman riski on monissa tuottajamaissa yhä suuri

Hulppean talouskasvun maissakin lapsityövoima on yhä sitkeä ongelma. Hyödyt eivät ole vielä valuneet kaikkein köyhimmille, toteaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft selvityksessään.
Poika kantaa raskasta puupölkkyä
Lapsityövoimaa käytetään paljon muun muassa Vietnamissa. (Kuva: Tran Nhan Quyen / ILO in Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 3.0 IGO)

Edistys lapsityövoiman kitkemisessä on pysähtynyt tärkeissä tuottajamaissa, varoittaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft.

Yhtiö on julkaissut indeksin, jonka tavoitteena on auttaa yrityksiä arvioimaan, missä maissa lapsityövoiman käytön riski on suurin.

Sen mukaan monet tärkeät tuottajamaat eivät ole edistyneet vuoden 2016 jälkeen juuri lainkaan.

”Monien maiden taloudellinen voima ei ole vielä valunut yhteiskunnan köyhimmille, ja merkittävä edistys työoikeusasioissa on vähäistä”, sanoo data-analyytikko Oscar Larsson tiedotteessa.

Pahimpia maita ovat järjestyksessä Pohjois-Korea, Somalia, Etelä-Sudan, Eritrea, Keski-Afrikan tasavalta, Sudan, Venezuela, Papua-Uusi-Guinea, Tšad ja Mosambik.

Yhteensä lähes miljardi ihmistä elää maissa, joissa lapsityövoiman riski voidaan määritellä ”äärimmäiseksi”. Riskiä mitataan selvittämällä rikkomusten yleisyyttä ja vakavuutta, maan sitoutumista lakeihin ja kansainvälisiin sopimuksiin sekä halukkuutta ja kykyä noudattaa niitä.

Myös suuret tuottajamaat, kuten Intia ja Kiina, ovat indeksissä korkealla, vaikka niissä on tapahtunut merkittävää talouskasvua. Intia ja Kiina ovat 198 maan listalla sijoilla 47 ja 98.

Eniten riski on kasvanut Venezuelassa, joka on pudonnut poliittisen ja sosiaalisen epävakautensa vuoksi 80 sijaa vuodesta 2016 alkaen. 57 maassa on kuitenkin tapahtunut merkittävää parannusta vuosina 2017–2019. Esimerkiksi Liberia on noussut 44 sijaa, yhtiö kertoo.

Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä yli 150 miljoonaa lapsityöläistä.

Lasten oikeudet lapsettyöyhtiöt

Lue myös

Nainen pesee astiaa kumartuneena

Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa

Boko Haram käyttää tyttöjä muun muassa seksikumppaneina sekä panttivankeina, joiden avulla se kiristää viranomaisia vapauttamaan omia jäseniään vankilasta. Vangittujen tyttöjen synnyttämistä poikalapsista kasvatetaan uusia taistelijoita.
Koululaisia pulpetissa

Kun väkivalta ja kuolema ovat arkea

Sodat ovat viime vuosina siirtyneet yhä enemmän kaupunkiympäristöön, ja niiden uhreina ovat yhä useammin lapset. ”Mitä pidempiä konfliktit ovat, sitä epäinhimillisemmiksi sotaa käyvien osapuolten käytös muuttuu”, kirjoittaa Pelastakaa Lasten ohjelmapäällikkö Susanna Tan, joka pelkäsi lapsena itse ydinsotaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Aurinko paistaa puun lehden reunan takaa

Ilmastonmuutos vaikeuttaa viljelyä: Suomessa tutkitaan, voisiko yhteyttämisen tehostaminen keinotekoisesti vauhdittaa tulevaisuuden ruuantuotantoa

Länsimaissa ei tehdä tarpeeksi kasvitutkimusta, koska ilmastonmuutos koskettaa enemmän eteläisen pallonpuoliskon köyhiä maita, sanoo dosentti Mikko Tikkanen Turun yliopistosta.
Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Nainen kaakaopapujen äärellä

Ghana ja Norsunluurannikko määrittelivät ensimmäistä kertaa kaakaolle pohjahinnan – Päätöksestä toivotaan helpotusta köyhille viljelijöille

Ghana ja Norsunluurannikko ilmoittivat, etteivät myy kaakaopapuja kansainvälisille yrityksille, ellei pohjahinnasta päästä sopuun.
Kolme naista aavikolla pakolaisleirillä

Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti

Yhdysvaltalaisen avustusjärjestön IRC:n mukaan avustusjärjestö ei voi menestyä, ellei se puutu vallan epätasa-arvoiseen jakautumiseen myös oman organisaation sisällä.

Luetuimmat