Selvitys: Syyrian pakolaiset Libanonissa köyhempiä kuin koskaan – ”teemme työtä maksaaksemme velkamme” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Syyrian pakolaiset Libanonissa köyhempiä kuin koskaan – ”teemme työtä maksaaksemme velkamme”

Seitsemän vuotta Syyrian sotaa tarkoittaa yhä vaikeampia olosuhteita Libanonissa eläville pakolaisille, kertovat YK-järjestöt.

Syyrialaispakolaisia ja telttoja Libanonissa

Libanoniin on paennut lähes miljoona syyrialaista. Pakolaisia epämuodollisella leirillä Bekaan laaksossa helmikuussa 2017. Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0.

Yli kolme neljästä Libanoniin paenneista syyrialaisperheistä elää köyhyydessä, alle 3,2 eurolla päivässä. Lähes seitsemän vuotta Syyrian kriisin alkamisen jälkeen he ovat haavoittuvaisemmassa asemassa kuin aiemmin ja tarvitsevat yhä enemmän humanitaarista apua, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

”He ovat riippuvaisempia avusta kuin koskaan. Kaksi kolmesta oli viimeisen kolmen kuukauden aikana joutunut turvautumaan jonkinlaiseen apuun. Itsensä elättäminen on erittäin vaikeaa maassa, jonka talous on kärsinyt Syyrian sodasta. Ulkoinen rahoitus ei riitä kasvavien tarpeiden tyydyttämiseen”, luettelee UNHCR:n edustaja William Spindler tiedotteessa.

UNHCR:n, YK:n lastenjärjestön Unicefin sekä Maailman ruokaohjelman tekemän tuoreen selvityksen mukaan köyhyydessä elävien syyrialaispakolaisten määrä Libanonissa on viimeisen vuoden sisällä kasvanut viitisen prosenttia. Yli 90 prosenttia kärsii ruuansaannin epävarmuudesta ja vain noin neljänneksellä on laillinen oleskelulupa Libanonissa. Vajaa viisi prosenttia lapsista tekee töitä ja lähes yksi viidestä 15–19-vuotiaasta tytöstä on mennyt naimisiin.

UNHCR on rekisteröinyt Libanonissa vajaat miljoona syyrialaista pakolaista. YK-järjestöt tekevät vuosittain kyselyn, jossa selvitetään pakolaisten tilannetta ja humanitaarisen avun tarvetta. Viime vuonna vierailtiin noin 5 000 perheen luona 26 Libanonin alueella.

Käytännössä pakolaiset kattavat perustarpeensa lainaamalla rahaa ruokaan, terveyskuluihin ja vuokraan. Lähes 90 prosenttia kyselyyn vastanneista oli velkaantunut.

”Teen töitä pellolla joskus tunnin, joskus kaksi tai kolme, joskus en lainkaan. Lainaan rahaa ostaakseni vaatteita ja muuta tavaraa lapsilleni. Olemme isoissa veloissa. Eli käytännössä teemme töitä maksaaksemme velkamme”, kertoi Jiyeh'n kaupungissa elävä syyrialaispakolainen Mohammed.

YK-järjestöjen mukaan Syyrian pakolaisten apuun Libanonissa tarvitaan tänä vuonna noin 2,7 miljardia dollaria, noin 2,3 miljardia euroa. Viime vuoden joulukuun alkuun mennessä vain runsas kolmannes oli saatu kasaan.

Suomalaisjärjestöistä Libanoniin välittävät apua ainakin:

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia