Uutiset Tasa-arvo

Selvitys: Suomi on hyvä kakkonen kehitysmaiden tyttöjen poliittisen osallistumisen edistämisessä

Suomi ohjaa yli kaksi prosenttia kehitysyhteistyövaroistaan tyttöjen ja nuorten naisten poliittisen osallistumisen edistämiseen. Se sijoittuu Planin tuoreessa vertailussa hyvin, mutta enemmänkin voisi sen mukaan tehdä.
Nuoria oransseissa paidoissa kulkueessa
Naisten ja tyttöjen turvallisuutta korostavan kävelyn osallistujia Itä-Timorissa vuonna 2017. (Kuva: Tanushree Rao / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Ruotsi, Suomi ja Norja ovat parhaita avunantajamaita, kun vertaillaan, miten hyvin eri maat edistävät kehittyvien maiden tyttöjen ja nuorten naisten poliittista osallistumista. Asia selviää lastenjärjestö Plan Internationalin viime viikolla julkaisemasta raportista, jossa vertailtiin 29:ää OECD-maata sekä EU-instituutioita.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten suuren osan valtiot ohjasivat kahdenvälisestä kehitysyhteistyörahoituksestaan tyttöjen ja nuorten naisten poliittisen osallistumisen edistämiseen vuosina 2014–2016. Ruotsin, Suomen ja Norjan jälkeen parhaita maita olivat Kanada ja Islanti.

Suomi ohjaa tutkimuksen mukaan 2,02 prosenttia kehitysyhteistyörahoituksestaan tyttöjen ja nuorten naisten poliittisen osallistumisen vahvistamiseen. Mikäli vertaillaan euromääriä, Suomi putoaa vasta yhdeksänneksi. Suomi ei yllä edes viidesosaan siitä, kuinka paljon Ruotsi ohjaa varoja tyttöjen ja nuorten naisten poliittiseen osallistumiseen kehittyvissä maissa, Plan kertoo.

Tutkimuksessa kehitysyhteistyöhankkeita arvioitiin ensin poliittisen osallistumisen näkökulmasta. Sen jälkeen niitä arvioitiin sen mukaan, miten ne edistävät sukupuolten tasa-arvoa. Apuna käytettiin OECD:n kehitysapukomitean määrittelemiä mittareita.

Planin mukaan tyttöjen ja nuorten naisten poliittiseen osallistumiseen pitäisi panostaa yleisesti ottaen enemmän, sillä he ovat edelleen suurin syrjitty ryhmä maailmassa. Myös Suomi voisi vielä parantaa työtään, vaikka tasa-arvo onkin jo yksi Suomen kehityspolitiikan painopisteistä.

Tasa-arvoa edistävän EU:n toimintasuunnitelman mukaisesti sukupuolten tasa-arvon tulee olla merkittävä osatavoite tai päätavoite vähintään 85 prosentissa kaikista uusista kehitysyhteistyöohjelmista. Suomen kehitysyhteistyöstä vasta 35–45 prosenttia yltää tähän, Plan muistuttaa.

”Yhtä tärkeää kuin riittävä rahoitus on tuen kohdentaminen hyvin. Tyttöjen tasa-arvoisiin oikeuksiin, asemaan ja mahdollisuuksiin on kiinnitettävä erityistä huomiota, ja heidän on päästävä mukaan suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan kehitysyhteistyöhankkeita”, toteaa Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen tiedotteessa.

Kehityspoliittinen toimikunta arvosteli aiemmin tänä vuonna vuosiarviossaan Suomen kehityspolitiikkaa muun muassa siitä, että tasa-arvotyön rahoitusta on leikattu rajusti muiden kehitysyhteistyöleikkausten yhteydessä. Myös ulkoministeriön teettämän evaluaation mukaan kehityspoliittisen tasa-arvositoumuksen ja sen toteuttamisen välillä on kuilu.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvokehitysyhteistyö Suomi Plan International Suomi

Lue myös

Nainen kannettavan tietokoneen ääressä

Argentiinassa koulutetaan naisia teknologia-alalle – Moni tyttö haluaa nyt pelisuunnittelijaksi

It-ala on miehinen niin Argentiinassa kuin muuallakin maailmassa. 1 700 teinityttöä on kuitenkin suorittanut argentiinalaisen Tytöt teknologiassa -järjestön kurssin, joka koulii nuoria naisia digiosaajiksi ja yrittäjiksi.
Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina

Selvitys: Joka viides ministeri on nainen – Naisille uskotaan yhä useammin myös perinteisesti miehille kuuluneita salkkuja

Maailmassa on vain yhdeksän maata, joissa ministereistä puolet tai enemmän on naisia. Tuoreen selvityksen mukaan suunta on kuitenkin parempaan päin, sillä naisministerien osuus on kasvanut.
Rikottu lasi

Kysely: Kolmannes suomalaismiehistä uskoo, että väkivalta voi joskus olla naisen oma syy

Solidaarisuus-järjestön tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista pitää tärkeänä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä sekä Suomessa että maailmalla. Järjestö on kuitenkin huolissaan muun muassa nuorten sekä miesten asenteista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Kukkia kallionraossa

Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian tiedusteluviranomaiset ovat viime elokuun jälkeen pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä kapinallisilta takaisin vallatuilla alueilla.
Silmänkantamattomiin jatkuva siirtolaisjono tiellä Meksikossa

Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria

Ennätysmäiset yli 400 000 henkeä ylitti Meksikon etelärajan tammi-huhtikuussa. Valtaosa on lähtöisin väkivallan piinaamista Keski-Amerikan maista, ja päämääränä suurimmalla osalla on Yhdysvallat.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa