Uutiset Tasa-arvo

Selvitys: Suomi on hyvä kakkonen kehitysmaiden tyttöjen poliittisen osallistumisen edistämisessä

Suomi ohjaa yli kaksi prosenttia kehitysyhteistyövaroistaan tyttöjen ja nuorten naisten poliittisen osallistumisen edistämiseen. Se sijoittuu Planin tuoreessa vertailussa hyvin, mutta enemmänkin voisi sen mukaan tehdä.
Nuoria oransseissa paidoissa kulkueessa
Naisten ja tyttöjen turvallisuutta korostavan kävelyn osallistujia Itä-Timorissa vuonna 2017. (Kuva: Tanushree Rao / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Ruotsi, Suomi ja Norja ovat parhaita avunantajamaita, kun vertaillaan, miten hyvin eri maat edistävät kehittyvien maiden tyttöjen ja nuorten naisten poliittista osallistumista. Asia selviää lastenjärjestö Plan Internationalin viime viikolla julkaisemasta raportista, jossa vertailtiin 29:ää OECD-maata sekä EU-instituutioita.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten suuren osan valtiot ohjasivat kahdenvälisestä kehitysyhteistyörahoituksestaan tyttöjen ja nuorten naisten poliittisen osallistumisen edistämiseen vuosina 2014–2016. Ruotsin, Suomen ja Norjan jälkeen parhaita maita olivat Kanada ja Islanti.

Suomi ohjaa tutkimuksen mukaan 2,02 prosenttia kehitysyhteistyörahoituksestaan tyttöjen ja nuorten naisten poliittisen osallistumisen vahvistamiseen. Mikäli vertaillaan euromääriä, Suomi putoaa vasta yhdeksänneksi. Suomi ei yllä edes viidesosaan siitä, kuinka paljon Ruotsi ohjaa varoja tyttöjen ja nuorten naisten poliittiseen osallistumiseen kehittyvissä maissa, Plan kertoo.

Tutkimuksessa kehitysyhteistyöhankkeita arvioitiin ensin poliittisen osallistumisen näkökulmasta. Sen jälkeen niitä arvioitiin sen mukaan, miten ne edistävät sukupuolten tasa-arvoa. Apuna käytettiin OECD:n kehitysapukomitean määrittelemiä mittareita.

Planin mukaan tyttöjen ja nuorten naisten poliittiseen osallistumiseen pitäisi panostaa yleisesti ottaen enemmän, sillä he ovat edelleen suurin syrjitty ryhmä maailmassa. Myös Suomi voisi vielä parantaa työtään, vaikka tasa-arvo onkin jo yksi Suomen kehityspolitiikan painopisteistä.

Tasa-arvoa edistävän EU:n toimintasuunnitelman mukaisesti sukupuolten tasa-arvon tulee olla merkittävä osatavoite tai päätavoite vähintään 85 prosentissa kaikista uusista kehitysyhteistyöohjelmista. Suomen kehitysyhteistyöstä vasta 35–45 prosenttia yltää tähän, Plan muistuttaa.

”Yhtä tärkeää kuin riittävä rahoitus on tuen kohdentaminen hyvin. Tyttöjen tasa-arvoisiin oikeuksiin, asemaan ja mahdollisuuksiin on kiinnitettävä erityistä huomiota, ja heidän on päästävä mukaan suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan kehitysyhteistyöhankkeita”, toteaa Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen tiedotteessa.

Kehityspoliittinen toimikunta arvosteli aiemmin tänä vuonna vuosiarviossaan Suomen kehityspolitiikkaa muun muassa siitä, että tasa-arvotyön rahoitusta on leikattu rajusti muiden kehitysyhteistyöleikkausten yhteydessä. Myös ulkoministeriön teettämän evaluaation mukaan kehityspoliittisen tasa-arvositoumuksen ja sen toteuttamisen välillä on kuilu.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvokehitysyhteistyö Suomi Plan International Suomi

Lue myös

Hennatatuoidut kädet rannerenkaissa

Pula naisista lisää ihmiskauppaa Kiinassa ja Intiassa – Kauppias on usein oma sukulainen

Kiinassa ja Intia on miehiä kymmeniä miljoonia enemmän kuin naisia. Siksi morsiamista on kova pula. ”Naisista on tullut kauppatavaraa, joka on niin kysyttyä, että ihmiset ovat valmiita väkivaltaan sen vuoksi”, kertoo Human Rights Watchin vanhempi tutkija Heather Barr.
Mielenosoittaja ja kyltti, johon on piirretty naisen kuva

Brasiliassa on murhattu tänä vuonna jo toistasataa naista – Rankaisemattomuus viestii, että väkivalta on sallittua, varoittaa ihmisoikeuskomissio

Brasiliassa on murhattu tänä vuonna noin neljä naista joka päivä. Amerikkojen välinen ihmisoikeuskomissio vaatii maata puuttumaan tapauksiin ja muistuttaa, ettei naisten tappaminen ole yksittäinen ongelma vaan se liittyy seksistiseen arvomaailmaan.
YK:n pääsihteeri António Guterres

YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä aiempaa paremman arvosanan – Feministinen YK on silti vielä kaukana

Vuonna 2016 virassaan aloittanut António Guterres lupasi edistää tasa-arvoa YK:ssa. Feministinen YK -kampanjan mukaan hän ansaitsee kiitosta muun muassa naisjohtajuuden edistämisestä. Monet uudistukset ovat kuitenkin kohdanneet vastustusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nora Repo-Saeed

Turvapaikanhakijoiden hätä näkyy neuvontapalveluissa – Auttajat ovat huolissaan oikeusturvasta: ”Suomessa ei kyseenalaisteta riittävästi viranomaisten päätöksiä”

Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat hakevat apua muun muassa Pakolaisneuvonnasta ja Helsingin monikulttuurisesta päiväkeskus Mosaiikista. Työntekijöiden mukaan viime vuosien lakimuutokset ja huolimattomasti tehdyt päätökset heikentävät turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa.
Teddykarhu

Suomen raportti lapsen oikeuksien sopimuksesta on toista vuotta myöhässä – Järjestöt huolissaan Suomen suhtautumisesta ihmisoikeusvelvoitteisiin

Suomen piti raportoida YK:n lapsen oikeuksien komitealle heinäkuussa 2017, mutta raporttia ei ole vieläkään saatu valmiiksi. Ulkoministeriön mukaan syynä on raporttisuma.
Kaksi miestä työskentelee nahanvärjäysaltailla

Globaali työttömyys on laskenut finanssikriisiä edeltäviin lukuihin, mutta ”työssäkäynti ei aina takaa kunnon elintasoa”, varoittaa Kansainvälinen työjärjestö

Yksi 20 työikäisestä on työttömänä. Työttömyysluvut ovat laskeneet, mutta uudet trendit, kuten teknologia, saattavat uhata työmarkkinoilla viime vuosina saavutettuja edistysaskeleita, varoitetaan uudessa raportissa.
Viisi naista kanoja sylissään

El Salvadorissa etsitään maaseudulta amerikkalaisen unelman korvaajaa

Miljoonat elsalvadorilaiset ovat muuttaneet Yhdysvaltoihin, mutta osa myös joutuu palaamaan takaisin. Uusi hanke kannustaa etsimään elantoa maaseudulta. Yhdysvalloista palanneen Lorena Mejían yhdistys kasvattaa kanoja.

Luetuimmat

Turvapaikanhakijoiden hätä näkyy neuvontapalveluissa – Auttajat ovat huolissaan oikeusturvasta: ”Suomessa ei kyseenalaisteta riittävästi viranomaisten päätöksiä”
Avustusjärjestöt: Syyriassa kuollut lapsia hypotermiaan – Perheet pakenevat taisteluita jalkaisin ja autojen lavoilla
Pula naisista lisää ihmiskauppaa Kiinassa ja Intiassa – Kauppias on usein oma sukulainen
Tutkimus: Monet länsimaisten brändien vaatteet viimeistellään intialaisnaisten kodeissa – Tuntipalkka voi olla vain 13 senttiä
Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille
Miinanraivaus etenee hitaasti Irakissa – Pelkästään Mosulissa on 7,6 miljoonaa tonnia vaarallista jätettä ja raivaukseen menee 8 vuotta, arvioi YK
Brasiliassa on murhattu tänä vuonna jo toistasataa naista – Rankaisemattomuus viestii, että väkivalta on sallittua, varoittaa ihmisoikeuskomissio
Venäjällä ensimmäinen rikostutkinta ”ei-toivottuun” ulkomaiseen järjestöön kuulumisesta
Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen
Raportti kertoo työpaikkakiusaamisesta ja syrjinnästä ihmisokeusjärjestö Amnestyssa – Suomen Amnestyn mukaan työtyytyväisyys hyvällä tolalla