Uutiset Tasa-arvo

Selvitys: Suomi on hyvä kakkonen kehitysmaiden tyttöjen poliittisen osallistumisen edistämisessä

Suomi ohjaa yli kaksi prosenttia kehitysyhteistyövaroistaan tyttöjen ja nuorten naisten poliittisen osallistumisen edistämiseen. Se sijoittuu Planin tuoreessa vertailussa hyvin, mutta enemmänkin voisi sen mukaan tehdä.
Nuoria oransseissa paidoissa kulkueessa
Naisten ja tyttöjen turvallisuutta korostavan kävelyn osallistujia Itä-Timorissa vuonna 2017. (Kuva: Tanushree Rao / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Ruotsi, Suomi ja Norja ovat parhaita avunantajamaita, kun vertaillaan, miten hyvin eri maat edistävät kehittyvien maiden tyttöjen ja nuorten naisten poliittista osallistumista. Asia selviää lastenjärjestö Plan Internationalin viime viikolla julkaisemasta raportista, jossa vertailtiin 29:ää OECD-maata sekä EU-instituutioita.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten suuren osan valtiot ohjasivat kahdenvälisestä kehitysyhteistyörahoituksestaan tyttöjen ja nuorten naisten poliittisen osallistumisen edistämiseen vuosina 2014–2016. Ruotsin, Suomen ja Norjan jälkeen parhaita maita olivat Kanada ja Islanti.

Suomi ohjaa tutkimuksen mukaan 2,02 prosenttia kehitysyhteistyörahoituksestaan tyttöjen ja nuorten naisten poliittisen osallistumisen vahvistamiseen. Mikäli vertaillaan euromääriä, Suomi putoaa vasta yhdeksänneksi. Suomi ei yllä edes viidesosaan siitä, kuinka paljon Ruotsi ohjaa varoja tyttöjen ja nuorten naisten poliittiseen osallistumiseen kehittyvissä maissa, Plan kertoo.

Tutkimuksessa kehitysyhteistyöhankkeita arvioitiin ensin poliittisen osallistumisen näkökulmasta. Sen jälkeen niitä arvioitiin sen mukaan, miten ne edistävät sukupuolten tasa-arvoa. Apuna käytettiin OECD:n kehitysapukomitean määrittelemiä mittareita.

Planin mukaan tyttöjen ja nuorten naisten poliittiseen osallistumiseen pitäisi panostaa yleisesti ottaen enemmän, sillä he ovat edelleen suurin syrjitty ryhmä maailmassa. Myös Suomi voisi vielä parantaa työtään, vaikka tasa-arvo onkin jo yksi Suomen kehityspolitiikan painopisteistä.

Tasa-arvoa edistävän EU:n toimintasuunnitelman mukaisesti sukupuolten tasa-arvon tulee olla merkittävä osatavoite tai päätavoite vähintään 85 prosentissa kaikista uusista kehitysyhteistyöohjelmista. Suomen kehitysyhteistyöstä vasta 35–45 prosenttia yltää tähän, Plan muistuttaa.

”Yhtä tärkeää kuin riittävä rahoitus on tuen kohdentaminen hyvin. Tyttöjen tasa-arvoisiin oikeuksiin, asemaan ja mahdollisuuksiin on kiinnitettävä erityistä huomiota, ja heidän on päästävä mukaan suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan kehitysyhteistyöhankkeita”, toteaa Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen tiedotteessa.

Kehityspoliittinen toimikunta arvosteli aiemmin tänä vuonna vuosiarviossaan Suomen kehityspolitiikkaa muun muassa siitä, että tasa-arvotyön rahoitusta on leikattu rajusti muiden kehitysyhteistyöleikkausten yhteydessä. Myös ulkoministeriön teettämän evaluaation mukaan kehityspoliittisen tasa-arvositoumuksen ja sen toteuttamisen välillä on kuilu.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvokehitysyhteistyö Suomi Plan International Suomi

Lue myös

Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Joulukynttilöitä ja -koristeita

Moni kenialaistyttö silvotaan joululomalla – Suomalaisjärjestö kerää varoja turvaleireihin

Kenian kristityssä kisii-yhteisössä silpominen tehdään avioliittokelpoisuuden takaamiseksi. Joulu on otollista aikaa, sillä loma-aikana jää aikaa toipua operaatiosta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Maissia pitelevät kädet

Lautasmalli Beniniin – Suomalaisrahoitteinen tutkimushanke parantaa Afrikan ruokaturvaa

Ulkoministeriön rahoittamassa Luonnonvarakeskuksen kuusivuotisessa tutkimushankkeessa muun muassa koulutettiin paikallisia tutkijoita, kartoitettiin villikasvien käyttöä ruuanlaitossa ja tutkittiin maaperän hivenaineita. Tulokset ovat lupaavia.
Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.
Parturi leikkaa miehen hiuksia

Siirtolaisten rahalähetykset auttavat köyhiä mutta eivät muuta talouden rakenteita – Italiassa keksittiin ratkaisuksi kanaloihin sijoittaminen

Siirtolaisten kotimaihinsa lähettävät rahat ovat tärkeitä, mutta ne eivät kehitä taloutta. Italiassa kokeiltiin uutta konseptia, jonka seurauksena moni filippiiniläinen muutti takaisin kotimaahan huomattuaan, että siellä on mahdollista luoda elinkeinoja ja työtä.
Palmuja ja myrskyn tuhoamia rakennuksia

Filippiineillä tutkitaan, ovatko energiayhtiöt syypäitä ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ihmisoikeusloukkauksiin – Tavoitteena ennakkotapaus

Ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta on nostettu viime vuosina useita oikeusjuttuja. Filippiineillä tutkitaan ensimmäistä kertaa ilmastonmuutoksen ihmisoikeusvaikutuksia.