Uutiset Ilmastopolitiikka

Selvitys: Suomen ilmastorahoitus ottaa takapakkia

Suomen ilmastorahoituksen määrä on laskenut, seuranta vaikeutunut ja painopisteet muuttuneet, kritisoi Kepa.
Jäälohkareita Grönlannissa
Kepa moittii Suomen ilmastorahoitusta. Kuva Grönlannista. (Kuva: Mark Garten / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomen ilmastorahoituksen painopisteissä on tapahtunut kahdessa vuodessa merkittävä murros, sanoo kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepa.

Järjestön maanantaina julkaistun katsauksen (pdf) mukaan ilmastorahoituksen leikkausten lisäksi painotukset ovat muuttuneet lahjamuotoisesta avusta sijoitusten suuntaan, ja myös seuranta on aiempaa vaikeampaa.

”Samaan aikaan, kun rahoituksen määrää ja laatua tulisi lisätä huomattavasti, on Suomessa menty vastakkaiseen suuntaan”, järjestön tiedotteessa todetaan.

Suomi rahoitti vuonna 2015 kehitysmaiden ilmastotoimia 115 miljoonalla eurolla. Viime vuonna summa laski lähes kaksi kolmasosaa 43 miljoonaan euroon. Kehitysapuleikkausten lisäksi rahoituksen vapaapudotusta selittää päätös ohjata EU:n päästöhuutokauppatulot pois kehitys- ja ilmastorahoituksesta, selvityksessä kerrotaan.

Selvityksen mukaan Suomi on myös alkanut painottaa ilmastorahoituksessa aiempaa enemmän sijoituksia, mikä vähentää lahjamuotoisen tuen osuutta. Suomi on muun muassa perustanut Maailmanpankin yksityistä sektoria tukevan rahaston International Finance Corporationin kanssa yhteisen rahaston, johon Suomi sijoitti 114 miljoonaa euroa. Ulkoministeriö kertoi asiasta aiemmin lokakuussa.

Ilmastorahoitusta myös ohjataan aiempaa vahvemmin ilmastonmuutoksen hillintään, sillä se houkuttelee investointimuotoista tukea helpommin. Kaikkein köyhimmät maat kuitenkin kaipaavat tukea etenkin ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumiseen, Kepa muistuttaa. Suomi on kyllä ilmoittanut olevansa vähiten kehittyneitä maita tukevien rahastojen vakituinen tukija, mutta viime vuonna niille ei maksettu lainkaan tukea, selvityksessä kerrotaan.

Kepa kritisoi Suomea myös siitä, että ilmastorahoituksen tasoa on aiempaa vaikeampi seurata. Talousarvioesityksissä puhutaan ilmastorahoituksen sijasta ”ilmastokestävyyttä edistävästä yhteistyöstä”. Pahimmassa tapauksessa se antaa harhaanjohtavan kuvan Suomen ilmastorahoituksesta, järjestö moittii.

Teollisuusmaat lupasivat Kööpenhaminan ilmastokokouksessa vuonna 2009 maksaa kehitysmaille ilmastorahoitusta. Tarkoituksena on päästä sadan miljardin dollarin vuositasolle vuoteen 2020 mennessä. Kepan selvityksen mukaan summa on kasvussa, mutta laadussa on yhä parantamisen varaan, sillä esimerkiksi vähiten kehittyneet maat saavat varoista yhä liian pienen osan.

Ilmastopolitiikka politiikkailmastonmuutos Suomi Kepa

Lue myös

Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Mies Fossil of the Day Award -kyltin edustalla

Selvitys: G7-maat tukevat fossiilisia polttoaineita yhä miljardeilla lupauksistaan huolimatta

G7-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuista vuoteen 2025 mennessä. Tuoreen selvityksen mukaan ne kuitenkin toimivat lähes päin vastoin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.
Katunäkymä Havannassa

Kuuba syyttää oppositiojohtajaa murhayrityksestä – Silminnäkijät: poliisi hyppäsi auton eteen

Kuuba on vanginnut oppositioryhmä UNPACUn johtajan José Daniel Ferrer Garcían ja pitää tätä eristyksissä. Ferrer García on pidätetty useita kertoja aiemminkin, nyt häntä syytetään siviilipoliisin murhayrityksestä.
Tyttö istuu kadulla

Afrikasta pois pyrkivät kerääntyvät nyt Beniniin – Cotonou toivottaa tulijat tervetulleiksi

Benin on monille afrikkalaisille välietappi matkalla Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan. Cotonoussa ei tarvitse pelätä poliisin ahdistelua, mutta ihmissalakuljettajat ovat jo löytäneet paikalle.
Naisia ja lapsia istumassa maassa

"Seuraavan sadekauden jälkeen istutan riisiä" – Orjuudessa eläneet Intian janadit iloitsevat maanomistusoikeudesta

Intian alkuperäisväestöön kuuluvat janadit ovat saaneet odottaa maanomistusoikeuden toteutumista jo parikymmentä vuotta. Paikallinen järjestö auttaa orjuuden kaltaisissa oloissa eläneitä janadeja kohentamaan elinolojaan.