Uutiset Syyrian konflikti

Selvitys: Syyrian pakolaiset Libanonissa köyhempiä kuin koskaan – ”teemme työtä maksaaksemme velkamme”

Seitsemän vuotta Syyrian sotaa tarkoittaa yhä vaikeampia olosuhteita Libanonissa eläville pakolaisille, kertovat YK-järjestöt.
Syyrialaispakolaisia ja telttoja Libanonissa
Libanoniin on paennut lähes miljoona syyrialaista. Pakolaisia epämuodollisella leirillä Bekaan laaksossa helmikuussa 2017. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Yli kolme neljästä Libanoniin paenneista syyrialaisperheistä elää köyhyydessä, alle 3,2 eurolla päivässä. Lähes seitsemän vuotta Syyrian kriisin alkamisen jälkeen he ovat haavoittuvaisemmassa asemassa kuin aiemmin ja tarvitsevat yhä enemmän humanitaarista apua, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

”He ovat riippuvaisempia avusta kuin koskaan. Kaksi kolmesta oli viimeisen kolmen kuukauden aikana joutunut turvautumaan jonkinlaiseen apuun. Itsensä elättäminen on erittäin vaikeaa maassa, jonka talous on kärsinyt Syyrian sodasta. Ulkoinen rahoitus ei riitä kasvavien tarpeiden tyydyttämiseen”, luettelee UNHCR:n edustaja William Spindler tiedotteessa.

UNHCR:n, YK:n lastenjärjestön Unicefin sekä Maailman ruokaohjelman tekemän tuoreen selvityksen mukaan köyhyydessä elävien syyrialaispakolaisten määrä Libanonissa on viimeisen vuoden sisällä kasvanut viitisen prosenttia. Yli 90 prosenttia kärsii ruuansaannin epävarmuudesta ja vain noin neljänneksellä on laillinen oleskelulupa Libanonissa. Vajaa viisi prosenttia lapsista tekee töitä ja lähes yksi viidestä 15–19-vuotiaasta tytöstä on mennyt naimisiin.

UNHCR on rekisteröinyt Libanonissa vajaat miljoona syyrialaista pakolaista. YK-järjestöt tekevät vuosittain kyselyn, jossa selvitetään pakolaisten tilannetta ja humanitaarisen avun tarvetta. Viime vuonna vierailtiin noin 5 000 perheen luona 26 Libanonin alueella.

Käytännössä pakolaiset kattavat perustarpeensa lainaamalla rahaa ruokaan, terveyskuluihin ja vuokraan. Lähes 90 prosenttia kyselyyn vastanneista oli velkaantunut.

”Teen töitä pellolla joskus tunnin, joskus kaksi tai kolme, joskus en lainkaan. Lainaan rahaa ostaakseni vaatteita ja muuta tavaraa lapsilleni. Olemme isoissa veloissa. Eli käytännössä teemme töitä maksaaksemme velkamme”, kertoi Jiyeh'n kaupungissa elävä syyrialaispakolainen Mohammed.

YK-järjestöjen mukaan Syyrian pakolaisten apuun Libanonissa tarvitaan tänä vuonna noin 2,7 miljardia dollaria, noin 2,3 miljardia euroa. Viime vuoden joulukuun alkuun mennessä vain runsas kolmannes oli saatu kasaan.

Syyrian konflikti katastrofiapuköyhyyspakolaiset LibanonSyyria

Suomalaisjärjestöistä Libanoniin välittävät apua ainakin:

Lue myös

Avustustyöntekijä venyttää pakolaistytön jalkaa Libanonissa

Selvitys: Vammaiset lapset jäävät ilman hoitoa Syyriassa

Avustusjärjestön tekemän kyselyn mukaan suurin osa Syyrian vammaisista lapsista ei saa esimerkiksi tarvitsemiaan neuvontapalveluita tai apuvälineitä.
Talojen raunioita

Siviilit uhrattiin Syyrian Raqqassa

Yhdysvaltain johtama liittouma hääti Isisin viime vuonna Raqqasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntijoiden mukaan se maksoi liian paljon siviileille.
Za'atarin pakolaisleiri Jordaniassa

Sotaa syyrialaisilla

Syyrian sota on ennen kaikkea sotaa, jota muut maat ja niiden tukemat aseelliset ryhmät käyvät syyrialaisilla. Maasta käytävä geopoliittinen saaliinjako on äärimmäisen kyynistä ja tuhoisaa, kirjoittaa Hannu Reime.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.
Ilmakuva Lontoosta ja Thames-joesta

Eurooppa, on aika lopettaa kasvuriippuvuus

Yli 200 tutkijaa vaatii kirjeessään Eurooppaa luopumaan talouskasvuun pyrkimisestä. ”Nykyisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen Euroopassa ei vaadi lisää kasvua vaan reilumpaa jo aikaansaatujen tulojen ja vaurauden jakoa”, kirjeessä todetaan. Myös seitsemän suomalaistutkijaa on allekirjoittanut kirjeen.
Senegalilainen räppäri Matar Khoudia Ndiaye studiossa mikrofonien takana

Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”

Dakarilaisen Radio Oxy Jeunes'n ohjelmassa Eurooppaan siirtolaiseksi mielineet kertovat kokemuksistaan samaa suunnitteleville. Viestillä halutaan tavoittaa myös lastensa matkoja rahoittavat vanhemmat.